Patrik Macek/PIXSELL

‘Krtica’ u Kolindinim odajama: Što njenog najbližeg savjetnika povezuje s opakim mafijašima?

Autor: Iva Međugorac

U nedavnoj akciji policije i Uskoka provođenoj na području Osijeka, Zagreba i Rijeke među šestoricom uhićenih spominjalo se i ime vođe takozvane čepinske skupine Dragana Bakovića Bambura. Inače, kao što je poznato, akcija je provedena zbog lanjskog paljenja kuće nekadašnjeg glavnog državnog odvjetnika Radovana Ortynskog.

Baković je inače poznat hrvatskom pravosuđu zbog niza ranijih optužbi, a protiv pripadnika čepinske skupine koncem devedesetih pokrenuto je nekoliko kaznenih postupaka te su bili pritvarani, a sumnjalo se da se bave ucjenama i reketom. No, presude protiv njih ili su bile oslobađajuće ili odbijajuće. Iznimku čini tek tučnjava na nogometnom igralištu koja se odvila 1998. godine, kada su im izrečene uvjetne osude. Bambur je svojevremeno osuđen na tri godine zatvora zbog pokušaja ubojstva suvlasnika narodnjačkog kluba Coctail bar Dalibora Brajdića, a tom prigodom izrečena mu je i obveza psihijatrijskog liječenja. Događaj koji se s ovom ekipom povezuje jest i curenje informacija iz policije i PNUSKOK-a, nakon što je policija još 2012. godine počela obrađivati ove moćne Slavonce, akcija je propala zbog curenja informacija. Kasnije je uhićen kriminalist Marko Svalina te Vjekoslav Drinić iz PP Trešnjevka, koji nisu imali spoznaja o tome da su mjesecima pod nadzorom.

Priča o curenju informacija proširila se na sve pore društva, a mediji su pisali i o njihovim vezama s Uredom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Naime, Željko Biloš, kontroverzni osječki poduzetnik navodno je prema pisanju medija primao tajne informacije od policije u zamjenu za novac i poklone. Podsjetimo, Biloš je bio vlasnik Osječke televizije na kojoj je funkciju direktora obnašao Mate Radeljić, predsjedničin savjetnik za unutarnju politiku. Prema pisanju Nacionala, Radeljić je znao za aktivnosti šefa Biloša, a imao je i spoznaja o njegovim aktivnostima oko dogovora o otplati njegova poreznog duga zbog čega se na optuženičkoj klupi našla nekadašnja šefica Porezne uprave Nada Čavolović Smiljanec. Ova dama optužena je za stopiranje naplate poreznog duga Bilošu, zbog čega je državu oštetila za 9,2 milijuna kuna. U knjizi novinarke Jasne Babić spominje se Bambur i njegov rođak Stipe Barišić Moljac, koji su 1999. godine bili obuhvaćeni operacijom Barakuda. Prema njoj, Osječka grupacija surađuje s Klicom, Draganom Kovačem, Mariom Sovom, Mladenom Topičićem i Mariom Pticom, a grupaciju pak čine Moljac i Bambur koji su zajedno s Topičićem, kojeg novinarka opisuje kao posrednika među grupacijama, planirali naredne akcije međusobne ispomoći u nabavi oružja, ali i izvršavanju likvidacijskih usluga.

“Dana 8. rujna Topčić je nazvao Mornara (kodno ime Veselina Marinova op.a.) kako bi se našli u bistrou kod Glumina banke na Kennedyjevom trgu s Bamburom i Moljcem koji su doputovali iz Osijeka. Prilikom dolaska, Topčić je rekao da je razgovarao s Tihomirom Oreškovićem iz HV-a koji je obećao da će mu predati spisak agenata koje službe koriste prilikom nadzora Albanaca. Za spisak su zainteresirani Bambur i Moljac kojima predstoji velik posao s Albancima za koje trebaju nabaviti oružja u vrijednosti od oko 1 milijun DEM. Prema izjavi Bambura i Moljca već su izvršili pet manjih isporuka oružja za Albance. Jedino ime koje su spomenuli je izvjesni Mensur s kojim rade oko oružja.

Namjeravaju Albance dovesti preko nekih veza u neko skladište HV-a na području Osijeka i pokazati im ga. Nakon toga oni trebaju donijeti novac u gotovini i započeti utovar”, pisalo je u HIS-ovoj službenoj bilješci od 10. rujna 1998. godine na koju se pozivala novinarka Babić u knjizi Zagrebačka mafija. Pisalo se u 24 sata o zapljeni automobila od strane carine, a radilo se o skuipocjenim vozilima. PU upala je u kuće korisnika nekih automobila te im bez argumentata iste zaplijenila, a govorilo se da se radi o autima osječkih poduzetnika koji vrijede i milijun kuna. Ortynski je tvrdio kako je uklonjen spregom mafije, policije i medija. Godinama nakon ostavke postao je samozatajan, ali izgleda da mu borba protiv pojedinih skupina nikada nije oproštena.

Autor:Iva Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.