Goran Jakus/PIXSELL

KRAH IVE MAJOLI: Druženja sa Šukerom, razuzdan život, želja za slavom i luda ulaganja radi kojih bi mogla završiti na ulici

Autor: I.Delić

Poznata tenisačica proživljava najteže dane u životu, a slavu i novac, zamijenili su dugovi i problemi.

Dok se Hrvatska oporavljala od ratnih rana, na svjetskoj sportskoj pozornici blistala je jedna od najboljih hrvatskih tenisačica Iva Majoli. Svoj teniski vrhunac ova je dama doživjela ne tako davne 1997. godine osvojivši prestižni Roland Garros u francuskoj prijestolnici pobjedivši slavnu Švicarku Martinu Hingis. Da je Majoli tada živjela dane svoje najveće slave svjedoči prijem kod predsjednika Franje Tuđmana. Sportska javnost velikih apetita poslije ove bajkovite pobjede očekivala je da će Iva istim putem nastaviti svoju karijeru nižući uspjehe, što se u konačnici na žalost nije realiziralo. Slavu i imetak Ivi Majoli donio je tenis, a prvi milijun dolara na njen račun slio se i prije nego je postala punoljetna. Sport koji joj je osiguravao zaradu okončala je relativno rano, točnije sa 26 godina, a tenis je napustila sa zaradom od oko 4,5 milijuna dolara, a to je iznos kojega su joj donijele samo turnirske nagrade.

Ubrzo potom mlada Iva ulazi u svijet poduzetništva te u zakup nedugo po umirovljenju dobiva zemljište na zagrebačkom Cmroku gdje su udareni temelji Teniskom centru Iva Majoli. Pričalo se tada kako će Centar s vremenom stasati u raskošno zdanje kopjega će osim teniske akademije krasiti i hotel, a najavljivani su i ženski teniski turniri koji su se ondje trebali odigravati. Planovi su jedno, a ostvarenje istih nešto posve drugo pa tako i u Ivinom slučaju nije sve pošlo po planu te tako osim pompoznih najava od svega toga na koncu nije bilo ništa pretjerano značajno. Osim ako značajnim ne smatrate organizaciju ITF Turnira nižega ranga koji su organizirani par godina.

Turnir čiji je fond trebao iznositi za tenis skromnih 75 tisuća dolara koji se trebao odigrati baš na njenim terenima u hrvatskoj metropoli 2009. je otkazan te je na koncu odigran na Maksimiru, i to naknadno. Zemljište na Cmroku, a s njime i Majoli ovih su dana ponovno u središtu pažnje javnosti, a naša proslavljena tenisačica po svemu sudeći živi najteže dane u životu. Glasine o nagomilanim dugovima i financijskim problemima o kojima gradski kuloari bruje godinama sada su i potvrđene od strane zagrebačkog Trgovačkog suda koji je za 7. prosinac najavio ročište na kojem bi se trebalo raspraviti, ali i donijeti odluku o uvjetima za pokretanje stečaja nad čuvenim teniskim centrom. Predlagatelj stečaja tvrtka HABDUCO d.o.o. još je u lanjskom listopadu potraživala ogrmonih 59 milijuna kuna od Majoli, a Tenis centar Iva Majoli d.o.o. prošle je godine prema fininim podacima ostvario gubitak od 33,3 milijuna kuna. Uzme li se u obzir i gubitak iz ranijih godina koji je još veći te iznos od 47,6 milijuna kuna jasno je da se ova sportašica uvukla u začarani krug iz kojega teško da će pronaći izlaz. Mlada, bogata i željna slave Iva je prije 20-ak godina očito nespremna krenula u svijet moćnika i tajkuna s kojima se nije znala, niti mogla nositi. Dobro upućeni tvrde kako je Iva bila previše opsjednuta vlastitim izgledom, željela je moć i slavu, tome je težila i nikada nije hodala po zemlji, priča nam jedan njezin bliski prijatelj koji kaže kako je ova sportašica bila duboko iskompleksirana jer nikada nije bila sigurna u sebe. Teško je kaže naš sugovornik nekome tko se godinama bavio sportom izgledati atraktivno poput kakvoga modela, a Iva je uvijek tome težila. Muškarci koji su se vrtili oko nje s druge su strane težili njenom bogatstvu, ostavljajući je iskorištenu i slomljenog srca, a jedno vrijeme viđana je čak i sa predsjednikom Hrvatskog nogometnog saveza Davorom Šukerom.

Je li u njihovom odnosu bilo išta više od prijateljskog druženja teško je reći, ali dobro je poznato da Šuker uvijek prati trag novca pa nije nemoguće da ju je iskorištavao po tome pitanju. Lijep kao slika, tako su gradski kuloari opisivali Ivinog supruga Stipu Marića, atraktivnog muškarca hercegovačkih korijena. Kakvom životu supružnici teže dalo se naslutiti već na samome vjenčanju održanom u zagrebačkoj crkvi svetog Marka, gdje su uzvanici plesali uz taktove Gypsy Kingsa. Ugošćavanje teniske i hrvatske elite na svečanom piru Ivu je stajalo oko milijun i pol kuna, a ubrzo potom počelo se pričati kako su supružnici ostali dužni organizatorima. Dvije godine kasnije Iva doživljava prve ozbiljnije financijske poteškoće jer na vrhu zagrebačkog nebodera koncem 2008. otvara zajedno sa suprugom japanski restoran Sora, a u uređenje prostora investiraju 600 tisuća eura. Bilo je to jako pompozno, Iva je u to ušla bez puno razmišljanja, a moguće i na nagovor supruga Stipe u kojega je bilo ludo zaljubljena.

Je li Stipe koristio Ivinu slabost za proširenje svojeg poslovnog carstva teško je sa sigurnošću tvrditi, ali je posve sigurno da su lošem poslovanju prvog restorana nastavili s ulaganjima pa su otvorili još jedan restoran na luksuznom Hvaru. Ta priča neslavno je završila, oba restorana su propala, a na Ivinoj grbači ostali su zaposlenici i njihove prijetnje tužbama zbog neisplate plaća i neplaćenih doprinosa. S gomilanjem dugova počeli su se go9milati i bračni problemi, a 2012. Stipe podnosi zahtjev za razvod prijavljujući suprugu Majoli za koju je tvrdio da mu fizički prijeti. Nije Iva mirno promatrala udarce na sebe već mu uzvraća istom mjerom te ga optužuje da ju brutalno premlaćuje. Par se razveo, a o svojem odnosu više nikada nisu govorili u javnosti iz koje se Marić povukao, dok je tenisačica i dalje žudila za reflektorima, i slavom. Majoli u međuvremenu postaje izbornica hrvatske Fed Cup reprezentacije, ali to nije popravilo njezino financijsko stanje. Početkom 2015. javnost počinje brujati o njezinim dugovima Hypo banka joj ovršuje stan u središtu Zagreba, a Majoli se branila tvrdeći da joj je to jedina nekretnina. U obranu proslavljenoj tenisačici priskočio je Ivan Pernar, danas saborski zastupnik Živog zida, što joj nije previše koristilo jer premda su od tada dvije dražbe stana bile neuspješne i dalje postoji mogućnost da Iva završi na ulici, a sve to odvija se nakon spomenute potražnje od 59 milijuna kuna kada će početi stečaj skoro cijele obitelji Majoli. Sva imovina oca Stanka i brata Dade mogla bi u prosincu ove godine završiti na bubnju, a time će se vjerovnik pokušati naplatiti premda se vjeruje da sva ta imovina nije dovoljna da bi se podmirila ogromna dugovanja.

Autor:I.Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.