Patrik Macek/Pixsell

LAKRDIJA NA HRT-u: Milijuni za Manjkasove, Kuljiševe i Merlićeve projekte! Revizija otkrila niz nepravilnosti

Autor: I.Delić

S našim novcem gospoda na javnoj televiziji upravljaju kako im paše.

Interna revizija javne televizije objavila je na traženje Nadzornog odbora kuće reviziju javnog poziva za nabavu programskih sadržaja od neovisnih proizvođača, a u njoj je utvrđeno da su sve Odluke o sklapanju ugovora po javnom pozivu od 19. srpnja donijete prije nego što je poziv okončan.

Premda propisi HRT-u dopuštaju da se ugovori sklapaju po okončavanju pregovora Interna revizija drži da je takvo postupanje diskriminatorno za ponuditelje koji su svoje ponude dostavili na koncu roka za dostavu ponuda, a financijska sredstva već su potrošena. HRT je od početka godine do 1. listopada ugovorio nabavu djela u visini od 19,9 milijuna kuna, od čega je 3,5 milijuna ugovoreno po odlukama iz 2015. godine, dok je 16,2 milijuna ugovoreno u 2016. godini. Od tih 16,2 milijuna po javnom pozivu ugovoreno je tek 3,6 milijuna, dok 12,6 milijuna otpada na ugovoaranje po izravnom pozivu. Od projekata koji su ugovoreni za prošlu, a potpisani u ovoj godini najskuplja je bila Balkanska kuhinja po scenariju Denisa Kuljiša s tvrtkom Paragon u vlasništvu njegove supruge Nade Mirković, dok je cijena za deset epizoda iznosila 999.468 kuna. Revizija je potvrdila da je rok isporuke bio rujan 2016, ali da se ista nije provela, dok je Paragon kako stoji u izvješću zatražio aneks ugovora s rokom isporuke do proljeća 2017. Odnosno, HRT je platio samo 25 posto vrijednosti ugovora, mada je trebao 50.

Četiri ugovora ukupne vrijednosti 4,6 milijuna kuna bez PDV-a koja su ove godine sklopljena temeljem javnog poziva, sklopljena su prije zaključenja istoga su  ‘Dva jedan u gostima’ 1,5 milijuna kuna Castor Multimedije, odnosno Dubravka Merlića, ‘Informativka’ 400 tisuća kuna Pozitiv produkcije, ‘100 riječi za bonton’ (969 tisuća kuna) Media linka i Škola kuhanja (712 tisuća kuna) koju vodi Vlatka Pokos u produkciji Gastronomada. Iz revizijskog nalaze dade se iščitati da je za format u kojem je Merlić dobio posao bilo prijavljeno osam proizvođača, a on se pak prijavio prvi te je postignut dogovor o smanjenju cijene projekta za 32 posto. Na poziv u kojem je posao dobila Pozitiv produkcija prijavljeno je 20 proizvođača, a Informativka je stigla kao četvrta. Revizija kaže da je uvidom u sudski registar utvđeno da je POzitiv produkcija registrirana s temeljnim kapitalom od deset kuna, a u kategoriji u kjojoj je posao ugovoren za Školsku kuhinju pristiglo je također 20 ponuda dok je Gastronomada pristilgla prva te je u pregovorima snižena cijena za pet posto po epizodi.

U reviziji nadalje stoji da su donesene odluke o sklapanjima triju ugovora, ali s producentima nisu potpisani ugovori. Radi se o Zdravom Životu Headline produkcije za koju je utvrđeno da je zasnovana prije manje od godinu dana, a tu je i Stožer Mandura produkcije emisije koja se trebala baviti područjima vojnog djelovanja, dok je odluka o sklapanju ugovora potpisana 19. rujna, problem nastaje u tome što je natječaj bio otvoren do 1. listopada, a nakon 19. rujna na javnu televiziju stigle su dvije ponude. Sličan scenarij dogodio se i s magazinom Koktel. Rat prije rata Intermedia grupe Miljenka Manjkasa također se našao pod povećalom revizije zbog nelogičnosti.

Prema Općim uvjetima poslovanja HRT-a ugovaranje ulaganja u razvoj projekta nije definirano, već je definirano tek ulaganje u razvoj scenarija, što je u ugovoru s Manjkasom samo dio projekta. Ugovoreno je da je cijena serijala 400 tisuća kuna, dok revizija napominje da nije ugovoreno kako će se ocijenjivati projekt po okončanju ugovorenog razdoblja, točnije nije poznato ima li HRT pravo na umanjenje cijele ili na povrat akjo projekt neće biti sukladan očekivanjima. U nalazima se na koncu navodi da Plan investicija za nabavu AV dijela neovisnih proizvođača nije utvrđen po programima i žanrovima. Ne posjeduje utvrđenu prioritetnu nabavku i dinamiku, ali niti planiranu višegodišnju programsku shemu kako bi se znalo kada će se što prikazivati.

 

 

Autor: I.Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.