screenshoot

KRAJIŠKI SRBI ZBOG OLUJE DOBILI 1.4 MILIJUNA $ ODŠTETE! Isto sada traže i Srbi iz BiH…

Autor: S. V.

Savezni sud u Chicagu je u rujnu 2014. godine odbacio tužbu za genocid, no prihvatio je dio tužbe u kojemu Srbi traže odštetu za uništenu imovinu pa je sve okončano nagodbom po kojima će se Srbima iz tkz. RSK isplatiti 1,4 milijuna dolara u vidu humanitarne pomoći

Iako je američka tvrtka MPRI sve donedavno rezolutno odbijala bilo kakvu odgovornost u savjetovanju i opremljivanju hrvatske vojske prilikom izvođenja vojno-redarstvene akcije Oluja, tamošnji je sud djelomično prihvatio dio tužbe Srba koji su u tom vremenu napustili Hrvatsku i nastanili se u Americi. Nakon osnivanja “Krajiškog sabora” i organizacije “Žrtve genocida u Krajini”, 2010. godine podnijeli su tužbu protiv američke tvrtke za sudjelovanje u genocidu i progonu 200 000 Srba iz Krajine. Tom su prilikom zatražili odštetu od 10,4 milijarde dolara, uvećanu za iznos kamate od 1995. do danas.

Savezni sud u Chicagu je u rujnu 2014. godine odbacio tužbu za genocid, no prihvatio je dio tužbe u kojemu Srbi traže odštetu za uništenu imovinu pa je sve okončano nagodbom po kojima će se Srbima iz tzv. RSK isplatiti 1,4 milijuna dolara u vidu humanitarne pomoći.

Identičnu stvar sada rade i Srbi koji su iz Hrvatske izbjegli u BiH:

– Veliki smo optimisti u pogledu podnošenja ovih aplikacija, jer smatramo da su narušena građanska prava Srba izbjeglih iz Hrvatske“, rekao je banjalučki odvjetnik Željko Bubić, pravni zastupnik ove asocijacije.

On je istaknuo da će ovi zahtjevi biti podneseni po uzoru na krajiške Srbe pred Sudom u Chicagu. “Na ovaj način otvaramo mogućnost da se ovo pitanje riješi putem nekakve nagodbe, odnosno postizanja satisfakcije za Srbe izbjegle iz Hrvatske“, izjavio je Bubić.

Dodao je kako je ovdje riječ o širokom spektru povrijeđenih prava izbjeglih Srba iz Hrvatske koja se odnose na imovinu, stanove, kuće, mirovine, radna i socijalna prava, te sudjelovanja u privatizaciji javnih tvrtki u Hrvatskoj.

Šteta Hrvatskoj načinjena u ratu od 1991. do 1995. mjeri se u milijardama. Iako bi sve trebalo biti na njezinoj strani, Hrvatska nema pretjeranu sreću sa sudovima pa je nakon izručenja velikih generala i njihova nepravednoga zatvaranja ova odluka o obeštećenju Srba doživljena kao još jedan udarac. Hrvatska je, također, imala jedinstvenu prigodu (koju Srbija nije imala) za dobivanje ratne odštete: uvjetovanjem toj zemlji ulazak u Europsku uniju dok se ne rasvijetli pitanje krivnje i započne proces obeštećenja od njihove strane. No, to je hrvatska Vlada propustila učiniti.




Ova je odluka, osim svega navedenog, opet otvorila pitanje toga tko je u Hrvatskoj bio agresor? Prema američkom sudu, Hrvati su sami poharali svoju Domovinu. I ne samo to… Njihove žrtve od Srbije neće dobiti nikada ništa.

Autor:S. V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.