Petar Glebov/PIXSELL

KOTROMANOVIĆ: Moguće je da se na optužnici nađe moje ili Krstičevićevo ime

Autor: M.B.

''Realno su moguća sva naša imena. Zajedno smo rješavali te stvari'', kazao je Kotromanović.

Gost Pressinga bio je umirovljeni brigadir hrvatske vojske i bivši ministar obrane Ante Kotromanović.

Zašto su stigle ove optužnice iz BiH?

Teško je reći zašto. Ne znamo dubinu. Smeta me i zato sam bio ironičan na Facebooku. Tamo sam poručio: ”Ej ljudi što ste dolje radili dva dana ako niste znali da će dva dana nakon vašeg povratka biti uhapšeno 10 ljudi”.  To je loše. Ako ste znali, što ste uopće razgovarali. S druge strane sam bio i bijesan. Zamislite da su dolje bili Milanović i Pusić kakva bi bila reakcija da se tada dogodilo hapšenje. Rekli bi da su to izdajnici, jugonostalgičari, komunisti. To su dvostruki kriteriji.

Tko ih stvara dvostruke kriterije?

Samo jedna stranka. U tom kontekstu sam bio bijesan. Mi smo komunisti, gamad, gadovi, a ovo su sve čisti pravi domoljubi. Ipak, za čitavo ovo vrijeme hapšenja su se događala za vrijeme HDZ-a – od Blaškića do Brodarca. To su ti dvostruki kriteriji.

Što je Plenković mogao napraviti?

Ako nije znao – zašto nije znao? Vjerojatno je radio pripremu prije odlaska u BiH. Ne zna se što je gore, da je znao ili da nije. Čovjek je tek postao premijer, treba mu vremena. Moramo odgovoriti protumjerom. Imamo problema sa Srbijom jer su donijeli Zakon o univerzalnoj nadležnosti. Razgovarali smo i fino i grubo. Svi su Milanovća napali zbog izjava. Mi ćemo imati problema s još optužnica s časnicima HVO-a.

Možda je situacija potpuno drukčija. Možda je Plenković rekao neke stvari koje ne odgovaraju establišmentu u BiH. Naprosto je Plenković tražio izmjene zakona po kojima bi Hrvati u BiH mogli biti sigurni da biraju svoje predstavnike pa su ova uhićenja odgovor.

Možda. Smatram da položaj Hrvata u BiH nije ispravan.

Tko je po vama kriv za ova uhićenja?

Teško mi je odrediti krivca. Poanta je ne dozvoliti da dolaze političke optužnice iz Beograda i Sarajeva. Ako ne možemo razgovarati fino ja bih stavio rok – imate 3 mjeseca i promijenite zakon inače ćemo mi mjere poduzeti.

Ok, idemo mi sad podići optužnice protiv onih koji su popalili Posavinu. Ako budemo se tako igrali i ako to dozvolimo da se nad Hrvatima donose političke optužnice…

Radi se o tome da su neki zločini počinjeni. Bilo koji zločin se mora sankcionirati. Vi ste ratovali u Mrkonjić Gradu – to je jedan od najpoznatijih zločina koji nije procesuiran.

Koji zločin? Nema zločina.

Treba li netko za to odgovarati?

Ja ne znam je li to istina. Ja sam bio zapovjednik operativne grupe. Moja brigada je napadala s Bošnjacima prema Ključu. Ispred sebe sam zatekao spaljenu zemlju, a našli smo i mučene muslimanske vojnike zavezane za stabla. O konkretnim stvarima nema pojma. Bojim se političkih optužnica za Mrkonjić Grad. Ne bojim se za sebe jer znam da sam nevin.

Kad sam postao ministar obrane načelnica te općine Mrkonjić Grad je napisala da sam ja zločinac i druge strašne stvari.

Tko bi te ljude onda trebao procesuirati?

Ako su hrvatski državljani onda mi to moramo napraviti.

Može li se na takvoj optužnici naći i Damir Krstičević?

Vrlo lako moguće. Realno su moguća sva naša imena. Zajedno smo rješavali te stvari. Hrvatska vojska je omogućila Dayton. Ali moguće je da u bilo kojem kontekstu netko iz inih motiva napravi za bilo koga od nas optužnicu i dovede te u situaciju da se moraš braniti, a znaš da nisi kriv.

Jesu vas na onom tajnom sastanku veterani upozoravali na ovakav razvoj događaja?

Jesu. Milanović je bio jasan. Kazao je da ako on bude premijer, da će ih znati zaštiti od ovakvih optužnica.

Kako će se ovo riješiti? Spominjala se sjednica VNOS-a, sutra zasjeda Vlada. Što očekujete sutra?

Nemam pojma šta će Vlada napraviti. Ja bih već danas imao u pripremi zakon i po hitnom čitanju bih imao čvrst argument da nam neće dolaziti političke optužnice. Ako vi nama i mi ćemo vama.

A zašto vi niste donijeli taj zakon?

Nije bilo potrebe. Nije bilo naznake da će se ovo dogoditi. Moja vlada skoro godinu dana nije na vlasti. Mi smo govorili i o BiH. Moja želja nije da napadam Plenkovića i Stiera na Facebooku nego je to bila samo moja ironija i stanje duha jer sam frustriran da se velikim domoljubima dozvoljava sve, a kad  smo mi na vlasti onda je to nenarodna vlast.

Je li vam žao što ste s takvim ljudima dogovarali sastanke, a oni su vas snimili? Je li vam žao sad?

Ne. Milanović je to govorio bez uvijanja. Znam tko je to snimao, ali ne znam kao se čovjek zove. Vidio sam kako neki čovjek petlja s mobitelom. Je li sastanak doprinio… Da, taj je sastanak bio pogrešan i percepcija je otišla drugačije, ali mislim da je u redu da se razgovaralo. Sad ćemo vidjeti kako će ova Vlada reagirati.

Uloga Predsjednice prema ovom problemu u BiH. Očekujete li njezine poteze koji su suprotni potezima Vlade?

Njene su ovlasti takve kakve jesu. Ona nema pravu čvrstu moć u rukama. Ta je moć u kabinetu premijera i on može donijeti protumjere.

Ne bi li donošenje nekakvog kontrazakona bilo zaoštravanje odnosa?

Nama je u interesu da BiH uđe u EU i da počne tek neke procese,, ali što napraviti kad imamo takvu državu dolje. Banjaluka se ponađa kao posebna država.

Kome je to u interesu Banjoj Luci ili Sarajevu?

Vjerojatno odgovara i jednima i drugima. Slažem se da su našli neki pakt i u interesu im je da se destabilizira i hrvatsko vodstvo. Prilika čini drugara.

Autor: M.B.