Wikimedia Commons

Lidl i dalje prodaje kancerogene kekse!

Autor: Dubravko Wurtzberger/7Dnevno/25. studenoga 2016.

Tvrtka iz Visokog u BiH u čijim je konditorskim proizvodima otkrivena dvostruko veća količina kancerogenog akrilamida od dozvoljene i dalje radi za trgovački lanac u Hrvatskoj koji u svojim bilancama na kraju godine redovito prikazuje gubitke

Nažalost, morala se dogoditi velika tragedija da bi se višegodišnji kriminal s nekontroliranim uvozom hrane sumnjive kvalitete i podrijetla počeo raspetljavati. Iako su sve državne institucije puna dva desetljeća zatvarala oči pred onim što rade moćni uvozni lobiji, tek je, eto, smrt petogodišnjeg dječaka iz Bregane koji je preminuo zbog trovanja salmonelom, zakotrljala stvari i pitanje je što će iz svega na koncu isplivati.

No, očito je kako su „otkrića“ sumnjivog mesa u Hrvatskoj samo početak razotkrivanja mnogih tajni i ambicioznog HDZ-ovog ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića čeka još veliki posao na zaštiti zdravlja i života hrvatskih građana.

Dramatična situacija kojoj svjedočimo posljednjih dana zahvaljujući tek neznatno jačim kontrolama nego inače, pokazala je sav jad i bijedu današnje Hrvatske. Naime, pritisnuti neimaštinom i sve nižim standardom, građani su pristali na kupovinu jeftine hrane iz uvoza, duboko svjesni kako je najjeftinija roba u konačnici najskuplja. Ali „gladan trbuh nema ušiju…“

Kancerogena hrana

Kada se prije desetak godina počelo govoriti o akrilamidu, kemijskom spoju u hrani koji potencijalno povećava rizik od razvoja raka, nitko tu potencijalnu opasnost nije shvaćao ozbiljno. No kada je Europska agencija za sigurnost hrane prije nekoliko godina potvrdila ranija nagađanja o štetnosti akrilamida koji se nalazi u kavi, čipsu, preprženom tostu, prženim krumpirićima, keksima, krekerima i raznim drugim grickalicama, čak i u određenoj dječjoj hrani, a nastaje prilikom pečenja i prženja hrane zbog nekvalitetnih biljnih masnoća, te prilikom promjene boje hrane, odnosno posmeđivanja, svijest potrošača u Europskoj uniji prema akrilamidu se potpuno promijenila. .

Europska agencija za sigurnost hrane u svom je izvješću upozorila kako su zbog tjelesne težine djeca najizloženija dobna skupina, štetnom utjecaju akrilamida, a nakon njih starija populacija.

Upravo zbog toga EFSA je i propisala preporučene količine koji su dopuštene u hrani, no to očito vrijedi samo za razvijene i civilizirane europske zemlje, ali ne i za Hrvatsku.

Naime, 7Dnevno je u posjedu dokumentacije iz koje je vidljivo kako neki trgovački lanci u Hrvatskoj, među kojima je i jedan toliko spominjani zadnjih dana, uopće ne uzimaju za ozbiljno preporuke Europske agencije za sigurnost hrane.

Dakle, opasni akrilamid bez ikakvog problema dolazi na police hrvatskih trgovina preko uvoznih konditorskih proizvoda, i to samo zbog toga što se hrana na akrilamid u pravilu ne testira, ukoliko to netko izričito ne zatraži.

Stravično otkriće koje nikog nije zabrinulo

Kada je krajem prošle godine Ministarstvo zdravlja RH zatražilo od Zavoda za javno zdravstvo dr.Andrija Štampar ispitivanje Petit keksa i Čajnih kolutića bosansko-hercegovačkog proizvođača „PAK RAMPART“, rezultati su bili šokantni. Naime, pokazali su kako je količina utvrđenog akrilamida gotovo dvostruko veća od preporučene od strane Europske komisije. Uprava za unapređenje zdravlja našeg Ministarstva mogla je samo upozoriti proizvođača da tehnološki proces proizvodnje promjeni na način da količinu akrilamida snizi na prihvatljivu i to je sve.

Naime, hrvatska država nažalost nema nikakve sankcije niti druge mogućnosti stati na kraj proizvođačima hrane u kojoj se nalazi nedopuštena količina akrilamida. A kamoli im zabraniti uvoz u Hrvatsku, jer tu se ipak radi o moćnim trgovačko-uvoznim lobijima.

Upravo je tragično da nakon tako stravičnog otkriča taj isti proizvođač“ PAK RAMPART“ iz BiH i dalje jedini proizvodi sporne konditorske proizvode kao robne marke za jedan od najvećih trgovačkih lanaca u RH.

Da stvar bude dovedena do potpunog apsurda, isti je proizvođač sam zatražio analizu svojih Petit keksa od „Euroinspekta“ i ta je analiza pokazala da je sadržaj akrilamida veći od indikativnih vrijednosti baziranih na rezultatima EFSA monitoringa, što se vidi iz dokumenta kojeg posjedujemo. I ponovno nikome ništa.

Do dan danas, naime, nije poznato je li proizvođač o kojeg govorimo a radi se o tvrtki „PAK RAMPART d.o.o. iz Visokog (BiH) uskladio svoju proizvodnju s preporukama EU-a ili se na hrvatskim policama i dalje nalaze konditorski proizvodi sa udjelom akrilamida većim od preporučenih količina.

Sumnjive tvornice u okruženju

Zanimljivo je također spomenuti kako je sa „PAK RAMPART-om“ radilo nekoliko trgovačkih lanaca u Hrvatskoj, među ostalima i ‘Lidl’, Plodine, Ultragros, Tommy te Billa, no nakon otkrića većih količina akrilamida ‘Tommy’ im je otkazao suradnju, no tvrtka iz Visokog i dalje radi robne marke konditorskih proizvoda za Lidl u Hrvatskoj, a također radi i za Plodine, Ultagros i Billu.

Strani lanci u trci za što većom zaradom pritišću proizvođače da korigiraju cijene proizvoda, pa takvom pritisku ne mogu odgovoriti domaći proizvođači, već samo proizvođači iz okruženja koji rade proizvode iz nekvalitetnih i jeftinih sirovima u sumnjivim proizvodnim uvjetima.

Međutim, bez obzira na vrlo nisku cijenu po kojoj kupuju te proizvode, strani lanci ih maržiraju ogromnim maržama, ali bez obzira na to u svojim bilancama na kraju godine redovito prikazuju gubitke, i od cijele priče nema koristi ni država a kamoli naši ljudi koji se tom hranom truju.

Pitanje je da li tako posluju u svojim domicilnim zemljama.

Na kraju ostaje tek vjerovati kako će najave ministra Tolušića o većoj kontroli uvozne hrane obuhvatiti i testiranja ponajprije konditorskih proizvoda i dječje hrane na kancerogeni akrilamid, odnosno da će Hrvatska zatvoriti vrata sumnjivim proizvođačima poglavito iz našeg bližeg okruženja (BiH, Srbije, Makedonije) koji pogone za tzv. proizvodnju imaju u neprimjerenim prostorima i uvjetima, a koje hrvatske inspekcije do sada ni na koji način nisu mogle kontrolirati.

Ispravak

Autor: Dubravko Wurtzberger/7Dnevno/25. studenoga 2016.