Laže li Vlada ili Bild? Hrvatska treba istinu, a ne politički marketing: Hrvatska je korumpirana i prezadužena

Autor: Marcel Holjevac

U gomili jadnih izgovora koje smo čuli od ove vlade, najjadniji je onaj kojim pobijaju postojanje tajnog izvješća EK o Hrvatskoj o kom piše Bild am Sontag. Slavodobitno su objavili da su nazvali Brisel i da su im rekli da takvo tajno izvješće o kom piše Bild ne postoji. Jer je - javno!

“SVE JE LAŽ: Bruxelles demantira Bild: ‘Ne postoji tajni dokument o Hrvatskoj’, glasi nadnaslov i naslov jednog članka na jednom visokotiražnom vladi bliskom portalu o tekstu njemačkog Bilda objavljenom ove nedjelje. “Hrvatska ima fantastičnu obalu i ružnu bilancu. Budući da se reforme ne provode, 4,3 milijuna hrvatskih građana tone u sve dublju krizu,” napisao je Bild, najtiražnija novina u Njemačkoj. Taj list je naglasio slab i neučinkovit nadzor nad državnim proračunom, u kom postoji rupetina od 19 milijardi kuna po podacima Europske komisije, i jedno sedam milijardi manja po Grčićevim izračunima. Kritizirali su i praksu odlaska u prijevremene mirovine, izostanak mjera za poticanje ekonomije te tromost sudova. Objavili su i tablicu na kojoj se vidi koje se reforme Hrvatska obvezala provesti, i što jest (toga je malo) a što nije učinila. Pri tom su se pozvali na tajno izvješće EK, u kom se navodi da Hrvatskoj prijeti bankrot zbog lošeg političkog vodstva, odnosno nesposobne i korumpirane vlasti.

Vlast je na to reagirala slavodobitnim otkrićem, pozivajući se na glasnogovornicu Europske komisije Anniku Breidhardt.: “Ne postoji tajno izvješće Europske komisije na koje se poziva Bild am Sonntag”, rekla je ona. I dodala: “sve informacije koje je objavio taj list već su ranije predstavljene javnosti i dostupne su na internetu”. Dakle, Bild laže, zaključiše naši vladajući lumeni: izvješće nije tajno nego – javno! “Nijedna informacija, uključujći i tablicu koju se te novine objavile nisu tajne. Sve te informacije su javne i izravno proizlaze iz specifičnih preporuka koje je Komisija usvojila 13. svibnja. Sve su te informacije predstavljene ovdje u dvorani za novinske konferencije i dostupne su na internetu”, izjavila je Breidthardt. Dakle, nije rekla da informacije Bilda nisu točne, nego samo nisu tajne, nego javne! I to isto jasno piše u članku naslovljenom “sve je laž, Bruxelles demantira Bild”!!! Do koje mjere vlada i dio medija mogu ići u pravljenju budala od ljudi?

No to nije smetalo vladi, i dijelu medija, da tu informaciju prezentiraju kao poluistinu: “Bild laže, ne postoji tajno izvješće EK o Hrvatskoj”. Pola istine je, naravno, cijela laž. “Financial Times je rekao da je sada prava prilika za ulaganje u Hrvatsku, a Svjetska banka je rekla da smo po kriteriju doing business napredovali za 25 mjesta. Vjerujete njima, a ne Bildu”, komentirao je tu vijest ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Stvarno, kome da vjerujemo, Europskoj komisiji i njenom javnom izvješću, koje je prenio Bild (a ne Bildu kao takvom), ili Vrdoljaku? A nije on jedini koji je to prokomentirao u stilu muža uhvaćenog sa spuštenim gaćama: “Draga, vjeruješ li meni ili svojim očima”. Stvarno, treba li nam uopće izvješće EK da bismo znali da je budžet izvan kontrole, da se reforme ne provode, i da se krećemo prema bankrotu? Mi vjerujemo svojim očima, ušima, i novčanicima i s Bildom i bez Bilda, a Vrdoljaku i članovima ove vlade ne vjeruju više valjda ni njihove mame. Glavni argument vladajućih je bio: “Bild je neozbiljna novina. Oni objavljuju slike golih žena”. Ali su zato tiskovine koje vladi služe kao njihov bilten, jelda, jako ozbiljne. I nemaju svaki dan Severinu ili kakvu srpsku cajku na naslovnici. A super ozbiljan “medij” je i veseljak Grčić, koji je rekao da u petak izlazimo iz recesije. Iako je pred dva mjeseca rekao da smo iz nje već izašli. Nije samo precizirao, izlazimo li točno u podne ili malo kasnije? Hoće li biti izravnog TV prijenosa izlaska iz recesije, ili će se svečani doček investicijskog tsunamija održati u užem kabinetu vlade? Ova vlast je spustila “visoko podignutu ljestvicu” toliko nisko da to još nismo vidjeli, naročito kad se radi o muljanju i mazanju očiju. Isti taj Grčić je rekao da nije istina to što Bild piše da se reforme ne provode, jer ključni resor je po Grčiću je pravosuđe u kojem je napravljen golem pomak. Pomak? Istina, ministar Orsat Miljanić je obećao zaposliti kćerku stanovitog Milobare kao pravosudnu policajku, i dignute su optužnice protiv svih svjedoka u slučaju Perković… i to je jedini pomak u pravosuđu koji smo vidjeli.

