Nikola Cutuk/PIXSELL

Kontroverzna SDP-ova gradonačelnica sprema kobnu zamku za Bernardića

Autor: Iva Međugorac

Umjesto da ratuje s vladajućima, koji su u posljednjih nekoliko mjeseci nanizali cijelu paletu gafova, predsjednik SDP-a Davor Bernardić u sve je žešćem sukobu s kolegama iz svoje stranke koji mu na svakom koraku podmeću nogu te sa sve manje strpljenja iščekuju njegov konačni pad. Malo je zvučnih partijskih imena na čiju potporu Bero može računati, a to se već sada može svesti u kategoriju starih vijesti.

Novost je tek partijsko druženje koje bi se trebalo održati koncem veljače, a na kojem će se kako je rečeno s više strana od  Bernadića tražiti da sam odstupi s dužnosti predsjednika stranke. No, ono što je u intervjuu za Jutarnji list izrekla njegova stranačka kolegica Kristina Ikić Baniček nedvojbeno je još jedan od razloga za Bernardićevu zabrinutost, jer u spomenutom mediju ova dama ne samo da je predstavljena kao jedna od najuspješnijih gradonačelnica, već je jasno i veoma artikulirano naglasila kako Bero, ali i cijelo vodstvo moraju otići.

Ikić Baniček uživa sve više simpatija unutar stranke, a oni koji je dobro poznaju kažu kako ona itekako ima ambicija postati novom predsjednicom stranke. ”Mogu samo reći da se nadam da će vodstvo na čelu s predsjednikom Davorom Bernardićem znati prepoznati trenutak i časno uzmaknuti i prepustiti kormilo stranke nekom novom timu koji će znati iskoristiti okolnosti i okrenuti kormilo ove zemlje u nekom drugom smjeru”, poručila je ova svestrana gradonačelnica izrazito zanimljive biografije, ali i još zanimljivijeg načina vladavine jednim od najsiromašnijih hrvatskih gradova.

Da uistinu ima afiniteta za preuzimanje vodstva stranke, može se naslutiti i iz sve češćih medijskih nastupa Ikić Baniček, koje nerijetko koristi baš kako bi prokomentirala stanje u stranci. Svojedobno se sisačka gradska vlast našla u fokusu stoga što je zabranila postavljanje spomenika kardinalu Alojziju Stepincu ispred sjedišta Biskupije. Želju da se Stepincu ispred Biskupije postavi spomenik iskazao je biskup Vlado Košić, s kojim Ikić Baniček ratuje mjesecima. ”Slučaj Stepinac”, nije jedini kojim je Ikić Baniček plijenila pažnju medija, već se u žarištu našla i prije nekoliko mjeseci.  Naime, šefica sisačkog ogranka SDP-a povodom Dana branitelja počasne plakete ”Marijan Celjak, junak obrane grada Siska nije dodijelila među ostalim generalima Janku Bobetku i Đuri Brodarcu. Gradska koordinacija branitelja iz Domovinskog rata predložila je 15 imena pojedinaca i postrojbi, kojima je trebala biti dodijeljena spomenuta Plaketa, koja se pak smatra vrijednim vojnim priznanjem, između ostaloga i zato što se dodjeljuje povodom Dana branitelja.

Međutim, na radnoj sjednici Gradskog vijeća jednoglasno je odlučeno, a zatim i prihvaćeno da se brojčano prepolovi prijedlog koordinacije branitelja. Takva odluka dočekana je ”na nož” od strane HDZ-ovih vijećnika pa je na istu reagirala i vijećnica Vesna Štengl preispitujući kriterije i detalje za dodjelu predsjednika Odbora za javna priznanja SDP-ova Željka Đermanovića, čiji je konzultant gradonačelničin zamjenik Ivica Rendulić, a pitanje koje je do danas ostalo visjeti u zraku jest jesu li Bobetko i Brodarac ostali bez plaketa iz političkih razloga.

No, da zaista znade gurnuti se u fokus gradonačelnica je pokazala svojevremeno, kada se obrušila na zagrebačkog kolegu Milana Bandića nazvavši ga licemjerom, štedjela nije ni kolegicu Aleksandru Kolarić zbog prisnosti s Bernardićem. Inače, u Sisku vjeruju kako Ikić Baniček političkog potencijala itekako ima, jer  uostalom ona je prva u povijesti toga grada kojoj je pošlo za rukom osvojiti drugi mandat porazivši HDZ-ova Franju Šabana.  Ostala je imuna na lokalne prozivke za zaduživanje grada, a nije ostala dužna niti sisačkom biskupu Franji Košiću kada je pozvao građane da joj ne daju glas budući da se radi o osobi koja diskriminira katolike u Sisku, izbacuje vjernike s pola u javnim službama i brani vjerski odgoj u vrtićima.

