Marko Lukunic/PIXSELL

KOLINDA PRESUDILA? Blažeković neće ići u New York!

Autor: dnevno.hr

Iz Ureda predsjednice osvrnuli su se na imenovanje Borisa Blažekovića konzulom u New Yorku.

“Do nas odluka o imenovanju Borisa Blažekovića generalni konzulom u New Yorku još nije došla iz Vlade. Predsjednica takvu odluku, i da stigne, neće potpisati. Na to je još prije tjedan dana upozoren i predsjednik Vlade”, odgovorili su iz Ureda predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za 24 sata.

Odluka predsjednice da ne potpiše imenovanje Blažekovića tog istaknutog HNS-ovca ipak ostavlja u Hrvatskoj jer bez njenog supotpisa nitko ne može biti imenovan veleposlanikom ili konzulom.

Procedura imenovanja konzula je inače tajna, a prošli tjedan je izbio skandal kada se saznalo da je Vlada predložila, a Odbor za vanjsku politiku odobrio imenovanje Blažekovića koji ima završenu srednju cestovnu školu. Blažeković je bivši maneken i dugogodišnji član HNS-a i saborski zastupnik.

Nakon odluke su mediji objavili i njegove javne kritike na račun izbora američkog predsjednika Donalda Trumpa i kritike Plenkoviću dok HNS i HDZ još nisu bili u koaliciji. Američki Hrvati su protiv njega potpisuju peticiju koja je već premašila pet tisuća ljudi, a župnik u New Yorku fra Nikola Pašalić je poslao otvoreno pismo Plenkoviću da nisu zaslužili da im šalje takvog čovjeka.

Hrvatska tako povlači čovjeka za kojeg je već zatražila i dobila odobrenje od SAD-a. “Nije to ugodna i uobičajena situacija, ali već i ranije se znalo dogoditi da neka osoba ne ide u zemlju koja ju je već prihvatila. Ili zbog bolesti ili promjene vlasti. Jedno od rješenja bi svakako bilo da se prvo traži mišljenje Odbora za vanjsku politiku, a ako sve prođe, onda bi tek trebalo pitati zemlju članicu prihvaća li tu osobu”. rekao je jedan stručnjak za vanjsku politiku i diplomaciju.

Vlada HDZ-a i HNS-a sad mora naći novo ime za generalnog konzula u New Yorku, pišu 24sata.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.