Zarko Basic/PIXSELL

Krešimira Macana Franjo Tuđman nije volio; doznajemo zašto ga Plenković dovodi u Vladu

Autor: Iva Međugorac

Premijeru Andreju Plenkoviću popularnost lagano kopni, a svjestan nezahvalne situacije u kojoj jest, odlučio se na vrijeme ‘’naoružati’’, kako bi što duže ostao na vlasti. U skladu s time, sve se glasnije vladinim hodnicima govori o angažmanu PR stručnjaka Krešimira Macana kao savjetnika za medije. Koliko je premijeru voda došla do grla svjedoči činjenica kako je Macan specijaliziran za krizno komuniciranje. A da se njegov angažman uistinu ozbiljno razmatra potvrđuje nam i dobro upućeni izvor iz vrha Vlade. Plenkovićev tim navodno posljednjih dana vodi intenzivne pregovore s Macanom, a razlog zbog kojeg se predsjednik Vlade razmišlja o ovom angažmanu jest njegov pad rejtinga, ali i  sve češći napadi te loša komunikacija s novinarima.

U Vladi trenutačno stvari pod kontrolom, kada je o komunikaciji ‘’na van’’ riječ pokušava držati glasnogovornica Sunčana Glavak, ali obzirom na planove i reforme koje Plenković namjerava provesti i s javnošću iskomunicirati potreban mu je tim stručnjaka, koji će se, uz ostalo, predvođeni Macanom baviti ”peglanjem” njegova rejtinga.

Poduzetničke PR vode

Inače, Macan je vlasnik marketinške agencije Manjgura osnovane 1997.godine, a on sam u ovome je poslu još od ’90-tih. U to vrijeme surađivao je i sa pokojnim predsjednikom Tuđmanom te radio u Ministarstvu informiranja. Prvi zadatak tada je prema njegovim riječima bila objava pada Vukovara. Kada je objavio da je Vukovar pao, prema riječima samoga Macana, pokojni predsjednik nazvao ga je ”idiotom”. Macan je jednom prilikom kazao: ’Tog dana je bila panika, nismo mogli držati informaciju dulje od popodneva, a cijelo popodne održavala se izvanredna sjednica vlade zbog toga, pitanje je koliko bi oni još čekali s objavom. Način na koji sam ja to formulirao Reutersu bio je da Vukovar vojno ne možemo više braniti. RTV Slovenija prenio je vijest s opremom: ‘Vukovar je pao, potvrdio Macan. Tuđman je nakon toga pozvao Vesnu Škare Ožbolt i pitao koji je to idiot objavio”.

Ovaj PR stručnjak zanat je brusio kao glasnogovornik na javnoj televiziji. Nedugo potom spoznaje kako je politika oaza za širenje biznisa pa tako postaje savjetnik za medije bivšem premijeru Račanu. Radio je i kampanju za predsjedničke izbore Ivi Josipoviću, a godinama je surađivao i s IDS-om, odnosno njihovim čelnikom Borisom Miletićem.

Vodio je kampanje nizu gradonačelnika, među ostalima i Željku Kerumu. No, može li doista Macan pomoći Plenkoviću i vladajućima koji se sve teže snalaze u prostoru i vremenu tek treba vidjeti, ali jedno je sigurno: sve dok se ne počnu baviti strategijama, umjesto kozmetičkih zahvata teško da će krenuti naprijed.




Autor:Iva Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.