Sisačka policija napisala je protiv nje optužni prijedlog radi omalovažavanja policije, koju je optužila za neprofesionalizam. No, na koncu su od toga odustali. Kako to obično među predstavnicama sisačke političke scene biva, za politički uzlet Ikić Baniček zaslužan je Davorko Vidović, isti onaj koji se svojedobno ozbiljno angažirao i agitirao za sisačku županicu Marinu Lovrić Merzel. Zajedno sa suprugom Ikić Baniček angažirala se u SDP-ovom Forumu mladih od kuda stasa u vijećnicu sisačke Županijske skupštine. Nakon toga ulazi u gradsko vijeće te postaje gradonačelnicom gdje nasljeđuje učitelja Vidovića. Sposobna, artikulirana i žena velikih ambicija po svemu sudeći svim raspoloživim metodama stasa u veliku političarku. A kakva bi to velika hrvatska političarka bila da se za njom ne vuku i afere?




Siščani naime sumnjaju da gradonačelnica grad ne vodi samostalno, već uzde grada čvrsto i odvažno drži njezin suprug Darko Baniček, koji je političku snagu stekao zahvaljujući radu u Ministarstvu gospodarstva, a vjetar u leđa davala mu je činjenica da je sjedio u SDP-ovoj vladi. Suprug Baniček vladao je gradom iza kulisa izrazito nekorektno, tvrde njegovi sugrađani, dodajući da su ugovori i poslovi lokalnim tvrtkama otkazivani te su dovođene kompanije iz drugih dijelova države, sve dakako u bliskoj vezi s Partijom. Upravo stoga Baniček nije omiljeni u gradu. ”Zar Sisak nema niti jedan kvalitetan odvjetnički ured, već te poslove mora raditi društvo iz Zagreba? Kako u Gradu Sisku, tako i u svim gradskim poduzećima? Zar u Sisku ne postoji nitko tko bi odradio poslovnu reviziju gradskih poduzeća i ustanova? Zar u Sisku nema građevinskih poduzeća već i te poslove mora raditi netko drugi”, pitanja su koja muče stanovnike ovoga grada koji pak aludiraju i na neke nelogičnosti oko drugih poslova u gradu.

Primjerice, rekonstrukcija Šipuševe ulica odradila se bez građevinske dozvole, ali i bez zamjene dotrajale kanalizacije. Govorilo se i kako tvrtke poslove na rekonstrukciji ulice preuzimaju bez postupka javne nabave, ali sva ta govorkanja ništa su naspram čuvene afere Kopa Beach o kojoj su vrlo glasno govorili HDZ-ovi vijećnici, koji su podnijeli i kaznenu prijavu protiv gradonačelnice radi grube i nelegalne višemilijunske krađe državne imovine. Priča je ovo koja godinama potresa lokalnu političku scenu, a radi koje su sazvane i brojne konferencije za medije, na jednoj od njih slikovito nazvanoj ”Kriminalne radnje gradonačelnice Kristine Ikić Baniček” HDZ-ovci su objavili e-mail i dopis koji je gradonačelnica poslala sada već bivšem šefu HŽ Infrastrukture Darku Peričiću. U tom online pisamcu Ikić Baniček zahtjeva od SDP-ova direktora u toj tvrtki da posao demontiranja pruge od Petrinje do Karlovca dobije udruga Kopa Beach iz Siska.

Ne bi tu bilo ništa čudno da čelnici udruge nisu istaknuti SDP-ovci. Šef udruge Robert Novosel aktivan je sisački esdepeovac, ali gle čuda i zaposlenik sisačkog Komunalca. Tajnica Selma Branković supruga je esdepeova Milana Brankovića, koji je kakve li slučajnosti također u to doba bio radnik Komunalca, ali i vijećnik te dopredsjednik Gradskog vijeća. Relevantan član udruge je i Goran Kajgana, obiteljski prijatelj prozvane gradonačelnice. Zbog ovih imena, ali i potencijalnog pogodovanja Ikić Baniček pozivana je da podnese ostavku, ali dakako od toga svega nije bilo ništa. A iako se kasnije saznalo da je sa sređivanjem posla za koji se založila Ikić Baniček bio upoznat i bivši ministar Siniša Hajdaš Dončić kojemu su na uvid dati i e-mailovi, od svega toga kako to obično biva nije se dogodilo baš ništa. Hoće li se po pitanju njezina preuzimanja SDP-a, ipak dogoditi nešto ostaje za vidjeti.




Autor:Iva Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.