Patrik Macek/PIXSELL

Orešković: ‘Imam tri poruke za novu vladu’

Autor: dnevno.hr

Pred ministrima je i prijedlog programa za provođenje preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Na kraju mandata Vlada premijera Tihomira Oreškovića na sjednici u srijedu prihvatit će izvješće o radu i preuzetim te nepodmirenim obvezama, a donijet će i odluku kojom se odobrava isplata 67,5 milijuna kuna iz proračunskih zaliha za podmirenje troškova nedavnih prijevremenih parlamentarnih izbora.

Pred ministrima je i prijedlog programa za provođenje preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, te odluka kojom će se osigurati novac za mirovine pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO), odnosno članovima njihovih obitelji, a koje nisu isplaćivane od 2007.

Tijek događaja: 

10:05 Orešković je na početku sjednice naglasio da je Hrvatska zabilježila gospodarski rast, smanjila javni dug i deficit te zaradila na aktiviranju državne imovine bar milijardu kuna.

“Stegli smo remen i rezultati se pokazuju”, kazao je. “Poboljšali smo investicijsku klimu, to se vidi, to se osjeća… Do kraja godine povući ćemo 900 milijuna kuna iz fondova. Pojavili su se privatni investitori”, kazao je Orešković, dodajući da je vlada štitila nacionalne interese kroz vanjsku politiku. “Uspjeli smo zatvoriti balkansku rutu u suradnji sa susjedima… Novoj vladi smo ostavili dobru startnu poziciju”, ocijenio je Orešković. Naveo je da je Europska komisija prihvatila reforme.

Imao je tri poruke za novu vladu: prva je da održava fiskalnu disciplinu. Druga je da provodi reforme, bez kojih nema rasta – pogotovo javne uprave, zdravstva i javne nabave, na kojoj se može uštedjeti.

“Treća poruka je… poboljšati upravljanje javnim firmama”, kazao je Orešković, nazivajući ih jezgrom neefikasnosti.

Nakon što je nasljednicima poželio sreću i uspjeh, zaradio je pljesak svog kabineta.

Na dnevnom redu je i zaključak kojim će Vlada prihvatiti Nacrt javnog poziva za imenovanje dijela članova Upravnog vijeća Hine.

Zatvoreni dio sjednice Vlade

Na zatvorenom dijelu 42. sjednice Vlade Republike Hrvatske verificirana su stajališta za sastanke Vijeća ministara, i to za Vijeće za poljoprivredu i ribarstvo (AGRIFISH), 10. listopada 2016., te Vijeće za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN), 11. listopada 2016. Također, usvojena su stajališta za Vijeće za pravosuđe i unutarnje poslove, 13. i 14. listopada 2016., zatim za Vijeće za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravlje i pitanja potrošača (EPSCO), 13. listopada 2016., Vijeće za okoliš (ENVI), 17. listopada 2016., Vijeće za vanjske poslove (FAC), 17. listopada 2016., Vijeće za vanjske poslove u trgovinskom formatu (FAC Trade), 18. listopada 2016. te Vijeće za opće poslove (GAC), 18. listopada 2016. Kako je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima Vijeća ministara Europske unije tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ista prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Republika Hrvatska. Vlada Republike Hrvatske će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o hrvatskim stajalištima, kao i tijeku i rezultatima rasprave na razini EU, izvještavati Hrvatski sabor.

Vlada je dala odgovor Upravnom sudu u Zagrebu na upravni spor radi razrješenja dužnosti ravnateljice Hrvatskog državnog arhiva te je dana ovlast za zastupanje u tom postupku. Također, Vlada je Upravnom sudu u Zagrebu dala odgovor na upravni spor radi razrješenja glavne tajnice Ministarstva socijalne politike i mladih te je dana ovlast za zastupanje u tom postupku.

Zastupnici Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava dana je suglasnost za postizanje prijateljskog rješenja spora. Na temelju članka 39. stavka 2. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda postupak postizanja rješenja je klasificirani podatak, stoga nismo u mogućnosti objaviti ovu točku u cijelosti.

Odobrena su sredstva na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2016. godinu. Ova točka klasificirana je stupnjem tajnosti „povjerljivo“ stoga je nismo u mogućnosti objaviti u cijelosti.

Predsjedniku Vlade Republike Hrvatske dana je ovlast za verifikaciju zapisnika s posljednje redovne sjednice i telefonske sjednice Vlade u sadašnjem mandatu.

Usvojen je Pregled podzakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2016. godinu. Radi se o redovitom izvještavanju o učinjenom u procesu preuzimanja pravne stečevine EU. Cjeloviti materijal ove točke možete pronaći na web stranici Vlade vlada.gov.hr.

Što se tiče kadrovskih pitanja, radi odlaska na novu dužnost, s danom 13. listopada 2016. razriješen je pomoćnik ministrice uprave Boris Milošević.

Na osobni zahtjev razriješena je pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode Lidija Runko Luttenberger, s danom 16. listopada 2016.

Temeljem provedenog postupka po objavljenom javnom pozivu utvrđen je Prijedlog odluke o imenovanju Anke Slonjšak pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom te upućen u Hrvatski sabor na donošenje.

Autor: dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.