screenshot/YouTube

KRVAVI PARTIZANSKI OBRAČUN S TRUDNICAMA, DJECOM I INVALIDIMA: Leljak otkrio tko su ubojice iz Hude jame

Autor: I.Delić

Da javnost ova tema itekako zanima svjedoči posjećenost na predstavljanju Leljakova filma.

Grobnica u memorijalnom parku za žrtve rata Dobrave mjesto je pijeteta na kojem je okončan pogreb i komemoracija žrtvama stravičnih komunističkih zločina ekshumiranih iz stratišta Huda Jama u Mariboru. Pogrebom posmrtnih ostataka dosada ekshumiranih žrtava partizanskog zločina Hude Jame njih 778, među kojima i stotine Hrvata okončan je proces prijenosa njihovih tijela iz stratišta u obiteljsku grobnicu. A težine ove priče po svemu sudeći napokon su svjesni i u hrvatskoj Vladi u čije se ime oglasio premijer Andrej Plenković naglašavajući kako je proces suočavanja s naslijeđem totalitarnih režima ne samo civilizacijski, moralni i politički doseg već i važno institucijalno sredstvo za daljnju pluralizaciju i demokratizaciju hrvatskog društva.

-To znači da će Vlada, između ostalog, uložiti napor za uspostavu najprimjerenijeg intsitucionalnog i pravnog modela za istraživanje skrivenih masovnih grobnica, stvoriti zakonsku pretpostavku koja će istraživačima učiniti dostupnom cjelokupnu arhivsku građu, a žrtve će napokon dobiti pravo na grob i spomen i postati dio pomirenog kolektvnog nacionalnog pamćenja- akcentirao je premijer te istaknuo kako Vlada smatra da je proces sučeljavanja s naslijeđem totalitarnih režima važno institucijalno sredstvo za pluralizaciju i demokratizaciju hrvatskoga društva.

No, poželi li se doista netko obračunati sa ovim režimom materijal za to može pronaći u opusu Romana Leljaka, istraživača poslijeratnih zločina koji je u više navrata upirao prstom u krivce spominjući Savez boraca NOB-a Slovenije kojega naziva zločinačkom organizacijom radi zločina koji su počinili ne samo nad Hrvatima već i nad Slovencima, ali i ostalima u svibnju te tragične 1945-te.
Tragedija je pak u tome što su ti takozvani antifašistički borci dobili od slovenske države od 2010. do danas osam milijuna eura, a isti iznos dodijeljen je za istraživanje njihovih zločina i stratišta diljem Slovenije te uređenje grobova njihovih žrtava, što je još jedna suluda situacija radi koje je Leljak zatražio ukidanje posebnog statusa za Savez udruženja boraca za vrijednosti NOB-a Slovenije.
Inače, Leljak je prije nekoliko dana u Zagrebu promovirao dokumentarni film Huda jama- strogo čuvana tajna kojega je pogledalo preko dvije tisuće ljudi, zbog čega su u dvorani Vijenac na zagrebačkom Kaptolu održane dvije uzastopne projekcije, dok je stotine gledatelja otišlo kući ponijevši DVD jer u dvorani nije bilo mjesta.

Zločini nad Hrvatima 1945-te po njemu nisu bili slučajni kako to danas neki žele prikazati već pomno organizirati, a iza svega je stajao partijski komunistički vrh predvođen Josipom Brozom Titom. U filmu se objavljuju tri dokumenta uključujući i Titov orginalni govor koji jasno dokazuje da se dobro znalo za likvidaciju svih 140 tisuća Hrvata u Sloveniji. Objavili su i dokument u kojem Tito čestita na likvidacijama komandatu Treće armije Kosta Nađu, koja je bila raspoređena između Celja i Dravograda i Maribora. Čestitao mu je 15. svibnja 45-te na likvidacijama preko sto tisuća Hrvata, a uz to tu je i Titova slika od 1. lipnja iste godine gdje se u kabrioletu uzetom od njemačkog generala Loehra mjesec dana nakon što su ga zarobili u Celju, vozili ucilaca toga grada. Djeca su Tita obasipala cvijeće, a on je dan prije u Hudu jamu naredio bacanje djece. Posebno šokantan prizor iz filma je onaj mlade žene u visokom stadiju trudnoće koja se oprašta od nerođene bebe prije no što će završiti u jami, a na dnu jame otkrivene su pletenice mladih djevojaka koje su bile gotovo netaknute nakon punih 50 godina jer su djevojke bile žive zavezane. Mnogo je trudnica nastradalo od partizana i komunista, govori se u filmu te otkriva kako su 1947. ubili gospođu Leskovšek koja je prva otkrila Hudu jamu pišući o njoj, a i ona je bila trudnica.

Od žrtava pokopanih u Mariboru, barem je deset posto bilo žena, a Leljak je uvjeren da tamo ima i djece te ranjenika jer pronađene su i drvene noge što znači da je ondje bilo i teških invalida. Među imenima ubojica iz Hude jame koji nikada nisu odgovarali za zločine spominje se Ivan Matija Maček kojega su slovenske vlasti odlikovale najvišim državnim odličjima, dižući mu prije godinu dana spomenik.

Autor: I.Delić

ZADNJE VIJESTI