Goran Jakus/PIXSELL

Koje sve potvrde liječnici neće izdavati: ‘Mi smo liječnici, nismo pisari’

Autor: dnevno-.hr

Liječnici samo žele pregledavati pacijente, no ne i obavljati administrativne poslove i pisati na stotine tisuća raznoraznih potvrda, poručuju.

Obiteljski liječnici od 1. listopada više neće izdavati ispričnice za izostanak s nastave onim učenicima koji se nisu kod njih liječili. Liječnici kažu da žele raditi svoj posao i umjesto ispisivanja administrativnih potvrda i ispričnica pregledavati pacijente.

Iz Sindikata hrvatskih učitelja poručuju da oni koje teže odličnim ocjenama i uspjehu imaju strah od toga da dijete neće biti taj dan uspješno u školi i pribjegavaju situaciji da traže liječničku ispričnicu za nedolazak učenika u školu.

S druge strane, postoje učenici  koji zbog viroze nekoliko dana ne pohađaju nastavu i čije je liječenje simptomatsko pa nije potreban odlazak liječniku. U tim slučajevima roditelji ipak moraju do liječnika po ispričnicu koji ju izdaje bez da je vidio dijete.

Problem izmjenom pravilnika može riješiti Ministarstvo obrazovanja, a oni u šturom priopćenju tek najavljuju sastanak s Ministarstvom zdravlja, liječničkom komorom i liječnicima obiteljske medicine.

Liječnici samo žele pregledavati pacijente, no ne i obavljati administrativne poslove i pisati na stotine tisuća raznoraznih potvrda, poručuju.

Liječnici izdavati potvrde za škole plesa, tečajeve krojenja i šivanja, različita veleučilišta radi edukacije vezano za EU fondove, različite turističke agencije, banke za dobivanje kredita i slično, kažu u Koordinaciji hrvatske obiteljske medicine. Tu su, kažu, da liječe, a ne da budu pisari, prenosi HRT.

Autor: dnevno-.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.