Screenshot / Youtube
Screenshot / Youtube

LINIĆ PROGOVORIO O KRIMINALU U SDP-u: Milanović je ispitan u policiji zbog sumnji u pranje novca!

Autor: dnevno.hr

Prema izjavama dobro upućenih, sumnja se da je za Milanovićeve privatne potrebe na sporan način izvučeno otprilike 400 tisuća kuna, za što postoje računi i dokazi.

U jučerašnjoj Bujici Velimira Bujanca bivši ministar financija Slavko Linić u svom telefonskom javljanju potvrdio je da je Milanović ispitan u policiji zbog sumnji u pranje SDP-ova novca.

Milanović je, prema izvorima Bujice, prijavljen Uskoku zbog sumnji da je novac s računa SDP-a uplaćivao jednoj privatnoj PR agenciji, temeljem fiktivnih faktura, za usluge koje nikada nisu izvršene. Novac je kasnije preko treće osobe, izvlačen i korišten za podmirenje privatnih troškova predsjednika SDP-a.

“Imam takva saznanja i znam da se to događalo. S obzirom da to nije išlo preko računa SDP-a, u tom dijelu nemam papire, ali organi koji su za to zaduženi, mogu sve pronaći u PR agenciji i tvrtci koju je Milanović nominirao. Riječ je o iznosu od preko 300.000 kuna! Znam da je nekakva istraga o tome krenula, ali mene nitko o tome ništa nije pitao”, kazao je Linić.

Prema izjavama dobro upućenih, sumnja se da je za Milanovićeve privatne potrebe na sporan način izvučeno otprilike 400 tisuća kuna, za što postoje računi i dokazi.

Čim je zaprimio prijavu protiv Milanovića, glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan navodno je odmahnuo rukom i rekao da nema ništa od toga jer ne vjeruje osobi koja je sve prijavila! Prebacio je cijelu priču na Odjel za gospodarski kriminalitet Policijske uprave zagrebačke, uz obrazloženje kako nije riječ o proračunskom novcu iako se SDP u najvećem postotku ipak financira iz državnog proračuna.

Posljednje informacije govore da je prijava protiv Zorana Milanovića u međuvremenu odbačena, na osobno inzistiranje Dinka Cvitana, iako uopće nisu ispitani svi svjedoci. Jedan od njih je i bivši ministar financija Slavko Linić koji dobro zna kako se prao novac za Milanovića.

Aferu su u Bujici komentirali i pravni stručnjak Pero Kovačević te slobodni novinar Dražen Rajković.

“Načuo sam nešto o tom slučaju, ali sam očekivao da u takvoj situaciji pravna država, DORH i tijela gonjenja rade svoj posao stručno i profesionalno. Jer, ja mogu nešto vjerovati ili ne vjerovati, ali to je na razini našeg razgovora, a ako radim u policiji ili DORH-u, onda se to treba konkretno odraditi. Postoje spoznaje i informacije koje ukazuju na to da treba provesti izvide i odgovarajući postupak da bi se utvrdilo točno činjenično stanje. Dajem podršku ministru Orepiću neka napravi do kraja svoj posao i neka kaže javnosti je li točna informacija da Dinko Cvitan donosi odluke na temelju svog vjerovanja, što je stvarno skandalozno u pravnoj državi,” kazao je Kovačević.

Na pitanje kako to da nitko od mainstream medija nije htio objaviti informaciju da je Milanović na policiji bio ispitan, Rajković je kazao da preko mainstream medija ni jedna afera nije izašla u javnost u vrijeme SDP-ove vlade.

“Kada govorimo o cenzuri, ona je bila puno više prisutna u Milanovićeve četiri godine, nego u proteklih 6 mjeseci. Ako se sada štiti opozicija, onda ona ima dominantan utjecaj u glavnim medijima. Most je bio naivan, ponašali su se kao da im je glavni neprijatelj njihov koalicijski partner pa je bilo očito da ta vlada neće uspjeti. Ostavili su sve kadrove iz prethodnog SDP-ovog režima u pravosuđu, MUP-u i DORH-u. U pravosuđu je vrh postavljen uvijek da sluša politiku,“ rekao je Rajković.

U telefonskom javljanju u Bujicu Slavko Linić je je istaknuo još nekoliko zanimljivih stvari. Na pitanje zašto mediji prešućuju Milanovićevo ispitivanje na policiji, Slavko Linić je odgovorio: – Ako je točna informacija da je Državni odvjetnik odbacio takvu prijavu, onda on nije imao interesa da izvijesti medije. S druge strane, Milanović je taj koji nema interesa da se o tome govori i to je razlog da je ta informacija tek sada krenula.”

“Sav novac koji dolazi u stranku pa tako i SDP – jest javni novac. Politika novac dobiva ili od donatora ili iz državnog proračuna. Državni je odvjetnik imao obvezu i odgovornost utvrditi na koji se način i u ovom slučaju trošio javni novac. Na žalost, ima tu i moje krivice.  Znam da je dio novca koji je stranka uplaćivala odlazio u posebnu tvrtku koju je Milanović nominirao, a koja je svrha i za što se trošilo – nisam ispitao, to je ipak posao državnih tijela,“ kazao je Linić.

 Osobno, imam od ranije vrlo ružno iskustvo i moram reći da je PNUSKOK koji je bio u rukama Milanovića i Ostojića bio zlouporabljavan i korišten od strane te dvije osobe za obračune s neprijateljima u stranci, van stranke, protiv HDZ-a, itd. Još uvijek nisam vidio što se dogodilo u istragama oko tih zlouporaba, osim što je Bertina smijenjen… Naprosto, očekujem da tijela koja brinu o sigurnosti ove zemlje, odrade svoje poslove”, istaknuo je Linić čije su riječi  komentirali su gosti u studiju.

Na pitanje voditelja pobijedi li Milanović na izborima, hoće li Dinko Cvitan svejedno nastaviti ovaj slučaj i dopustiti da se ispita Slavko Linić kao svjedok protiv Milanovića, Pero Kovačević je rekao: „To je naiva“, a Rajković je zaključio: „Nikada nisam bio u kladionici, ali sada bih se otišao kladiti i uložio veliki novac na to da slučaj više nikada neće biti otvoren!“

Autor: dnevno.hr

ZADNJE VIJESTI