Kupnja iz ‘noćne more’: Dala je blagajnici 50 kuna ne sluteći što je očekuje

Autor: dnevno.hr

Neobično i pomalo neugodno iskustvo ispričala je za Glas Slavonije njihova novinarka. Naime, nakon posla je otišla u obližnju trgovinu po namirnice, ali tu svakodnevnu rutinu poremetila joj je neobična situacije, jer njezine kune nisu vrijedile.

”Kada sam blagajnici za artikle koje želim kupiti uručila novac, iznenađeno me pogledala i vraćajući mi novčanicu od 50 kuna, rekla: ‘Taj novac ne možemo primiti. Ova je novčanica nevažeća. Izvolite platiti račun drugom novčanicom”, prepričava novinarka, koja je na koncu kupnju podmirila karticom, a na pitanje što da radi s nevažećih 50 kuna od trgovkinje dobila odgovor: ‘Vratite ih onome tko vam ih je uvalio. To više ni jedna banka, ni Fina neće primiti.’

”Poslušala sam blagajničin savjet i još pomalo posramljena, osjećajući se kao sitni kriminalac, koji je pokušao prevariti prodavačicu, makar nedužna, otišla sam u dućan gdje mi je nevažećih 50 kuna večer prije ‘uvaljeno’. Tražila sam voditeljicu i objasnila joj situaciju.
‘Dugo nismo imali nevažeću novčanicu, ali iznenađena sam što je moje djelatnice nisu uspjele detektirati, pa to je očito’, rekla je voditeljica pozvavši blagajnice.
Pokazala im je novčanicu i pitala ih vide li što neobično.
‘Da, malo je poderana’, rekla je jedna.
‘Ja mislim da je drukčije boje, sigurno je krivotvorena’, kazala je druga.
Potom je voditeljica iz blagajne izvadila važeću novčanicu od 50 kuna i stavila je pokraj nevažeće. Objasnila im je razliku, upozorila ih da moraju više paziti, a meni, iako nije praksa, zamijenila novac”, navodi novinarka svoj primjer.

Nakon ove neugodne situacije na internetskim stranicama Hrvatske narodne banke doznala je kako se nevažeći novac može zamijeniti kod njih osobno ili poštom, ali ukoliko niste iz Zagreba za to ćete na koncu dobiti upola manje.

”Prema tome, da ljubazna voditeljica (iako poslije doznajem da nema tu obvezu) nije odlučila primiti natrag nevažeći novac koji su mi pogreškom dali te s obzirom na to da bi najsigurnije bilo poslati novčanicu kao vrijednosnu pošiljku, jer će tako biti osigurana od gubitka, to bi me u Pošti stajalo 24,70 kuna. Za 50 kuna na kraju bih dobila 25,3 kune”, napisala je novinarka. A prema odgovoru iz HNB-a trenutno je u optjecaju 220 milijuna lažnih kuna, stoga nije naodmet biti oprezan.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.