Zeljko Lukunic/PIXSELL

LETICA: ‘Hoće li nesuđena kurikularna revolucija pojesti upravo NJEGA, svoje najnestašnije dijete?’

Autor: dnevno.hr

Slaven Letica, sociolog, politički analitičar i sveučilišni profesor u svojoj se objavi Facebooku pita hoće li nesuđena cjelovita kurikularna revolucija – prije stvarnoga početka – pojesti svoje najnestašnije dijete: revolucionara Borisa Jokića Robespierrea?

Objavu prenosimo u cijelosti:

”Hoće li nesuđena cjelovita kurikularna revolucija – prije stvarnoga početka – pojesti svoje najnestašnije dijete: revolucionara Borisa Jokića Robespierrea

Da revolucije proždiru vlastitu djecu poznato je još od vremena Francuske revolucije i zapisa njenog suvremenika, novinara koji je branio stari, monarhistički poredak (ime mu je bilo Jacques Mallet du Pan): „Poput Saturna, revolucija proždire svoju djecu“ (A l’exemple de Saturne, la révolution dévore ses enfants).
Zapis je francuskog novinara imao čvrsto uporište: brojne vođe revolucije koji su giljotinirali kralja Luja XVI (na smrt je osuđen, zbog veleizdaje, tijesnom većinom Francuskog konventa) i, devet mjeseci nakon kralja, ne baš omiljenu kraljicu Mariju Antoanetu, također su okončali život na giljotini.
Među brojnim giljotiniranim revolucionarima možda je najzanimljiviji slučaj vođe i zaštitnog znaka, amblema, Francuske revolucije i glavnog ideologa i zagovornika „revolucionarnog terora“ – koji je nadahnjivao „revolucionarne“ terore kasnijih komunističkih, staljinističkih, maoističkih, titoističkih, pol-potovskih i sličnih revolucija – Maximiliena Robespierrea.
Nakon što je intelektualno osmislio svirepi teror, odobravao ga, zagovarao i na njega poricao – zbog njegovih su javnih kritika zagovaratelja „popustljivosti“ u provođenju terora giljotirani revolucionar i odvjetnik Georges Jacques Danton i njegovih pet „popustljivaca“ i te novinar Jacques René Hébert i njegovih 19 sljedbenika – sami je Robespierre 28. srpnja 1794. na giljotini izgubio svoju učenu glavu. Na smrt su ga, naravno, osudile pristaše heberista i popustljivaca koji mu nisu pružile pravo na javnu obranu vlastitih stavova o – revolucionarnom teroru.
Hrvatska „cjelovita kurikularna reforma“, da se razumijemo, nije Francuska revolucija, ali je njen ne tako davni glavni promicatelj i ulični vođa (formalno je bio predsjednik Ekspertne radne skupine za provođenje cjelovite kurikularne reforme) Boris Jokić Robespierre u dva navrata uspio na zagrebačke ulice izvesti nešto više ili nešto manje od 50.000 ljudi.
Prvi put pod parolom “Hrvatska može bolje!“, a drugi pod pomalo malodušnom egidom „Čekajući tramvaj zvan obrazovna reforma!”.
Poznavajući uzbudljivu revolucionarnu karijeru Borisa Jokića Robespierrea, jučer sam pomalo zbunjen pročitao njegov intervju u Novom listu pod naslovom: „Vlast ima još mjesec dana da dokaže da želi reformu obrazovanja“.
Gospodin Jokić u intervju poziva premijera Andreja Plenkovića i ministricu dr. Blaženku Divjak da žurno objave analizu prošlog natječaja za izbor članova Ekspertne radne skupine (on zna ili misli da takva analiza postoji), jer, kako kaže, ako se ta analiza ne objavi, „nitko pri zdravoj pameti i bez stranačke iskaznice neće se kandidirati za novu Ekspertnu radnu skupinu (ERS) ako ministrica Divjak prethodno ne objavi analizu prošlog natječaja“.
U intervju tvrdi i ovo: „Ukoliko pak ta analiza ne postoji ili nije točna, potrebno je ispričati se prije svega rektorici prof. dr. sc. Dijani Vican i dr. sc. Jasminki Buljan Culej kao i mnogim drugima za neugodnosti koje su doživjeli. Štoviše, smatram da ih je u tom slučaju potrebno vratiti na njihove pozicije. Odgovore na pitanja postoji li ta analiza i je li točno što u njoj piše trebaju u sljedećih mjesec dana dati premijer Plenković i ministrica Divjak. Ukoliko to ne učine, ne vidim na kojim bi se pozitivnim osnovama nastavio proces Cjelovite kurikularne reforme.“
Na potezu je, očito, ministrica Divjak. Trebala bi javno odgovoriti na dva pitanja:
Prvo: Postoji li analiza provođenja natječaja za članove ERS-a koju spominje Robespierre?
Drugo: Može li se postati član ERS-a „bez stranačke iskaznice“ koju spominje, aludirajući očigledno na HNS i HDZ?”, piše Letica u svom statusu.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.