Zeljko Mrsic/PIXSELL

LEZBIJKE POSLALE BIJESNO PRIOPĆENJE: ‘Vlada nas je izbacila iz domene ljudskih prava’

Autor: Z. K.

Ajmo lezbijke i gejeve malo na stranu, velika novost je zapravo ta da je Hrvatska konačno zemlja u kojoj abortus i kontracepcija više nisu ljudsko pravo! Napokon je logika proradila!

Naravno da sprječavanje života kontracepcijom i kako su to lijepo formulirali riječ ABORTUS, reproduktivno pravo žena, ne može biti ljudsko pravo jer je to nešto što je samo u sebi posve kontradiktorno. Napokon su ove stavke izbačene iz domene ljudskih prava, a kako se čini, izbačen je i pojam roda, kao i diskriminacija LGBT osoba te još mnoštvo toga što je navelo lezbijsku udrugu Kontra kao i feministice iz Ženske mreže Hrvatske da osude hrvatsku Vladu kao i Ladislava Ilčića kojeg smatraju glavnim ‘krivcem’ za ovo logično postupanje Odbora za europske poslove Hrvatskog sabora.

Njihovu osudu prenosimo u cijelosti:

Prema medijskim napisima i raspravi na jučerašnjoj sjednici Odbora za europske poslove Hrvatskog sabora, iz novog prijedloga Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije za razdoblje od 2017. do 2022. godine «izbrisan je pojam „roda“, nestala je diskriminacija LGBT osoba, izbačena su reproduktivna prava žena i reproduktivno zdravlje, nema više prava na pobačaj i kontracepciju kroz javno zdravstvo, ne postoji više ni plan uvođenja građanskog odgoja i obrazovanja u školama te zaštita od diskriminacije djece koja ne pohađaju vjeronauk u školama kao ni mjere koje bi prevenirale stereotipe u školskim udžbenicima».

Lezbijska grupa Kontra i Ženska mreža Hrvatske najžešće osuđuju politiku Vlade RH koja je usmjerena protiv ljudskih prava lezbijki, gejeva, biseksualnih i transrodnih osoba, kao i ljudskih prava žena.

Ovakvo ponašanje radne skupine koju je imenovala Vlada pokazuje da imenovanje Ladislava Ilčića, za savjetnika u Vladi nije bilo slučajno, već su negiranje i kršenje ljudskih prava LGBT osoba i rodne ravnopravnosti postali službena politika Vlade.

Ukidanje mjera za suzbijanje diskriminacije koje u trenutnom kontekstu eskalacije diskriminacije i nasilja iz mržnje nisu ionako ni približno dostatne, rezultirat će nezapamćenim porastom kršenja ljudskih prava u Hrvatskoj.

Novi zakoni i politike trebaju ići za unapređenjem zaštite ljudskih prava, a ne njihovim dokidanjem.




Koliko god se Vlada ponašala da ljudska prava ne postoje, njihova zaštita je zajamčena međunarodnim pravnim dokumentima, kojih je Hrvatska potpisnica i obveznica provedbe.

Srdačan pozdrav,

Mirjana Kučer,




Ženska mreža Hrvatske

Sanja Juras,

Lezbijska grupa Kontra

Autor:Z. K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.