FaH

Jeste li u strahu na Zagrebačkom Adventu? Kriminalist otkrio trebate li biti

Autor: Antonija Petković

Zagrebački Advent koji je sa svojom kvalitetom i šarmom privukao mnogobrojne domaće i strane turiste i tri godine zaredom osvojio titulu najboljeg europskog adventa našao se pod oštrim očima javnosti vezano upravo za sigurnost samog događaja. Teroristički napad prošle godine na božićnom sajmu u Berlinu prestravio je građane pa su se neki zapitali i je li sigurno na zagrebačkom Adventu.

Kako je ove godine Advent još bogatiji i privlačniji mnogobrojnim turistima koji su posjetili Zagreb, nije trebalo dugo čekati da paranoja pokuca na vrata i da se društvene mreže preplave pitanjima vezanima uz sigurnost.

“Da ima nekakvih informacija o visokom stupnju rizika po sigurnost građana na Adventu, zasigurno da bi se to vidjelo”, izjavio je za naš portal poznati kriminalist Željko Cvrtila. “Bile bi  puno strože mjere sigurnosti pa u krajnjem slučaju policija bi obavijestila građane ili bi se donijela mjera zabrane okupljanja na mjestu održavanja Adventa ako postoji nekakva eminentna prijetnja. S obzirom na to da su te dvije stvari izostale, ja mislim kako nema informacija koje dovode ozbiljno u pitanje sigurnost.”

Cvrtila smatra da sam grad, iako nije nužno nadležan za sigurnost, može i treba uključiti u održavanju sigurnosti s videonadzorom, organiziranjem prepreki poput onih betonskih prepreka kakve su u Splitu ili angažiranjem zaštitara na javnom prostoru u dogovoru s policijom.

“Za razliku od nekih prethodnih godina, mislim kako je Policijska Uprava Zagrebačka dobro napravili posao s pojačavanjem mjera sigurnosti i razina sigurnosti je zadovoljavajuća,” nadometnuo je Cvrtila dodavši kako je “apsolutno sigurno kako apsolutne sigurnosti nema. “

U slučaju najgoreg

Jedan od najvažnijih faktora u slučaju terorističkog napada upravo je pripravnost samih građana i sposobnost reagiranja. Civilna zaštita nešto je što je nestalo iz škola, iako se neko vrijeme tvrdilo kako bi uvođenje vojnog roka trebalo nadoknaditi civilnu zaštitu kod građana.




“Građani trebaju pratiti što se događa oko njih, ako se netko sumnjivo ponaša ili ako je ostavljena torba te to prijaviti. Danas su teroristički napadi iznenadni i vi ne možete građane unaprijed upozoriti, a sad tu mi imamo vrlo malo edukacije i ne znamo se ponašati. A drugi je problem što uopće nemamo razvijenu civilnu zaštitu.”

A ako je prosinac poznat po većem broju prijavljenih kriminalnih djela, Cvrtila upozorava građane da pripaze kako ne bi postali žrtve kriminalaca koji “žele obogatiti svoje blagdane”.




Autor:Antonija Petković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.