Photo: Patrik Macek/PIXSELL

‘Lastovo je posjetila Mostova pomoćnica ministra, nije riješila ništa, ali se zato na račun Parka dobro najela’

Autor: I. Međugorac

Afera vezana uz Park prirode Lastovo, o kojoj pišemo gotovo godinu dana, poprima sve bizarniji epilog.

Kontinuirano pisanje našega portala o nedaćama koje su zbog političkih križaljki zatekle Park prirode Lastovo donekle je urodilo plodom pa se na taj biser hrvatskoga Jadrana nedavno zaputila i Irena Zupan, pomoćnica ministra zaštite okoliša Dobrovića. No, ministrova pomoćnica u posjet nije stigla samostalno, već joj je društvo pravila Predsjednica Upravnog vijeća Parka Jasna Jeremić te još dvije članice vijeća iz Zagreba (od pet članova vijeća tri su iz Zagreba). Cilj posjeta bio je održavanje sjednice vijeća te pokušaj rješavanja problema koji se tamo događaju, a o kojima ekskluzivno gotovo godinu dana izvještava dnevno.hr. Međutim, ni ova priča koja je konačno trebala poprimiti sretan epilog tu ne završava, već je praćena još jednim u nizu apsurda. Naime, najveći i najjači ugostitelj na Lastovu, inače zamjenik načelnika općine Lastovo koji ima pontsko privezište sa 40-ak vezova u Skrivenoj luci, nije dopustio dolazak nadzornika kako bi ovi naplatili ulaznice nautičarima. Pomoćnica ministra pak umjesto da iskoristi pravne mogućnosti države, organizira sastanak s njim kako bi izmolila dopuštenje za naplatu ulaznice, što je u konačnici, tvrde djelatnici, uspjelo, ali sramotno je što se tezgarilo kao na pijaci, što je u pravnoj državi nezamislivo.

Cijeli problem nastupio je nakon javnog natječaja kada je Park prirode koji je inače financirao čitav projekt postavljanja bovi za nautičare, isti izgubio u dobivanju koncesije od spomenutog ugostitelja. Prema riječima naših sugovornika, to je samo pokazatelj nesposobnosti i neznanja vodstva parka od strane osuđenoga ravnatelja Krista Jovanovića i njegove zamjenice, sada stručne voditeljice Parka koja je bliska prijateljica nekadašnjeg pomoćnika ministra Zmajlovića, Nenada Strizirepa, a ujedno i štićenica pomoćnice Zupan. To se događa kada se na rukovodeća mjesta postavljaju politički podobni kadrovi, dodaju djelatnici Parka koji vjeruju da je delegacija iz Zagreba koja je došla na Lastovo možda i željela napraviti nešto, ali nisu napravili ništa. No, zato su se dobro najeli na račun Parka što je uobičajeno, ali i žalosno, svjedoče djelatnici koji kažu da bi im priča bila razumljiva da nije riječ o Mostovim kadrovima kojima su usta puna poštenja i kritika na takvo ponašanje HDZ-a i SDP-a.

Autor:I. Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.