Ivica Galovic/PIXSELL

Krstičević najavio kupovinu američkih zrakoplova, Mattis nahvalio Oluju!

Autor: dnevno.hr

Krstičević u sklopu svog službenog posjeta SAD-u odlazi i u sjednište vojne industrije Lockheed Martin

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, na početku višednevnog službenog posjeta SAD-u, u Washingtonu se, u Pentagonu, susreo s američkim kolegom Jamesom Mattisom. SAD je ključni hrvatski partner i saveznik u području obrane i sigurnosti, pa su teme bile brojne – od jačanja suradnje do sigurnosnih izazova na jugoistoku Europe, javlja HRT.

Sastanak je počeo razgovorom o operaciji Oluja za koju je Mattis istaknuo da je primjer vojne akcije o kojoj se uči i na američkim vojnim školama. Razgovarali smo o doprinosu međunarodnoj sigurnosti, terorizmu, NATO-u, političkoj sigurnosnoj situaciji u okruženju Hrvatske, u JI Europi, jačanju obrambene suradnje te američkoj potpori razvoju hrvatske vojske, rekao je Krstičević za HRT.

Ponovio da RH može biti primjer NATO države, pohvalivši doprinos hrvatskih vojnika, kazao je Krstičević.

Krstičević u sklopu svog službenog posjeta SAD-u odlazi i u sjednište vojne industrije Lockheed Martin. Tema razgovora s Mattisom bila je i borbeno zrakoplovstvo. Donošenje te odluke čeka se već 15-ak godina, vremena više nema. Dobio sam potpotu ministra Mattisa za taj projekt. Korak smo bliže kupnji američkih zrakoplova. Odluku o kupnji ćemo donijeti do kraja godine, veselim se toj suradnji, dodao je.

Razgovarali su i o hrvatskoj vojnoj industriji i njezinom potencijalu. Krstičević je izrazio nadu da će uskoro biti potpisan sporazum kojim bi se osiguralo da hrvatske tvrtke dođu i na američko tržište. Istaknuo je i važnost školovanja hrvatskih časnika na američkim vojnim školama.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.