Patrik Macek/PIXSELL

KRITIKA: Zar Vam nije problem da već 16 godina komunicirate sa samo 2 posto udruga u Hrvatskoj?

Autor: Dnevno.hr

Udruga U ime obitelji uputila je odgovor Vladinom uredu za udruge naglašavajući problem namještanja izbora za Savjet za razvoj civilnog društva.

U ime obitelji odgovorila je Vladinom Uredu za udruge: “Zar Vam nije problem da već 16 godina komunicirate sa samo 2 posto udruga u Hrvatskoj?”.

Priopćenje Udruge U ime obitelji vam prenosimo u cijelosti:

U svrhu funkcionalnosti civilnog sektora  i povećanja odaziva udruga na natječaje, projekte, programe  i pozive nije dovoljno zadovoljavanje minimalnih uvjeta pojedinog postupka – pozivanja udruga na uključivanje – nego je potrebno odmah poduzeti mjere kojima se postiže učinkovita suradnja s civilnom društvom, a ne samo sa 0,9, odnosno 2% odabranih udruga. Takav naš zahtjev je u skladu sa čl. 2. Uredbe o Uredu za udruge (u daljnjem tekstu: Uredba) u kojem stoji sljedeće: Radi stvaranja uvjeta za razvoj učinkovite suradnje s udrugama i drugim organizacijama civilnoga društva u Republici Hrvatskoj, Ured obavlja stručne, analitičke, savjetodavne i administrativne poslove za Vladu Republike Hrvatske… te uključivanja udruga i ostalih organizacija civilnoga društva u donošenje, provedbu i vrednovanje javnih politika. Mjera u skladu sa navedenim, a koju je predložila udruga U ime obitelji ne dovodeći u pitanje važnost elektroničke korespodencije, je slanje pisane obavijesti poštanskim putem na adresu udruga koje su zadovoljile pravne kriterije propisane Zakonom o udrugama. Ukoliko ne raspolažete potrebnim ljudskim resursima za njezino ostvarenje ovim putem vas obavještavamo da u pošti imate mogućnost da sve vaše pisane obavijesti otisne osoblje pošte i dostavi na potrebnu adresu. O samoj važnosti predložene mjere i u vremenu digitalizacije i razvijene tehnologije ukazuje vaš zahtjev za dostavu dokumenata i drugih akata poštanskim putem Uredu za udruge. Nadalje, mali odaziv na sporni poziv, kao i na vaše javne rasprave upućuje na neučinkovitost dosadašnje vaše komunikacije s dionicima civilnoga društva, kao i na to da veliki broj istih ne prati vašu stranicu, ne prima vaše obavijesti i tu se postavlja pitanje zašto?

Kako bi ste ispunili svoju svrhu, koja vam je prethodno citirana u čl.2 Uredbe, osigurali pluralizam mišljenja i veću participaciju OCD te time osigurali transparentnost i vjerodostojnost rezultata ostajemo pri zahtjevu poništenja izbora te raspisivanju novih kako bi sve OCD bile obaviještene elektroničkim i pisanim poštanskim putem. Predloženo je u skladu sa čl.2 Uredbe u kojem se stoji da je vaša obveza: pružanje informacija i davanje stručne pomoći građanima i predstavnicima organizacija civilnoga društva iz nadležnosti Ureda.

Autor: Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.