Dino Stanin/PIXSELL

Kolinda u dogovoru s Amerikancima počinje raditi na velikoj koaliciji HDZ-a i SDP-a

Autor: I.Delić

Za pobjedu i izborne rezultate ne mari predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, o tome ne samo da svjedoče suluda odlikovanja koja je dodijelila ovih dana, već i činjenica da se nedavno sastala na kavi s američkom veleposlanicom Julietom Valls Noyes koja je prvoj dami Lijepe naše prezentirala ideje o velikoj koaliciji pitajući je kakve su šanse da ona poradi na realizaciji toga plana.

Velika koalicija SDP-a i HDZ-a, tema je koja se u hrvatskom političko-medijskom prostoru sve više spominje u pozitivnom kontekstu, jer vjeruje ova samoprozvana krema hrvatskog društva kako je upravo konsenzus dviju velikih stranaka ključ za oporavak posrnule hrvatske ekonomije i gospodarstva. Kako je baš taj spoj ključ za oporavak kada su nam baš nedavno ususret izborima obje stranke predstavile spasonosne gospodarske programe pitanje je na koje odgovor nitko niti ne traži. Kako bi i tražio kada ideja o velikoj koaliciji po svemu sudeći ne dolazi iz našeg već iz stranog dvorišta, a budući da su hrvatski političari sluganskoga pedigrea, nije nemoguće da pognute glave pristanu na ovoj suludi spoj.

Valja znati kako predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković, kako za sada stvari stoje rješenje za regeneraciju vidi u svojoj stranci te nije sklon ideji o velikoj koaliciji, jer je među ostalim uvjeren u nadmoćnu pobjedu svoje stranke na rujanskim izborima.

Za pobjedu i izborne rezultate ne mari predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, o tome ne samo da svjedoče suluda odlikovanja koja je dodijelila ovih dana, već i činjenica da se nedavno sastala na kavi s američkom veleposlanicom Julietom Valls Noyes koja je prvoj dami Lijepe naše prezentirala ideje o velikoj koaliciji pitajući je kakve su šanse da ona poradi na realizaciji toga plana. Kakva bi to hrvatska predsjednica bila kada bi odbila zahtjeve gospode iz uglađenog svijeta koji žele iskoristiti svaki pa i najmanji potencijal za formiranje velike koalicije, i to nakon izbora. Dakako, svi osim nas znaju što je najbolje po nas pa su tako razlozi ovih američkih interesa ti da se izbjegne dugotrajno i mukotrpno sastavljanje vlade, ali i scenarij s ponavljanjem parlamentarnih izbora.

SAD u skladu s time priželjkuje te predsjednici sugerira, uz dozu pritiska rad na ostvarenju te koalicije. Podršku  velikoj koaliciji veoma znakovito nedavno je dao SDP-ov Boris Lalovac koji je konstatirao kako investitori žele da dvije najveće političke stranke surađuju kako bi se stvorilo dugoročno stabilno okružje, kao primjerice u Njemačkoj gdje takva politika funkcionira. A osim stranih investitora i međunarodne banke sklone su toj ideji, zanemarujući da je hrvatska politička bara prepuna udbaša, jugoslavena, komunista i lažnih antifašista daleko od njemačke političke scene koja je po uređenosti miljama daleko od nas.

Hoće li se Milanović i Plenković na koncu uspješno oduprijeti ovim inozemnim faktorima s kojima nema previše prostora za pregovore, ostaje za vidjeti, ali jedno je sigurno veliku koaliciju dvije velike stranke ionako formiraju po potrebi, što je uostalom dokazao i nedavni izbor za suce Ustavnoga suda, kada su ravnomjerno i uz konsenzus raspodijelili vlastite kadrove u vrh ove institucije.

Autor:I.Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.