Marko Lukunic/PIXSELL

Kovač: Srbiju tužakanja neće dovesti nikuda

Autor: Dnevno.hr

Junckerovo pismo jasno potvrđuje da smo bili u pravu kada smo rekli da tužakanja, što je Srbija činila i čini, neće dovesti nikuda, rekao je Kovač na rubu neformalnog sastanka u Potsdamu.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač rekao je na rubu neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Potsdamu da je pismo predsjednika Europske komisije Srbiji pokazalo da je Hrvatska bila u pravu kada je rekla da Srbiju “tužakanja neće dovesti nikuda”, prenosi HRT. 

Junckerovo pismo jasno potvrđuje da smo bili u pravu kada smo rekli da tužakanja, što je Srbija činila i čini, neće dovesti nikuda, rekao je Kovač na rubu neformalnog sastanka u Potsdamu.

Kovač je poručio da će Hrvatska i dalje podupirati težnje Srbije za članstvo u Europskoj uniji, ali da Srbija isto tako mora obaviti svoj dio posla.

Treba se uhvatiti posla, treba izvršavati svoje obveze i treba se držati načela i principa dobrosusjedske suradnje. Ako se želi napredovati prema Europskoj uniji, što mi kao članica Europske unije i kao susjed Srbije i želimo, treba svoje obveze izvršavati i na taj način će Srbija moći napraviti pomak prema Europskoj uniji. A ne pismima i nekakvim diplomatskim akcijama koje su zaista osuđene na neuspjeh. Uhvatiti se posla i to je ono što je, kako mi se čini, i poruka Junckerova pisma Vučiću, rekao je Kovač novinarima u Potsdamu.

Ministar Kovač nije rekao hoće li se tijekom današnjeg neformalnog sastanka naći i s ministrom vanjskih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

Na današnjem sastanku, koji je sazvao njemački ministar vanjskih poslova i predsjedavajući OESS-a Frank-Walter Steinmeier, razgovarat će se o sigurnosnim temama, posebice vezanim uz izbjegličku krizu, o opasnosti terorizma te o načinima kako zemlje članice ove organizacije mogu pronaći bolje odgovore na aktualna pitanja i pospiješe međusobnu suradnju.

U današnjem svijetu koji muče mnoge krize, OESS bi mogao odigrati važniju ulogu nego ikad, rekao je Steinmeier te je najavio kako na današnjem sastanku neće bježati od kontroverznih tema.

Autor: Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.