Patrik Macek/PIXSELL

Lalovac: Most se pojavljuje kao glas razuma

Autor: dnevno.hr

Lalovac smatra da Porezni USKOK kontrolira rad Porezne uprave pa je besmisleno da postane dio nje jer "teško da to tijelo samo sebe može kontrolirati".

Bivši  SDP-ov ministar financija Boris Lalovac u ponedjeljak je gostovao na N1 televiziji gdje je govorio o mogućem ukidanju poreznog Uskoka, poreznoj reformi i odnosu s bankama.

“Bitno je reći da smo, kad smo krenuli s radom prije godinu i pol – dvije, tražili najbolju moguću svjetsku praksu. Moj posjet SAD-u i Njemačkoj, posjet kolega Europskoj komisiji upravo su iznjedrili najbolja rješenja kako jest u svjetskoj praksi. Uzeli su najbolje kandidate, koji su morali proći brojne stručne i sigurnosne promjene, prošli su najbolju edukciju i dobili su potpunu neovisnost i samostalnost u radu. Odabrani su najbolji od najbolji, kako bi ostali neovisni i odgovaraju samo ministru, kako se nitko ne bi mogao miješati u njihov posao”, kazao je Lalovac.

Dodao je da Porezni USKOK kontrolira rad Porezne uprave pa je besmisleno da postane dio nje jer “teško da to tijelo samo sebe može kontrolirati”.

Podržao je Most koji je, kako kaže, jedini glas razuma.

“Kad se spuste na ovako niske razine, pod Poreznu upravu, vrlo brzo ih voda poklopi. Kolege iz Mosta podržavam, jer su rekli da žele ostaviti ovako kako jest. Most se izgleda opet pojavljuje kao jedan glas razuma”, rekao je Lalovac.

Osvrnuo se i na poreznu reformu i kazao: “Odustalo se od smanjenja opće stope PDV-a. Mi smo rekli da bismo smanjivali PDV na određenu košaricu prehrambenih proizvoda. Ovdje se ne dira košarica, nego su krenuli u smanjenje opće stope PDV-a, pa nisu smanjili. Na kraju ništa od toga. Bitno da se obeća što god, dođete na vlast i onda radite što hoćete. Ne znam kad će doći taj dio da se kažnjava neispunjeno obećanje. Stručni tim je radio na poreznoj reformi, a onda je isti taj stručni tim govorio da ćemo 2017. godine bankrotirati i da se ne smiju dirati porezi. Nama još nije prošao onaj dio krize, još uvijek se zavaravamo. Od porezne reforme uvest će se porez na nekretnine, dogodit će se ukidanje određenog Poreznog USKOK-a i  promjena poreznih razreda, što sam javno podržao.”

Autor: dnevno.hr