Branimir Bradaric/Vecernji list
Branimir Bradaric/Vecernji list

KRAJ SRAMOTNOM IZRABLJIVANJU? Inspektorat rada: ‘Boso je prekršio Zakon o radu, otvoren je postupak izvida’

Autor: M. M.

Otkriveno je da su brojni djelatnici lanca za koji radi ukupno 1.200 ljudi, radili prekovremeno i bili prisiljavani dio plaće trošiti u trgovini Boso te trpjeti druge oblike mobbinga.

Hrvatsku javnost ovih je dana zgrozila priča o trgovačkom lancu Boso čiji vlasnik svoje zaposlenike prisiljava da dio mizerne plaće potroše u njemu, a ako to ne učine – slijedi im otkaz. O grubom kršenju radnih prava zaposlenika lanca trgovina Boso iz Vinkovaca odlučila je progovoriti jedna od radnica koja je istupila u javnost, a  Općinsko državno odvjetništvo otvorilo je postupak izvida. Inspektorat rada već je utvrdio prekršaje, piše N1. 

Zbog prekršaja iz Zakona o radu, vukovarska ispostava Inspektorata rada podnijela je optužni prijedlog protiv tvrtke Boso.

Nakon što je proveden nadzor rada, otkriveno je da su brojni djelatnici lanca za koji radi ukupno 1200 ljudi, radili prekovremeno i bili prisiljavani dio plaće trošiti u trgovini Boso te trpjeti druge oblike mobbinga.

Utvrđeno je da su Ivanka D., koja je podnijela prijavu, i njezine dvije radne kolegice odrađivale prekovremene sate koji im nisu plaćani niti su evidentirani u Evidenciji o radnom vremenu, u kojoj se uredno navodilo da rade 40 sati tjedno.

Radnice su  imale radno vrijeme 8 sati dnevno i tako 6 dana u tjednu, čime im je “prekovremeni rad trajao duže od 180 sati godišnje”, što je zakonski prekršaj.

Podsjećamo, osim što ih poslodavac tjera da plaću troše u trgovinama u kojima rade, Stanić navodno svoje zaposlenike i kažnjava ako ne prodaju određene proizvode onoliko koliko se od njih očekuje.

“Ako se ne proda, ako se ne zadovolji norma, ide kazna mom poslovođi, meni kao djelatniku i kontroloru po 200 kuna”, kaže Ivanka. Njezinu tvrdnju potvrđuje i gore spomenuta zaposlenica koja je htjela ostati anonimna.

Višak koji se ne proda u Bosu ne žele vraćati u skladište pa ga radnice kupuju da ne bi bilo minusa u inventuri. Naime, ako je taj minus prevelik, tvrtka navodno radnicima skida iznos s plaće pa zaposlenici proizvode isteklog roka trajanja nose kući.


ŠOKANTNA PRIČA IZ MALOPRODAJNOG LANCA: Radnici prisiljeni 700 kuna plaće ostaviti u trgovini…


ŠOK ZA ŠOKOM: ‘Vlasniku Boso trgovina radnica zbog stresa umrla pred očima, A ON UŠUTKAO OBITELJ’!


 

Autor: M. M.

ZADNJE VIJESTI