Patrik Macek/PIXSELL

Kovač o uhićenjima: Hrvati u BiH se osjećaju diskriminirano

Autor: dnevno.hr

Imamo saznanja kako se Turska brine o Bošnjacima u BiH, Srbija i Rusija o Srbima u BiH - tako da je legitimno da Hrvatska brine o Hrvatima", kazao je.

Bivši minstar vanjskih poslova Miro Kovač gostovao je u ponedjeljak na N1 gdje je govorio o uhićenjima bivših pripadnika HVO-a u Orašju.

Kovač je kazao da, što se tiče konkretnih saznanja o uhićenjima,  nikakvih saznanja kao ministar nije imao.

“U kontaktu smo s Generalskim zborom, to pitanje smo plasirali u javni prostor i to smatram iskorakom. Sada je važno da nastavimo proces emancipacije Hrvatske na planu vanjske politke. Hrvatska ima obavezu prema BiH jer je Hrvatska jamac sporazuma o miru u BiH. To znači da Hrvatska ima dužnost i obavezu i pravo skrbiti o Hrvatima u BiH i učiniti sve da se ukine pravna nesigurnost koja vlada među Hrvatima u BiH”, dodao je Kovač.

Kovač je kazao i da je uvjeren da državni vrh čini sve da se zaštite prava Hrvata u BiH. “Ja sam dužnost predao 20. listopada i nisam sudjelovao u pripremi posjeta premijera u BiH. Važno je poduzeti sve što je u našoj moći da se upozori na nesigurnost koja vlada među Hrvatima u BiH. Hrvati moraju biti ravnopravni.

Imamo saznanja kako se Turska brine o Bošnjacima u BiH, Srbija i Rusija o Srbima u BiH – tako da je legitimno da Hrvatska brine o Hrvatima”, kazao je.

“Sada je navažnije da imamo direktan dijalog s vlastima u BiH na svim razinama i mi ćemo se, što se tiče Sabora, u to uključiti. Učinit ćemo što je naš dio posla. Na kolegama u izvršnoj vlasti je da ovo što prije riješe. Moramo riješiti položaj Hrvata koji se osjećaju diskriminiranima i ne osjećaju se ravnopravnima”, zaključio je.

Autor: dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.