Luka Stanzl/PIXSELL

Lovrinović: ‘Tražimo da stranke objave imena firmi koje ih financiraju!’

Autor: dnevno.hr

"Sinčić i ja smo naglasili da ured za državnu reviziju kvalitetno obavlja svoje zadatke i uvjereni smo da će podatke koje posjeduje što prije prezentirati javnosti", napisao je Lovrinović.

Ivan Lovrinović na svojem je Facebooku u petak komentirao zahtjev koalicije Živog zida, Franka, Akcije mladih i Promijenimo Hrvatsku kojim su od Državne revizije tražili da objave u roku od tjedan dana koje firme financiraju političke stranke.

Njegov status prenosimo u cijelosti:

Danas je naša koalicija koju čine Živi zid, Franak, Akcija mladih i Promijenimo Hrvatsku Državnom uredu za reviziju predala zahtjev da objave u roku tjedan dana koje firme financiraju političke stranke, uz koje kamatnjake, u kojem iznosu i jesu li vratili zajmove na vrijeme.

Inicijativa o tome započeta prije dvadesetak dana potpuno je stala a stranke zašutile. Mi tražimo da se sada u vrijeme kampanje sve očituju kako bi birači znali kako stvari stoje.

Sinčić i ja smo naglasili da ured za državnu reviziju kvalitetno obavlja svoje zadatke i uvjereni smo da će podatke koje posjeduje što prije prezentirati javnosti. Naime, jedna tvrtka koja je u gubicima, a koja se iz proračuna financira u stotinama milijuna kuna, odobrila je zajam jednoj stranci. Znači, što se ovdje događa? Država preko firme gubitaša financira stranke, odnosno stranke koje su na vlasti same sebe financiraju, peru novac preko pojedinih firmi. Tu je klijentelizam, nepotizam, očiti primjer političke korupcije”, istaknuo je Ivan Vilibor Sinčić, predsjednik Živog zida.

Naglasio sam kako sam se u Saboru u proteklih šest mjeseci imao priliku uvjeriti da Državni ured za reviziju radi dobar posao, da su u svojim nalazima više puta ukazivali na kriminal, no, dodao je, postavlja se pitanje gdje takvi nalazi završavaju. Završavaju u DORH-u, a tu sve staje. Želimo ubuduće znati kakve su posljedice takvih radnji, jer nikada nismo dobilo informacije o tome što je poduzeto na osnovu nalaza Revizije. Koji je smisao Ureda za reviziju, ako se ništa ne poduzima nakon što oni obave svoj posao? Pomoći ćemo Uredu da se dodatno ekipira da još bolje rade svoj posao. Zamislite frustracije i samih revizora koji nakon obavljenog posla i uočenog kriminala ništa ne mogu poduzeti i sve sve završava po narodnoj “pojeo vuk magare”.

Goran Aleksić, iz udruge Franak, podvukao je da se ovdje radi o problemu transparentnosti te da je udruga Franak imala puno problema s transparentnosti Ministarstva financija i drugih institucija, a pogotovo s Hrvatskom narodnom bankom.

”Zato je nužno što prije izmijeniti Zakon o HNB-u da bi se uveo nadzor i u tu instituciju, koja posluje netransparentno i s kojom imamo puno problema”, zaključio je Aleksić.

Autor: dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.