Zeljko Lukunic/PIXSELL
Zeljko Lukunic/PIXSELL

Kovač poručio Srbima da moraju promijeniti sporni zakon: ‘Vlasti u Srbiji to znaju, ali glume pred javnošću’

Autor: dnevno.hr

Kovač je istaknuo da Srbija neće više moći biti nadležna za navodne ratne zločine počinjene na tlu Hrvatske.

Ministar vanjskih i europskih poslova u tehničkoj Vladi, Miro Kovač, gostovao je u Dnevniku N1 televizije gdje je  objasnio  hoće li Srbija morati ukinuti sporni zakon o ratnim zločinima, prema kojemu je nadležna suditi i o zločinima koji se nisu dogodili na njezinu teritoriju.

“Srbija ima obvezu promijeniti zakon o ratnim zločinima. Srbija će morati tu nadležnost ukinuti, to proizlazi iz kriterija Europske unije i, ako Srbija želi ući u EU, morat će ih ukinuti”, kazao je Kovač koji je uvjeren da vlasti u Srbiji to znaju, ali glume pred svojom javnošću.

Ne može, kazao je, zamisliti da bi se u dogledno vrijeme iz Srbije mogla pojaviti nova optužnica za nekoga hrvatskog branitelja. “Uvjeren sam da Srbija nema hrabrosti takvo nešto napraviti, ali uslijedile bi oštre mjere iz Hrvatske kad bi se to dogodilo”, kazao je Kovač.

U nastavku je dodao da Srbija neće više moći biti nadležna za navodne ratne zločine počinjene na tlu Hrvatske. “Time se bavi Hrvatska, a oni neka se bave zločinima počinjenim na njihovom tlu”, pozvao je Kovač.

“Sve to se čini u interesu države i branitelja, koji su temelj ove države, ističe Kovač. Nije ga naljutila izjava jednog dijela branitelja, koji su Vladi predbacivali suradnju sa četnicima. “Naše branitelje treba razumjeti, oni su u 25 godina nekoliko puta prevareni, izmanipulirani. Treba shvatiti njihove emocije”, kazao je Kovač, ponovivši da će Srbija morati ispuniti svoje uvjete.

“Branitelji razumiju da smo se borili za to, ali i mi njih u potpunosti razumijemo, kao i njihovu emocionalnu reakciju”, kazao je Kovač.

Autor: dnevno.hr

ZADNJE VIJESTI