hrt

Ličani masovno odlaze u Njemačku: ‘Želim doživjeti dan kada ću imati 20 eura u džepu’

Autor: dnevno.hr

Obitelj Ivezić nema više vremena za čekanje. Njih četvero živi od 3000 kuna mjesečno

“Gračac je kao slijepi kolosijek, stoji tako već 25 godina, kad će se pokrenuti, nitko ne zna”, kazao je za HRT jedan od stanovnika ovog grada u prilogu u kojemu je tema bila masnovno iseljavanje  stanovnika u Njemačku.
U posljednje dvije godine Gračac, u kojemu živi tek par tisuća stanovnika, napustilo je njih oko 400

Tomo Delač, poduzetnik iz Gračaca s dugogodišnjim radom u Njemačkoj, otvorio je agenciju za posredovanje pri zapošljavanju i kako tvrdi – pretrpan je poslom.
Obitelj Ivezić nema više vremena za čekanje. Njih četvero živi od 3000 kuna mjesečno. “Očekujem da doživim jedan dan kad mi dođe plaća da imam 20 eura u novčaniku”, kazala je gospođa Ivezić.

Mnogi koji su otišli na slijepo bili su prevareni, pa je obitelj Ivezić Tomi povjerila odlazak u bolje sutra. Prijevaru je iskusio 23-godišnji Ivo Turbić. No to ga nije pokolebalo. Na Tominu je popisu. Zna njemački jezik i spreman je za novi početak.

Ne radi Tomo ovo iz milosrđa, naravno, ima i on svoju računicu. Tomina usluga iznosi 750 eura, može se platiti na rate, a plaća se tek kad vam pronađe posao.

Da je sve čisto, dokazuje radnom dozvolom i plaćenim porezom i Njemačkoj i Hrvatskoj. I prosudite sami – narušava li Tomo ionako lošu demografsku sliku ili spašava egzistencije ugroženih ljudi?

Autor: dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.