screenshot

KRVAVA BERBA GROŽDA U LOVASU: Obilježena 25. obljetnica stradanja sela u kojem je ubijeno 5,5 posto ukupnog stanovništva

Autor: dnevno.hr

Zločin u Lovasu jedan je u nizu mnogobrojnih koji su se odigrali na hrvatskom tlu tijekom Domovinskoga rata...

Minsko polje, okrutna ubojstva, torture, bijela traka na rukama Hrvata kao znak raspoznavanja i nacionalne pripadnosti, mučenja i silovanja žena, prisilni rad…, dio je strahota koje su preživjeli mještani Lovasa, a nakon toga bili protjerani iz svog sela…

Polaganjem vijenaca i molitvom podno spomen obilježja masovne grobnice u Lovasu danas je obilježeno 25 godina od privremene okupacije ovoga sela smještenog nedaleko od Vukovara.

“Na ovaj način obilježimo smo obljetnicu početka privremene okupacije dok središnji događaj stradanja Lovasa obilježavamo 18. listopada na dan kada su srpske paravojne postrojbe mještane hrvatske nacionalnosti natjerali u minsko polje. I danas, 25 godina poslije, nema niti jedne pravomoćne presude za zločine počinjene u Lovasu”, izjavila je načelnica Općine Lovas Tanja Cirba koja je podsjetila kako je tijekom Domovinskoga rata stradalo 89 mještana ovoga sela dok se i dalje jedna osoba vodi kao nestala.

Podsjetimo Lovas je srijemsko selo koje je podnijelo najveće žrtve tijekom Domovinskog rata. Smrtno je stradalo 87 mještana, što je 5,5 posto od ukupne brojke Hrvata koji su do početka rata živjeli u tom selu.

Zločin u Lovasu jedan je u nizu mnogobrojnih koji su se odigrali na hrvatskom tlu tijekom Domovinskoga rata. Međutim, izuzev činjenice da je u toj općini zvjerski i na posebno okrutan način ubijeno 87 Hrvata, Lovas se izdvaja i kao mjesto koje je poslužilo za realiziranje sulude, srpske ideje čišćenja minskog polja tijelima nesretnih mještana koji su natjerani kroz njega proći.

Autor: dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.