Jurica Galoic/PIXSELL

KRITIKA MALOG PODUZETNIKA: ‘U Vladi su osobe koje su slušale priču o problematici gospodarstva – s unutarnje strane birokratskog šaltera

Autor: F. C., mali poduzetnik iz Čakovca

Neki kronični problemi obrtnika i malih poduzetnika (platnoprometna nedisciplina, pravna i socijalna nesigurnost, teror banaka ...), u Programu Vlade nisu ni dotaknuti.

Reakcija na sastav Vlade RH i Program – u segmentu razvoja obrtništva i poduzetništva,

1.2.  Razvoj obrtništva i poduzetništva

U novu Vladu Republike  Hrvatske imenovane su osobe zavidnog obrazovnog (akademskog) statusa koje su međutim, cijeli svoj život – slušale priču o problematici u gospodarstvu – s unutarnje strane birokratskog šaltera. Od njih nikada nitko nije živio gospodarstvo. Upućivanje nove Vlade u rješavanju gospodarske problematike, nudi isti rezultat kao – izglasavanje da autoputom vozilom upravlja osobu koja ima vozačku dozvolu i Prometni fakultet, ali koja do sada – nikada nije vozila.

Nakon vrlo općenito postavljenog programskog okvira, “specifični ciljevi” Programa ne otkrivaju nikakve konkretne segmentarne promjene u problematici malog poduzetništva (hrvatski obrt je od 2008. g. u izumiranju i rasulu; od tadašnjih 100.000, sada je 70.000 obrta). Ponavljaju se, u takvim prilikama mnogo puta izgovoreni stereotipi (“jačanje poduzetničkog mentaliteta”, “uvjeta za afirmaciju poduzetništva”, “sustavno povezivanje gospodarskih subjekata” , “jačanje na transparentnoj projekciji domaćih potreba”, “poticati i ohrabrivati domaće proizvođače”) čiji učinci su u konačnici nemjerljivi, a rezultati takvih dobrih namjera podložni – dijalektici politikanstva. Nije uočljiva jasna tendencija (volja) da mjere budu – reformske. Reforma se ne ogleda u, npr. – promjeni pojedine porezne stope ili poreznog razreda.

Cilj Vlade opisan kroz sintagmu “Snažan razvoj društvenog poduzetništva”, protivna je platformi demokratskog ustroja naše zemlje (suvremenog, razvijenog svijeta) i predstavlja obnavljanje zablude iz – komitetskih vremena. Poduzetništvo koje se ne odvija u okolnostima lojalne, tržišne konkurencije i kojemu cilj nije profit (“maksimizacija nove stvorene vrijednosti”?), biti će samo novi katalizator ukorijenjenog kadrovskog i financijskog mešetarenja u – ničijim poduzećima. One su do sada raspojasano rasipale novac svojih političkih osnivača, a od sada će – odgovornije – rasipati “osvojeni” novac poreznih obveznika. Društveno poduzetništvo mora postati prošlost. Njegova “demokratska reciklaža” spada u red, ne samo promašenih, nego u red zabrinjavajućih oblika. Točno, – u društvenim poduzećima, može se u vrlo ograničenom roku masovno zapošljavati radnike međutim, za takve – gospodare biti će potrebna i reinkarnacija “primarne emisije”, jer apetiti društvenih (političkih) “poduzetnika” će se samo masovnim štampanjem novaca moći – zadovoljiti. Budućnost ove zemlje je u privatizaciji, realnom sektoru (osim upravljanja općim dobrima) i u snažnom, domaćem humanom kapitalizmu – odnosno, s druge strane, snažnim i organiziranim sindikatima.

Od najvažnijih problema, malog poduzetništva, nadobudno zvuči smanjenje poreznih i neporeznih davanja. Međutim, takve tople objave su redoviti dekor u predstavljanju novopečenih vlastodržaca. Malo poduzetništvo je izgubilo ministra koji je (u ovom kratkom mandatu, kao i u mandatu koji je prethodio Milanovićevoj vladi) razvijao i razvio intenzivnu i vrhunsku komunikaciju, s malim gospodarstvenicima i njihovih institucijama, (g. Darko Horvat) s kojima je usuglasio, utvrdio obećavajući smjer izbavljenja malog poduzetništva iz stanja propadanja. Od gospođe Dalić to će biti teško očekivati.

Neki kronični problemi obrtnika i malih poduzetnika (platnoprometna nedisciplina, pravna i socijalna nesigurnost, teror banaka …), u Programu Vlade nisu ni dotaknuti.

Autor: F. C., mali poduzetnik iz Čakovca

ZADNJE VIJESTI