Ukratko, vlada se ponaša kao da je Bild nešto izmislio, a ne prenio izvješće EK! A taj isti Bild je prije dvije godine, 23.5.2013, kad je Hrvatska pristupala u EU, napisao članak koji se pokazao kao vrlo proročanski, sa ili bez slika golih žena pride: “Grčka, Cipar, a sada Hrvatska – pokapa li EU nove milijarde naših eura?” Bild konstatira: “prezadužena, korumpirana i s visokom nezaposlenošću – to je Hrvatska”. I pita se hoće li i ona postati, kao i Grčka,  grob za milijarde iz džepa njemačkih poreznih platiša. U članku se navodi visoka i rastuća stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj, konstatira se da je hrvatska privreda u raspadu i da joj nasušno treba kapital iz inozemstva kojega, međutim, neće biti jer ga blokira troma birokracija. Navodi se i kako Hrvatska po konkurentnosti zauzima tek 81. mjesto na listi Svjetskoga gospodarskog foruma i da je prožeta korupcijom. Na listi indeksa korupcije Transparency internationala je, ukazuje Bild, – na 62. mjestu, čak iza Kube! Ali zato, stoji dalje u članku, u zemlji na Jadranu “cvjetaju dugovi”. Bild je tada zaključio da će si EU s Hrvatskom natovariti novi problem na vrat. Najčitaniji njemački tabloid na kraju i otvoreno prognozira da će Hrvatska progutati milijarde eura iz Bruxellesa. Neozbiljna novina? Ne, popularna, žuta, ali vrlo realna! Kad je vlada prognozirala brzi rast odmah po ulasku u EU i milijarde iz fondova, Bild je ukazivao na rast zaduženosti i nezaposlenosti, rast korupcije, balkansku sklonost javašluku i životu na dug, bez namjere vraćanja istog. Njihove su se dosadašnje prognoze o Hrvatskoj ostvarile, pa zašto ne bi i ova o bankrotu? Vlada je, naravno, i tada rekla da Bild priča gluposti. Vidjeli smo tko priča gluposti.

A da nisu jedino tabloidi oni koji Hrvatskoj prognoziraju brzi krah ako se nešto brzo i radikalno ne promijeni, pokazuje i to što je sličan članak par dana kasnije objavio i Frankfurter Allgemeine Zeitung, koji kaže da je “Hrvatska, uz Grčku, jedina država članica EU koja je šest godina u recesiji”. Tko im kriv kad nisu pitali Grčića? On bi im objasnio da sutra izlazimo iz recesije. A napisali su i da je SDP izgubio predsjedničke izbore. Nisu pitali Sandru Jakovinu, ona bi im rekla što je istina. Također smatraju da premijer Zoran Milanović neće biti u stanju dovoljno brzo poduzeti odlučne i nužne korake, naročito u izbornoj godini. Trebali bi možda pitati Vrdoljaka. Ili Milanovića. A postoji i jedan treći njemački medij, državni DW, koji je davno još napisao: “Hrvatska treba istinu o sebi, a ne marketing”. Jedino što vlada međutim nudi je uljepšana slika stvarnosti, po starom komunističkom receptu gradnje Potemkinovih sela, fasada iza kojih nema ničega. S istinom se nisu spremni suočiti, ni o sebi ni o Hrvatskoj. Istina da medijski napisi o Hrvatskoj u tabloidima ne mogu ponuditi cjelovitu i vjerodostojnu sliku. No vlada koja automatski odbacuje sve neugodne činjenice, uz povike “zaustavite Reuters”, je osuđena na neuspjeh. Prvi korak prema rješavanju bilo kog problema je suočavanje s neugodnim činjenicama, a to je korak koji ova vlada ni nakon gotovo 4 godine još uvijek nije napravila.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.