: Ivo Cagalj

Konferenciju Vojnog odbora NATO-a u Splitu otvorila predsjednica Grabar Kitarović

Autor: dnevno.hr

Glavna je uloga Vojnog odbora NATO-a izdavatismjernice i savjete o vojnoj politici i strategiji. Odbor je odgovoran za preporuke političkim tijelima NATO-a o potrebnim mjerama za zajedničku obranu NATO prostora kao i provedbi odluka vezanih za operacije i misije pod vodstvom NATO-a.

Službeno otvorenje konferencije Vojnog odbora NATO-a održano je 16. rujna 2016. godine, u hotelu Le Meridien Lav u Splitu. Konferenciju je otvorila predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović, a otvorenju je nazočio i ministar obrane Josip Buljević. Predsjednica je svima poželjela dobrodošlicu i zahvalila na dolasku, ali i na dosadašnjem doprinosu unutar Saveza. „Zahvaljujem svima vama, ali i svim vašim pripadnicama i pripadnicima na njihovoj predanosti Savezu i na njihovu sudjelovanju u mnogim misijama mira u svijetu“, istaknula je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović. Nastavila je kako će se na konferenciji konstruktivno raspravljati i nastaviti razgovori na temeljima NATO summita u Varšavi i Walesu. Predsjednica je poručila načelnicima kako je njihov zadatak sada otići korak dalje u suočavanju s brojnim izazovima koji su pred Savezom. „Odgovor kako se nositi s izazovima stane u jednu riječ koja obuhvaća temeljno načelo i vrijednost NATO-a, a to je solidarnost“, zaključila je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.

Ivo Cagalj
Ivo Cagalj

U uvodnom obraćanju na početku konferencije predsjedavajući Vojnog odbora NATO-a,  general zbora Petr Pavel, zahvalio je predsjednici RH na dobrodošlici i gostoljubivosti, ali je isto tako zahvalio i na aktivnoj ulozi Hrvatske unutar Saveza. „Hrvatska je ravnopravna članica NATO-a i kroz kontinuirano sudjelovanje u operacijama Saveza pokazuje predanost načelima koji spajaju savez“, rekao je. Govorivši o temama konferencije u Splitu, predsjedavajući je rekao kako će se tu raspravljati o mogućim poboljšanjima zapovjedne strukture, kao i strukture snaga NATO-a. Kako je naglasio general Pavel, u drugom dijelu konferencije fokus će se okrenuti prema operacijama i aktivnostima NATO-a s posebnim naglaskom na misiju potpore miru „Resolute Support“ koja ostaje glavni operacijski napor Saveza.

Uoči početka konferencije načelnik Glavnog stožera general zbora Mirko Šundov pojasnio je kako je riječ o redovnoj konferenciji Vojnog odbora NATO-a u formatu načelnika glavnih stožera te kako je ovo prvi sastanak nakon NATO summita u Varšavi. „Bit će razgovora o tome kako i na koji način primijeniti zadaće o kojima je raspravljalo najviše političko tijelo NATO u formatu predsjednika država i vlada, te kako i na koji način vojna struktura saveza mora dogovoriti na ta pitanja i izazove“, rekao je general Šundov.

Glavna je uloga Vojnog odbora NATO-a izdavati smjernice i savjete o vojnoj politici i strategiji. Odbor je odgovoran za preporuke političkim tijelima NATO-a o potrebnim mjerama za zajedničku obranu NATO prostora kao i provedbi odluka vezanih za operacije i misije pod vodstvom NATO-a.

 Ivo Cagalj
Ivo Cagalj
Autor: dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.