KOLINDA OKRENULA LEĐA HDZ-u: Vrh stranke bijesni na prvu hrvatsku predsjednicu!

Autor: I. Delić

Pobrojati bi se predsjednici u posljednje vrijeme moglo podosta čudnih poteza.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u posljednje vrijeme vuče veoma neobične poteze, kojima ne samo da iznenađuje javnost, već i članove svojega HDZ-a koji su joj donedavo davali neupitnu potporu. Proteklih dana naljutila je oporbenjake svojim ponašanjem prema premijeru Zoranu Milanoviću, kojemu je po svemu sudeći odlučila ponuditi ruku pomiranja. Srdačno su se tako susreli već nekoliko puta. A cjelokupna javnost svjedočila je njihovom prisnom druženju u Brezovici. Prije toga postigli su dogovor oko održavanja vojnog mimohoda u Zagrebu. Pri tome je predsjednica na očigled okrenula leđa svojoj bivšoj stranci, koja se žestoko i otvoreno mimohodu protivila. Nedavno je Grabar Kitarović u Beču pohvalila rad Milanovićeve vlade, što su joj također zamjerili u vrhu HDZ-a. A oprostiti joj ne mogu niti hvalisanja ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić koja je otvoreno priznala da je Grabar Kitarović podržava na putu u fotelju glavne tajnice UN-a.

Pomirila se predsjednica i s nekim drugim duhovima te posebno pismo zahvale uputila bivšem predsjedniku Stipi Mesiću, vječnom HDZ-ovu neprijatelju. Kap koja je pak po najveću oporbenu stranku prelila čašu jest održavanje proslave za Dan državnosti, a na koju je među ostalim pozvala Jožu Manolića s kojim Tomislav Karamarko posljednjih tjedana intenzivno ratuje. Malo kome u vrhu stranke jasno je što se s Kolindom Grabar Kitarović događa. A dio dobro upućenog članstva drži da im je okrenula leđa te da se sada tjerajući vodu na svoj mlin okreće premijeru Zoranu Milanoviću. Ulogu u tome održala je drže strana diplomacija koja je prvoj dami Hrvatske zacrtala note po kojima mora svirati, provodeći novu i pomirljivu politiku. No, nova i pomirljiva politika u predizbornoj godini nikako ne ide na ruku HDZ-u, čiji se visoki rejting polako počeo topiti. Barem ako je vjerovati bagometrovim anketama. U samom vrhu stranke ogorčeni su na predsjedničino ponašanje te drže da Grabar Kitarović ide na ruku premijeru Zoranu Milanoviću.

Štoviše, u HDZ-u vjeruju da se predsjednica sve više okreće od stranke priklanjajući se politici vladajućih koje nije stisnula onda kada je i onako kako je trebala. Bijes je svojim ponašanjem prema stranačkim glasinama Kolinda Grabar Kitarović izazvala i kod šefa Karamarka koji joj je davao vjetar u leđa u utrci za predsjednicu. Osim što mu je u nekim ključnim političkim odlukama okrenula leđa, u unutarstranačkim previranjima između njega i Milijana Brkića odabrala je stranu glavnog tajnika HDZ-a koji polako oko sebe gradi neku novu struju. Struju koja se nimalo ne dopada Karamarkovoj supruzi Ani, kojoj se jednako tako Brkić nikada nije svidio. Tko se kome sviđa u ovoj je priči manje bitno. Očito je da se u predizbornoj godini sredstva neće birati, a u istoj toj godini upavo bi Kolinda Grabar Kitarović mogla biti ta koja će prevagnuti. Dakako, uz hrvatski narod koji će posljednji sud donijeti na izborima, čiji se termin još ne zna, iako se predizborna napetost može rezati nožem.

Autor:I. Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.