Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Kosor skeptična oko Petrova: ‘Ne znam kako će voditi Sabor i svakoga vikenda biti doma u Metkoviću’

Autor: M.M.

"Petrov nema iskustva, a a prvi puta među potpredsjednicima nema nema nijednog pravnika. Nedostatak iskustva će se vrlo brzo vidjeti", rekla je Kosor.

Bivša premijerka jadranka Kosor gostovala je u petak na N1 televizji uoči konstituirajuće sjednice Sabora  gdje se osvrnula na sjednicu.

“To je važan dan za Hrvatsku zbog toga što svi uvijek od početka očekuju da će Sabor biti središte moći, Vlada se bira u Saboru, on ju može opozvati, međutim te nade vrlo brzo splasnu. Mislim da će tako biti i ovaj put i da će stvarno biti u sjedištu Vlade. Ovo će biti zanimljivo jer će prvi puta u povijesti kad je HDZ na vlasti on neće imati predsjednika Sabora. Ne znamo što će biti nakon dvije godine Bože Petrova na čelu Sabora. Podsjećam, on je rekao da nije dobro da na tri glavne funkcije u zemlji budu osobe iz iste stranke.”, kazala je Kosor te napomenula je da je Petrov prije samo mjesec dana rekao da Plenković ne može biti premijer.

Dodala je da će konstituiranje proći bez problema te da je oporba oslabljena.

Osvrnula se i na predsjednika Mosta Božu Petrova kojem mediji zamjeraju što nema nikakvog iskustva u saboru. “Petrov nema iskustva, a a prvi puta među potpredsjednicima nema nema nijednog pravnika. Nedostatak iskustva će se vrlo brzo vidjeti”, rekla je Kosor.

Bivša premijerka smatra da je nemoguće da Petrov vodi Sabor i svakoga vikenda bude doma u Metkoviću jer predsjednik Sabora ima i brojnih drugih obaveza pa čak i vikendom.

“Silne su tu protokolarne obveze. Ne znam kako će to uskladiti. Imat će tri potpredsjednika iz HDZ-a koji će mu neprekidno i žestoko puhati za vrat. To će isto biti jedna novina. Bit će jako, jako zanimljivo gledati hoće li doći do sukoba i prijepora prije.”

Kao problem navela je slabašnu oporbu i da će Vlada “imati relaksirani prostor da donese odluke bez stvarnog uključivanja oporbe”.

“Sjetite se Milanovića kakav je bio u oporbi, nije to jednostavno. Jandroković je Leki dobacivao da je običan batler i sluga. Leko je tada prilično smireno odgovorio. Ne može svatko na taj način. Vjerujem da se Petrov priprema, ali se katkad mogu očekivati zbunjenost i nejgove čudne troznačne rečenice. Vidjet ćemo hoće li i opozicija stvarno glasati za njega, ali i za određene potpredsjednike”, kazala je Kosor.

 

Autor: M.M.