Davor Javorovic/PIXSELL

Kujundžić: ‘Liste čekanja nije nitko na svijetu riješio, ali smanjiti ih se može’

Autor: dnevno.hr

Na pitanje hoće li možda dodatno oporezivati šećer (slatkiši, gazirani sokovi) kao što je prijetio bivši ministar Nakić, ministar Kujundžić dodao je da šećer, masti i stotine drugih proizvoda imaju u sebi štetne elemente, no kada bismo krenuli to oporezivati, otvorio bi se jedan problem kojim ne znam gdje bismo onda stali i što sve nije štetno

Novi ministar zdravstva Milan Kujundžić u razgovoru za tportal govorio je o nagomilanim problemima u osjetljivom sektoru za koji je odgovoran, privatizaciji zdravstva, uvođenju nadstandarda i mogućem kažnjavaju pacijenata i pitali ima li novi hrvatski premijer Andrej Plenković uopće mana kad ga svi toliko hvale.

Na pitanje o tome hoćemo li se ikad izvući iz minusa u proračunu Kujundžić je rekao da “godinama i desetljećima hrvatski zdravstveni sustav što se tiče kvalitete funkcionira na vrlo visokoj razini i ako je i u čemu Hrvatska blizu razvijen zemljama, to je zdravstveni sustav”. “To je najvažnija stvar i to treba sačuvati. Nažalost, mi smo siromašna zemlja i narod i ne izdvajamo dovoljnu količinu novca koja bi održala sustav na razinu koju sada imamo i koju želimo održati. I to su problemi s kojima ćemo se morati nositi, ali slične probleme imaju i puno bogatije zemlje od nas”, smatra Kujundžić te dodaje:

“Po postotku izdvajanja od 15 posto, koliko mi u Hrvatskoj izdvajamo, to je relativno visoka stopa. Nažalost, naše su plaće niske u usporedbi s plaćama u razvijenim zemljama. S druge strane broj zaposlenih u Hrvatskoj manji je u postocima nego u drugim razvijenim zemljama. U Hrvatskoj oko milijun i 200 tisuća ljudi iz plaće izdvaja za zdravstvo, a 4,2 milijuna ga koristi, što je isto jedan od velikih problema.”

>>> Kujundžić: ‘Zdravstvo neće poskupjeti, iako u svijetu poskupljuje 10 %’

S obzirom na to da su svi ministri zdravstva do sada najavljivali da će riješiti liste čekanja, a one su i dalje duge za neke preglede, Kujundžić je rekao da ih nitko na svijetu do sada nije riješio, no da se one mogu smanjiti.

“Smanjiti se može. Treba biti obostrano smanjenje. S jedne strane trebat će kontrolirati opravdanost upućivanja na neke postupke, a s druge strane će trebati obaviti kontrolu izvršenosti posla u bolnicama i ambulantama”, smatra novi ministar.

Na pitanje hoće li možda dodatno oporezivati šećer (slatkiši, gazirani sokovi) kao što je prijetio bivši ministar Nakić, ministar Kujundžić dodao je da šećer, masti i stotine drugih proizvoda imaju u sebi štetne elemente, no kada bismo krenuli to oporezivati, otvorio bi se jedan problem kojim ne znam gdje bismo onda stali i što sve nije štetno. “Ako smijem interpretirati slobodno, nakana ministra Nakića bila je zaštititi djecu da što manje konzumiraju te proizvode, ali smatram da kad bi to išlo oporezivanjem, ne bismo postigli ništa bitno već samo povećali troškove roditeljima. Ovdje će prvenstveno trebati raditi na promidžbi i objašnjavati roditeljima i djeci kako je štetno uzimati pojedinu hranu”, smatra Kujundžić.

Što se tiče potencijalnog “urušavanja sustava”, Kujundžić je istaknuo da izlazak dva pedijatra iz sustava ugrožava sustav. “U Dubrovniku su ostali samo na dva ginekologa, nema tko dežurati, nema tko raditi. Mi smo mali, nemamo resurse beskrajno velike. Zato je važno te ljude zadržati i ne raditi opstrukcije i plašiti nego kontrolirati kvalitetu i poticati ljude da ostanu u Hrvatskoj”.

Intervju u cijelosti pročitajte ovdje.

Autor: dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.