Facebook

LAŽ! Za uhićenja u BiH svi su znali, a skriva se i progon još najmanje STO hrvatskih branitelja!

Autor: S. Vučković

Da bi hrvatske vlasti priznale kako su za uhićenja znale, jednom zauvijek morale bi priznati da su ona rezultat sporazuma kojeg su potpisale sa BiH.

Teško je povjerovati da nitko nije znao za uhićenja pripadnika HVO-A koja su se ovih dana dogodila u BiH. Jer, ako su na to novinari našeg portala upozoravali prije više od godinu dana, za ovaj nedopustivi tretman prema hrvatskim braniteljima zasigurno je znao kompletan državni vrh.

No, da bi hrvatske vlasti priznale kako su za uhićenja znale, jednom zauvijek morale bi priznati da su ona rezultat sporazuma kojeg su potpisale sa BiH.

Evo što je o toj temi za naš portal u lipnju 2015. godine kazao Pero Kovačević:

– To je stara i poznata stvar. Svojevremeno sam predlagao glavnom državnom odvjetniku da se ne može ući u sporazum s BiH za taj dio zato što se tamo ne zna tko pije, a tko plaća. Naime, ta njihova tužiteljstva po kantonima su neovisna i nema jedne cjelovite strategije. Tu je Hrvatska uletjela i potpisala dio koji su tražili. Omogućeno im je da uđu u cjelovitu dokumentaciju, a jedan dio su vjerojatno uspjeli dobiti nekakvom razmjenom sa Haaškim tužiteljstvom. Taj dio da njihovo Tužiteljstvo ide na udruženi zločinački pothvat i takve kvalifikacije i konstrukcije je u biti samo nastavak politike protiv Hrvata”, kazao je Kovačević komentirajući tadašnje uhićenje četvorice pripadnika HVO-a koje nije se u medijiski gotovo uopće nije popratilo.

S druge strane, mediji u BiH vrlo su izravno govorili o SIPA-i koja se priprema za uhićenje barem stotine hrvatskih branitelja. Nevjerojatno je, stoga, povjerovati u ovu iznenađenost hrvatskih političara koji su vijest o uhićenju dočekali u “šoku i nevjerici”.

Jedan od rijetkih koji je alarmirao javnost o uhićenjima u BiH, Pero Kovačević, kazao je i ovo:

– Tužiteljstvo BiH ima ogroman broj postupaka u raznim fazama. Problem je što je Hrvatska ušla u taj deal s jedne strane s BiH i sada se ne može kontrolirati, a drugi je dio da Hrvatska vlada za cijelu ovu priču ne čini dovoljno. Odgovornost za potpisivanje sporazuma s BiH snosi ponajviše bivši predsjednik Ivo Josipović. Navodno je upravo on glavni inicijator za taj dio kada je sporazum potpisan 2013. godine na Jahorini. On snosi najveću odgovornost za taj dio. Morao je znati koje posljedice bi Hrvatska od njega mogla imati, odnosno njezini časnici i državljani. Ni Zoran Milanović prema tome ne može pobjeći od odgovornosti – istakao je Kovačević prije godinu dana i dodao kako se na cijeli slučaj u Hrvatskoj gleda pomalo “trapavo”.




I umirovljeni general Pavao Miljavac, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora koji tvrdi da uhićenja nisu iznenađenje, također je jedan od rijetkih koji je na ovu situaciju upozoravao, a nije ga se slušalo. Prije gotovo dvije godine iskazao je zabrinutost zbog sporazuma i vrlo vjerojatnih uhićenja visokih časnika Hrvatske vojske. Podsjetio je kako su tadašnji glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Mladen Bajić i Glavni tužitelj tužiteljstva Bosne i Hercegovine Goran Salihović 3. lipnja 2013. u Sarajevu potpisali Protokol između Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida…

Tko se, onda, i čemu sada čudi?




Autor:S. Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.