Grgo Jelavic/PIXSELL

‘LEX VLAHUŠIĆ’ JE VELIKA PRIJEVARA: Otkrivamo zašto i tko stoji iza nje

Autor: I. Delić

Iako je Vlahušiću odlukom Vrhovnog suda uvjetna kazna od 10 mjeseci smanjena na šest pa se predložena zabrana na njega ne može primijeniti, stječe se dojam da nitko u sabornici to nije shvatio.

Više od dva desetljeća Hrvati imaju državu u čijim okvirima stasaju političke elite i njihova djeca, dok obični smrtnici svoju sudbinu i egzistenciju osiguravaju tako što odlaze u svijet, ili pak ostaju ovdje spajajući kraj s krajem najbolje što znaju. Za to vrijeme na lokalnoj i nacionalnoj razini političari su do te mjere zaštićeni da se osuđenim osobama omogućuje aktivno sudjelovanje u političkim procesima. No, ove srijede većinom zastupničkih glasova podržana je dopuna Zakona o lokalnim izborima u prvom čitanju. Zakonom Most predlaže zabranu izbornog kandidiranja na lokalne dužnosti osuđenim osobama za koje u trenutku stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora nisu protekli rokovi rehabilitacije prema posebnom zakonu. Taj zakonski prijedlog saborska je oporba tijekom rasprave nazvala lex Vlahušić konstatirajući da Most njime namjerava onemogućiti dubrovačkom gradonačelniku i HNS-ovom Andri Vlahušiću da se opet kandidira na tu dužnost. No, pravnik Pero Kovačević detektira još jednu u nizu prijevara te kaže kako se Lex Vlahušić na dubrovačkog gradonačelnika ne može primijeniti.

-Naravno da Prijedlog zakona nisu pročitali niti zastupnici Mosta,kao predlagači zakona, a niti „marljiva“ oporba,a pogotovo da su simulirali njegovu primjenu. Predloženim je zakonom predviđena zabrana kandidiranja na lokalne dužnosti osobama “za koje u trenutku stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora nisu protekli rokovi rehabilitacije prema posebnom zakonu, a koje su pravomoćnom sudskom odlukom osuđene na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju od najmanje šest mjeseci ili uvjetnu kaznu od najmanje godinu dana” za najteža kaznena djela i ona protiv službene dužnosti. Iako je Vlahušiću odlukom Vrhovnog suda uvjetna kazna od 10 mjeseci smanjena na šest pa se predložena zabrana na njega ne može primijeniti, stječe se dojam da nitko u sabornici to nije shvatio pa se rasprava u najvećem dijelu vodila oko toga je li zakon pisan baš za njegov slučaj, koji je spominjan i dan ranije, tijekom rasprave o izmjenama izbornog zakona za parlamentarne izbore – rekao je Kovačević. S druge strane hrvatska politika puna je lex Vlahušića, ali i političara za kojima se vuku sumnjive afere. Kada bi kojim slučajem svi oni bili tretirani kao što se tretiraju obični smrtnici te kada bi se pravosudni sustav prema njima na taj način ophodio mogli bi posve argumentirano konstatirati da žviimo u zemlji mafijaše, jer cijela plejada naših političara našla se u takvoj situaciji.

Spominjani u aferama

Na bivšeg premijera Sanadera riječi ne treba previše trošiti, jer s njegovim aferama te presudama na njegov račun javnost je itekako dobro upoznata. U kontekstu afera u javnosti se spominjao i bivši predsjednik Mesić, ali i Josipović. Tu je i cijela plejada onih koji su Sanadera cupkali po ramenu, ali kada je pao nitko od njih koje li slučajnosti nije znao što je ovaj činio. Možeš mislit. Likovi su to koji nisu, a po svemu sudeći nikada i neće biti privedeni pred sud pravde, ako u tom kontekstu o hrvatskom pravosuđu uopće možemo progovarati. Likovi su to koje ćete i vi sami vrlo vjerojatno u neko dogledno vrijeme izabrati na izborima dajući im povjerenje jer eto ovi su bolji od onih, imaju drugačije partijske dresove. Neš’ ti dresova kada je u pitanju politička stražnjica koju nakon farse pred kamerama skupa šire u jeftinom saborskom restoranu. Putra na glavi, ako je vjerovati istražiteljima ima i posrnuli zagrebački gradonačelnik Milan Bandić čijem smo privođenju i puštanju na slobodu javno svjedočili u više navrata. Danas Bandić opetovano mirno dela pozivajući trome institucije da rade svoj posao. Posao kojega je trebao obaviti kompanjon mu Bajić. Posao je, doduše ovlaš Bajić obavio na Petru Čobankoviću koji je za svoj kriminal odgulio vreću krumpira, umjesto da je pokradenu lovu vratio tamo otkuda ju je uzeo. A tu je i lovac Nadan Vidošević koji je vrlo brzo doznao što žena znade. No, javnost ni danas ne zna što to o mutnim poslovima znaju Nadan i njegove žene. U sjenu je pala i priča s Marinom Lovrić Merzel, a kada je o osuđivanima riječ i tu se može sastaviti solidna lista. Od Ivana Čehoka do vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe, šefa Reformista Radimira Čačića pa sve do Vlahušića i istarskog župana Flege. Kada je o istragama riječ u tom kontekstu spominjala se nekadašnja kninska gradonačelnica Josipa Rimac, potom gradonačelnica Koprivnice, Vera Želježnjak. Tu je i čelnica Supetra, Ivana Marković. Ali i Ivan Doboš iz Belog Manastira te Damir Rukavina iz Crikvenice, ali i Petar Krmpotić iz Gospića , ali i Ante Đuzel iz Imotskog. Istraga bi se vrlo skoro provesti mogla i protiv posrnule ministrice kulture Andree Zlatar Violić koja je državni proračun shvatila kao bankomat. Do u nedogled mogla bi se nabrajati imena svih političara za koje se sumnja da su počinili neku najblaže rečeno nemoralnu aktivnosti, a ovaj Zakon još je jedno slovo na papiru koje nas vodi ka onom dobro znanom zaključku- Hrvatska je zemlja apsurda u kojoj zakonskim regulativama kriminalce moramo odgovarati od politike.

Autor: I. Delić

ZADNJE VIJESTI