Borna Filic/PIXSELL

Kosor: ‘Treba tražiti pozitivna rješenja za Agrokor, a ne prepucavati se preko blogova i medija’

Autor: Hina

Objasnio je da je tim Zakonom Todorić i dalje vlasnik, te da postoje dugovi koje netko mora riješiti

Predsjednik saborskog Odbora za gospodarstvo Darinko Kosor (HSLS) u ponedjeljak je poručio da sada svi zajedno, i država i Vlada, pa i Ivica Todorić koji je još vlasnik Agrokora, moraju tražiti pozitivna rješenja za tu tvrtku, a ne prepucavati se preko blogova i medija, te istaknuo kako izbora nije bilo jer da nije bilo Zakona, posljedice bi bile katastrofalne.

Kosor je na upit novinara da prokomentira posljednje događaje u Agrokoru te što se Todorić svakodnevno javlja putem bloga, rekao da je prije godinu dana postojao samo izbor – stečaj ili lex Agrokor. “Da je bio stečaj, gospodin Todorić ne bi bio vlasnik više, vrlo jasan je naš zakon, ali posljedice bi bile katastrofalne. Dobavljači ne bi bili u cijelosti isplaćeni, a što su isplaćeni sada u dva navrata, firma bi bila zatvorena i radnici bi dobili otkaz i bili na burzi. Znači, država u principu nije imala izbora. Gospodin Todorić da je došlo do stečaja ne bi već danas bio vlasnik”, istaknuo je Kosor.

Objasnio je da je tim Zakonom Todorić i dalje vlasnik, te da postoje dugovi koje netko mora riješiti. “Pošto se radilo o jako velikoj tvrtki, država je iskoristila svoje pravo za donošenje takvog Zakona. Trebamo pozivno gledati na ono što je pred nama – a to je spašavanje radnih mjesta u svim tvrtkama i isplata svih dobavljača, a prije svega malih dobavljača, OPG-ova, pa i srednjih dobavljača”, istaknuo je Kosor. Rekao je kako je normalno da će najveću cijenu platiti najveći dobavljači i banke.

“Ali, iskreno rečeno, i trebaju platiti najveću cijenu jer su zadnjih deset godina bili suučesnici onog što se događalo. Znači, za visoke kamate su financirali ovakvo poslovanje Agrokora. To isto treba otvoreno reći”, rekao je Kosor i dodao da to govori i kao saborski zastupnik i kao predsjednik saborskog Odbora za gospodarstvo.

“Znači, hrvatska država je premala da bi tako veliku firmu pustila da ode sama u stečaj. Ali, svi zajedno sada, i država i Vlada pa i gospodin Todorić koji je još uvijek vlasnik tvrtke, moramo tražiti pozitivna rješenja, a ne prepucavati se preko blogova i preko medija. Mislim da u tom pravcu treba tražiti rješenja, a izbora nije bilo jer da nije bilo ovog Zakona bio bi stečaj, a tada ni gospodin Todorić više ne bi bio vlasnik”, zaključio je Kosor.

Švaljek: U ovom trenutku je najvažnije da Vlada svoju pozornost usmjeri dobavljačima

Novinari su i zastupnicu u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Sandru Švaljek, koja je zajedno s Kosorom održala konferenciju za novinare o SRC Svetice, pitali što se po njoj sada događa po pitanju Agrokora, a Švaljek je rekla da to jednako prati kao i novinari te istaknula da se sve to događa ususret revizije financijskih izvještaja Agrokora.




“Vidimo da se sve to događa ususret revizije financijskih izvještaja Agrokora, ali teško mi je komentirati. Ono što mislim da je u ovom trenutku najvažnije je da Vlada svoju pozornost usmjeri dobavljačima, da osigura da se dobavljači pripreme za 2018. godinu. Dakle, imali smo jedan rok odgode zbog lex Agrokor, no, dobavljači bi trebali svoje poslovne politike prilagoditi novonastaloj situaciji i između ostaloga potražiti i druge puteve svog plasmana. I mislim da je u ovom trenutku to najvažnije, da se sačuvaju radna mjesta, da ne propadne stotine dobavljača Agrokora, a odnos između Vlade i Agrokora i gospodina Todorića vjerojatno će se riješavati nekim drugim putem”, istaknula je Švaljek.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.