Sanjin Strukic/PIXSELL

Kovač: Tko je spasio BiH? Hrvati!

Autor: M.B.

Imamo globalnu financijsku krizu, krizu vezanu za migracije i krizu oko izlaska Velike Britanije. EU se nalazi u svojevrsnoj krizi identiteta", upozorio je Kovač.

Ministar vanjskih i europskih poslova Vlade u odlasku Miro Kovač održao je predavanje na stručnoj tribini na temu “Strategija hrvatske vanjske politike – Hrvatska politika prema BiH”, u Klubu veterana Zagreba, prenosi N1. 

Kovač je na početku pozdravio goste među kojima su bili i članovi generalskog zbora i Zdravko Tomac za kojega je Kovač rekao da je i dalje “na braniku domovine u raznim glasilima”.

“Nakon 25 godina od proglašenja samostalnosti i ostvarenja temeljnih ciljeva vrijeme je za emancipaciju Hrvatske na planu europske i vanjske politike. Bit ću toliko hrabar i reći da smo ovom Vladom dali misao toj emancipaciji jer smo vrlo jasno rekli da polazimo od sebe. Postoji hrvatska nacija, država i ona je ta koja razmišlja o sebi. I što ima? Sebe i svoje susjede. Rekli smo da više ne pristajemo na retoriku “regiona” jer je ona netočna. Imamo susjede, njih šest, a oni se nalaze u dvije regije. Jedni su na području srednje Europe, a imamo i susjede na području jugoistočne Europe. Hrvatska ima specifičan položaj, Hrvatska jest jedno i drugo, ne smije i ne mora bježati od toga. Rekao mi je jedan ruski umjetnik, pjevač, bio je tu, ruski židov koji živi u SAD-u: “Kad sam u Zagrebu osjećam se kao u Beču”. Moramo djelovati premo jednom i drugom smjeru. Mi smo prvi koji smo vrlo jasno nakon Franje Tuđmana jasno i javno to artikulirali. Pokrenuli smo vanjskopolitičku emancipaciju”, rekao je Kovač.

Kazao je da se Hrvatska nije uspjela repozicionirati nakon ulaska u EU i da je proces emancipacije kompliciran, posebno sada kada se Europa nalazi u krizi.

“Imamo globalnu financijsku krizu, krizu vezanu za migracije i krizu oko izlaska Velike Britanije. EU se nalazi u svojevrsnoj krizi identiteta”, upozorio je Kovač.

“Franjo Tuđman rekao je Genscheru da su najzaslužniji za priznanje Hrvatske hrvatski narod i hrvatski branitelji i mi toga moramo biti svjesni. Jedino mi možemo dovesti Hrvatsku na pravi put. Mi ćemo ju gospodarski i demografski spasiti i preporoditi”, najavio je Kovač te se posvetio odnosu Hrvatske prema Bosni i Hercegovini.

“BiH će biti prvi vanjskopolitički prioritet nove Vlade. Mi u velikoj mjeri možemo utjecati na njezinu budućnost. Tko je spasio BiH? BiH su u prvom redu spasili Hrvati. Inače bi ona šaptom pala. Tako se moramo ponašati. Naša uloga u BiH je od početka krucijalna i sada opet može biti krucijalna. Ne postoje samo Hrvati. Tu su i Bošnjaci, Srbi i drugi građani. Postoje i druge sile koje su zainteresirane za stanje u BiH. Tu postoji Srbija, koja ima odnos prema bosanskim Srbima isto tako i BiH. Stanje u svijetu je takvo da imamo krize i izvan Europe, rat u Siriji. Nema puno koncentracije za probleme u BiH. Sad će biti važno da predsjednik hrvatske Vlade, koji će sjediti u Europskom vijeću jasno artikulira interese RH prema BiH jer se tamo odluke donose jednoklasno. Bez našeg glasa ne ide. Temeljni zadatak je da kad se formira nova Vlada, da ona bude stabilna, da dobijemo državnu vlast koja će biti koherentna, čvrsta i koja će nakon više od 15 godina postiči konsenzus o tome kako Hrvatska mora djelovati prema BiH, prema Srbiji i prema drugim zemljama. To ćemo morati jasno artikulirati, staviti na papir i provoditi”, rekao je Kovač.

Autor: M.B.