KULTURNJACI U OBRANI FRLJIĆA: Crknite od hrvatskog jala, on je europska zvijezda!

Autor: T. P.

"Kultura mora biti provokativna, mora osobođeno postavljati pitanja. To je činila i u socijalizmu: i te kako smo se za to znali boriti!", smatra Vidković koji je stao u obranu Frljića

Predstava Olivera Frljića “Naše nasilje i vaše nasilje” ne prestaje dijeliti javnost na one koji je vide kao umjetnost, umjetnički izraz i one koji se nad njom zgražaju i koje vrijeđa na nacionalnoj ili pak vjerskoj razini s obzirom na niz spornih scena. Izvođenje na Marulićevim danima izazvalo je i prosvjede te reakciju nekoliko političkih stranaka, Splitsko-makarske nadbiskupija, fra Nikole Mate Roščića koji je protiv predstave podigao i kaznenu prijavu. Dakako, nekolicina kulturnjaka stala je u Frljićevu obranu. Među njima je primjerice hrvatski književni kritičar, esejist i leksikograf Velimir Visković, novinar i pisac Zlatko Gall te kazališna redateljica Snježana Banović.

Velimir Visković na svoje je Facebook profilu napisao:

“Gledam upravo na ekranu prosvjednike koji protestiraju protiv predstave koju nisu vidjeli. A i neće, vjerojatno nikad ni ne idu u kazalište! Međutim, ta bi svjetina rado nekome začepila usta, nešto zabranila, ukinula… Da, oni bi zatvarali, protjerali svoje neprijatelje preko granice! Ne dopuštaju oni da se njihovim novcima rade takve predstave, da to plaća hrvatska država!

Hajde, ostavimo sad postrani to da Frljić u zadnje vrijeme uglavnom režira vani, a u Hrvatskoj uglavnom na teret riječkoga gradskoga proračuna. Da, crknite od hrvatskog jala, on je europska kazališna zvijezda i uglavnom neovisan o hrvatskim proračunskim sredstvima.

Ali, mogu li Kerum i kerumoidi, svi ti hrastovci, mostovci i ostali hadezeovci, uopće shvatiti činjenicu da nisu oni vlasnici ionako bijednoga hrvatskog proračuna za kulturu?! To što je netko dobio malo više od polovice izbornih glasova ne daje mu pravo na apsolutnu vlast. U proračun uplaćujemo i mi koji ne glasamo za HDZ i Most. Pa valjda imamo pravo na svoj komad kulture. Nije valjda proračun Ministarstva zdravstva namijenjen samo liječenju hadezeovaca. Nije ni proračun Ministarstva kulture namijenjen samo hadezeovcima (iako nas je Hasso pokušao u to uvjeriti).

Prostor kulture mora biti prostor slobode. Kultura mora biti provokativna, mora osobođeno postavljati pitanja. To je činila i u socijalizmu: i te kako smo se za to znali boriti! To mora shvatiti i ministrica: ako je netko bude pamtio po nečemu, onda će to biti ne po njezinu stranačkom kalkulantstvu i činovničkim vještinama, već je li branila prostor kulturnih sloboda, čak i onih autora s kojima se politički ne slaže!”, stoji u Viskovićevu statusu.

Novinar i pisac Zlatko Gall Frljića  brani vrlo konciznim statusom:




“Suočenje s ustašoidnim trogloditima prije i na početku Frljićeve predstave koju su htjeli prekinuti, po tko zna koji put me uvjerilo da smo otišli u tri lepe materine”, napisao je Gall.

Kazališna redateljica Snježana Banović iskazala je podršku ‘hrabroj ekipi predstave i upravi HNK Split’:

“Kada je u proljeće 1944. Feldkomadatura-Split đacima osnovnih i srednjih škola u zgradi kazališta prikazala antisemitski film Židov Züss, školarci su u znak protesta zviždali, dovikivali i napustili dvoranu pa je projekcija bila prekinuta. Split je konačno oslobođen 26. X. 1944., a dva dana nakon oslobođenja u taj grad dolazi Kazalište narodnog oslobođenja Dalmacije čije će djelovanje biti temelj budućeg profesionalnog splitskog kazališta.




Večeras, kao da gledamo posljednje trenutke te svijetle tradicije. I zato: podrška borbenom Splitu, gradu čiji će dišpet opet pobijediti, kakogod u ovom trenutku bilo teško. Podrška hrabroj ekipi predstave ‘Naše nasilje i Vaše nasilje’ i upravi HNK Split, ne dajte se!”, napisala je kazališna redateljica Snježana Banović.

>>> Umjesto da poštuju izbor, dio medija servira spornu scenu iz Frljićeve predstave!

>>> Oliver Frljić se oglasio!

Autor:T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.