Luka Stanzl/PIXSELL

KOMADINA: Nema mjesta panici, ali opreza nikad dosta!

Autor: Hina

 Zapovjednik Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije, župan Zlatko Komadina izjavio je u subotu u Gerovu nakon sjednice Stožera zbog velikih snježnih padalina u Gorskom kotaru, kako nema razloga za paniku, no stanovnike je pozvao na oprez, a sve službe da ostanu u koordinaciji i komunikaciji.

 „Mjesta panici nema, ali opreza nikada dosta, bolje spriječiti, nego liječiti. Sve žurne službe su dale izvješća i stanje je zapravo redovito u ovakvim okolnostima, nema nekih izvanrednosti ili izvanrednih događanja,“ istaknuo je Komadina.

Najavio je da će od države, odnosno od predsjednika Vlade, ministara financija, regionalog razvoja i prometa zatražiti odgovarajuća sredstva za čišćenje snijega s cesta u Gorskom kotaru, te da će ponoviti zahtjev o potrebi i važnosti donošenja posebnog zakona o Gorskom kotaru.

 Također je izvijestio da se na sjednici, na kojoj su bili i svi načelnici i gradonačelnici iz Gorskog kotara, razgovarali o preveniranju mogućih probleme od leda, ili kasnije od topljenja velikih količina snijega. Svi su spremni, zaključio je Komadina.

Prema izvješćima svih interventnih službi nije bilo potrebe za većim intervencijama. Danas su sve ceste u Gorskom kotaru prohodne i očišćene, a u čišćenju snijega jučer je sudjelovala i vojska.

Najviše snijega palo je na području Delnica, a jutros je ondje izmjereno 153 centimetara snijega, što je najveća visina snijega u veljači od 1981. godine. Najveća visina snijega u Delnicama do sada je izmjerena u ožujku 1984., čak 175 centimetara, rečeno je.

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić rekao je da je u Delnice iz Grada Zagreba dopremljena freza, a razmatra se što je još potrebno i kako se pripremiti za nove vremenske situacije.




 Ocijenio je da su se, prema dosad viđenom, lokalne vlasti uspjele dobro reagirati, na terenu je dobra koordinacija i suradnja, ali i solidarnosti između službi.  Lozaničić je upozorio i kako treba biti korak ispred, razmišljati da dolazi razdoblje kada će temperature još pasti, ali i kada će se snijeg početi topiti.

 Metereolog Ivan Novak najavio je padanje temperature sljedećih dana na -10 do -15 stupnjeva Celzija, što bi moglo donijeti probleme sa zamrzavanjem.  Podsjetio je kako ovakve vremenske situacije, što se tiče Gorskog kotara, nisu neuobičajene, kao što ni metar snijega nije pojava s kojom se Gorani nisu nosili.

Sljedećih nekoliko dana slijedi zahladnjenje, a problemi u prometu zbog bure će ostati.




 Od četvrtka je prognoza za porast temperature zraka što će ponovno donijeti nešto više snijega u Gorkom kotaru. No te će se oborine u roku 24 sata početi pretvarati u kišu, rekao je, upozorivši na mogućnost ledene kiše.

 Gradonačelnik Čabra Kristijan Rajšel istaknuo je kako postoji horizontalna i vertikalna koordinacija između lokalnih samouprava, županije i svih specijalističkih službi. Ocijenio je kako situacija u Gorskom kotaru ipak nije ekstremna, nego da je oštra zima nešto normalno i stalno na tom području. Gorani su spremni nositi se sa snijegom sami, ali valja naglasiti da su fiskalno sve slabiji. Potrebno je da lokalne samouprave financijski ojačati, a onda će same moći održavati prometnice, zaključio je.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.