Patrik Macek/PIXSELL

KOVAČ: Srbija će morati ukinuti sudsku nadležnost za procesuiranje ratnih zločina počinjenih na teritoriju Hrvatske

Autor: M.B.

''Odnosi Hrvatske i Srbije dobro se razvijaju, posebno na gospodarskom planu, s tim da se mogu i moraju još bolje razvijati. Inače, 2000. godine su našim državljanima bile potrebne vize za putovanja u naše dvije zemlje. Viza više nema'', kazao je Kovač.

Hrvatskoj su u interesu dobrosusjedski odnosi sa Srbijom. Ali Srbija će morati ispunjavati pristupne kriterije. Morat će, primjerice, ukinuti sudsku nadležnost za procesuiranje ratnih zločina počinjenih na teritoriju Hrvatske. Moramo definirati rješenje prema kojem će hrvatski sudovi procesuirati ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, a srpski sudovi one počinjene u Srbiji. Tako se surađuje dobrosusjedski, rekao je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova u tehničkom mandatu Miro Kovač u intervjuu za beogradski Blic.

Ustvrdivši da je Hrvatska “stoički istrpjela nevjerojatne iracionalne salve” iz Srbije, ocijenio je da to nije pomoglo Srbiji. Želimo kooperaciju, a ne konfrontaciju. Očekujemo da verbalni napadi iz Srbije prestanu, rekao je Kovač.

Nije se složio s tvrdnjom da su trenutačni odnosi dviju država na najnižoj razini od 2000. godine. Istaknuo je da je riječ o paušalnim ocjenama. Odnosi Hrvatske i Srbije dobro se razvijaju, posebno na gospodarskom planu, s tim da se mogu i moraju još bolje razvijati. Inače, 2000. godine su našim državljanima bile potrebne vize za putovanja u naše dvije zemlje. Viza više nema, kazao je Kovač.

Odbacio je krivnju Hrvatske za loše odnose Beograda i Zagreba. Je li hrvatska državna vlast organizirala sastanke s diplomatskom zborom u Hrvatskoj i žalila se na Srbiju? Nije. Je li netko od nas zbog Srbije pisao pisma europskim institucijama u Bruxellesu? Nije. Jesmo li mi dijelili nekakve promemorije protiv Srbije po hrvatskoj diplomatskoj mreži? Nismo, rekao je Kovač, konstatirajući kako od svega toga Srbija nema ništa.

Želja mu je, kaže, rješavati probleme i izgraditi odnose između Hrvatske i Srbije nalik onima koje imaju Francuska i Njemačka. Želim dati doprinos psihološkom rasterećenju mlađih generacija kada su u pitanju odnosi Hrvatske i Srbije, rekao je Kovač, ocijenivši da to nije lako postići. Treba imati hrabrosti i suočiti se s prošlošću, riješiti pitanja ratnog naslijeđa, bez kompleksa govoriti o ratu koji je 90-ih godina Slobodan Milošević vodio u Hrvatskoj, dodao je.

Na pitanje smeta li mu što ga dio javnosti u Srbiji percipira kao proustaškog ministra, Kovač je rekao da takvima predlaže da ne čitaju novine, ne slušaju i ne gledaju emisije koje takve gluposti šire. Kazao je i da će o tome ostaje li ministar i u budućoj vladi na kraju odlučiti budući mandatar Andrej Plenković.

Uvjeren je da će do ministarskog posjeta Srbiji doći uskoro. Imamo brojna otvorena pitanja zbog kojih treba sjesti za stol, rekao je Kovač, ustvrdivši kako treba mukotrpno raditi na stvaranju mira i stabilnosti u jugoistočnoj Europi.




Autor:M.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.