Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Lovrinović upozorava: ‘Sve češće manipulacije brendom Hrvatski proizvod’

Autor: Hina

Predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku (PH) Ivan Lovrinović u utorak je na konferenciji za novinare u Saboru upozorio na sve češće manipulacije brendom ‘Hrvatski proizvod’, te je apelirao na Vladu, premijera i ministra poljoprivrede da to zaustavi i zaštiti zdravlje građana.

 Rekao je kako je u medijima objavljena informacija da je od deset tona mesa na tržištu tek tona ili dvije s hrvatskih farmi, a sve ostalo iz uvoza, pri čemu se ne zna ni koliko je meso staro ni kakve je kvalitete.

 Lovrinović je kazao da je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić na početku mandata krenuo u bitku za zdravo meso, ali, kako je ustvrdio,  ‘nikada je nije završio ni očistio tržište’.
Gordan Masnjak, član Odbora za poljoprivredu stranke Promijenimo Hrvatsku rekao je da njihova stranka osuđuje praksu zloupotrebe pojma ‘Hrvatski proizvod’ u segmentu prodaje mesa, te poziva Ministarstvo i nadležne inspekcije da zaštite taj brend.

 “Ne možemo se natjecati u masovnoj proizvodnju zbog male veličine posjeda, ali je upravo to prava prilika za ekološku, ‘GMO-free’ proizvodnju zdrave hrane koja je sve traženija. Za takvu novu koncepciju koju mi zovemo ‘Hrvatska-zelena oaza’ potrebno je osigurati preduvjete kao što su kontrola uvoza i tržišta s naglaskom na poštivanje uvoznih propisa, jasno i javno deklariranje vrsta, kvalitete i podrijetla hrane te otvorene i javnosti brzo dostupne službene statističke podatke o uvozu te sljednost hrane ‘od polja do stola’ jer je važno što jedemo i pijemo, što oblačimo i gdje živimo”, poručio je Masnjak.

Smatra nužnim povezati ‘zelenu i plavu Hrvatsku’, male turističke i poljoprivredne poduzetnike, te ističe probleme na koje oni nailaze u poduzetništvu.

 “Zašto se ne zna gdje je 850 tisuća hektara poljoprivredne zemlje? Zato da se time može manipulirati. Zašto se ne definira što je mali poljoprivrednik? Zato da ministarstvo može mala poduzeća s deset milijuna eura prometa gurati pod male poljoprivrednike. Zašto se ne definira OPG? Zato što OPG nije onaj koji ima više od jednog zaposlenog po članu gospodarstva. Zašto se za zakup državne zemlje koja je zakrčena mora dati bankovna garanacija? Zato što mali poljoprivrednik ne može dati bankovnu garanciju. Zašto se za kupnju državne zemlje mora odmah platiti? Zato što mali poljoprivrednik nema novca da odmah plati”, ustvrdio je Masnjak postavljajući retorička pitanja i davajući svoje odgovore na njih.

 Zato, dodao je, PH podupire lokalnu proizvodnju, preradu i prodaju hrane kroz Centre izvrsnosti proizvodnje hrane i Burzu hrane, kao i tehničku i tehnološku opremljenost i tržišno jačanje regionalnih prerađivača u punom ili djelomičnom vlasništvu. Istaknuo je da “poljoprivreda nije pitanje – mi ili oni, nego pitanje svih nas”.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.