Slavko Midzor/PIXSELL

‘Klevete srbijanske Vlade protiv blaženog Stepinca dio su klevetničke kampanje usmjerene prema hrvatskom narodu i državi’

Autor: Dnevno.hr

Vigilare i podupiratelji zgroženi su nedavnim skandaloznim lažima visokih dužnosnika Vlade Republike Srbije o blaženom kardinalu Alojziju Stepincu.

Katolička udruga Vigilare zajedno s poznatim engleskim povjesničarom dr. Robinom Harrisom i odvjetnikom g. Donom Markušićem, pripremila je otvoreno pismo međunarodnoj zajednici u kojemu objašnjava da su srbijanske vlasti u organiziranoj ofenzivi protiv kardinala Stepinca te da namjerno koriste laži i klevete o njegovu djelovanju u Drugom svjetskom ratu.

Priopćenje Udruge Vigilare i pismo prenosimo u cijelosti:

Vigilare i podupiratelji zgroženi su nedavnim skandaloznim lažima visokih dužnosnika Vlade Republike Srbije o blaženom kardinalu Alojziju Stepincu. Namjerne laži i manipulacije (koje potječu još iz komunističkih vremena) koriste se u dnevno-političke svrhe radi ponižavanja Hrvatske i jačanja srbijanskog međunarodnog položaja.
Ovakav način djelovanja Srbije ‘preko leđa’ Hrvatske, nedopustiv je.
Vigilare je zajedno s uglednim engleskim povjesničarem dr. Robinom Harrisom i međunarodnim odvjetnikom g. Donom Markušićem, poslao javno pismo u kojem je objasnio da srbijanske vlasti namjerno koriste laži i klevete te što je kardinal Stepinac zapravo govorio.

Pismo je poslano zemljama u susjedstvu, članovima Povjerenstva Vlade RH za praćenje pregovora Republike Srbije Europskoj uniji, svim veleposlanicima u Republici Hrvatskoj, Rimskoj Kuriji (Sveta Stolica), svim članovima Europske komisije, ministrima vanjskih poslova zemalja EU-a (Vijeće Europe), svim zastupnicima Europskog parlamenta i nekolicini svjetskih zapadnih zemalja (SAD, Kanada, Australija…).

„Poštovani!

Željeli bismo ispraviti povijesne neistine koje su visoki dužnosnici srbijanske Vlade, posebice srbijanski ministar vanjskih poslova, Ivica Dačić, nedavno izrekli o zagrebačkom nadbiskupu i kardinalu, blaženom Alojziju Stepincu (kojega je papa Ivan Pavao II beatificirao 3. listopada 1998. i za kojega je process kanonizacije za proglašenje svetim dovršen za vrijeme pape Franje koji ga je otvoreno nazvao svetim).

U to spadaju klevetničke optužbe da je kardinal Stepinac bio „vikar genocidnog režima NDH” i „ratni zločinac” koji je „blagoslivljao genocid”. Uz ove povijesne neistine, kardinalu Stepincu pripisane su i riječi koje on nikada nije izgovorio: da je hvalio ulogu Ustaškog pokreta i Sila Osovina što su zapravo riječi jednog visokog časnika (Slavko Kvaternik) kvislinške Nezavisne Države Hrvatske (NDH).




Kardinal Stepinac javno je prozivao sve totalitarne režime i osobno pomogao u spašavanju tisuća ljudskih života, među kojima i velikog broja etničkih Srba, izlažući se time životnoj opasnosti.

Srbijanska Vlada tvrdi da je u svojoj propovijedi za Uskrs 1941. god., kardinal Stepinac rekao da je „NDH stvorena Božjom providnošću, požrtvovnim radom Poglavnika (Ante Pavelić) i Ustaškog pokreta, kao i voljom našim saveznika (Hitler i Mussolini)”. No, zapravo, to su riječi Slavka Kvaternika iz njegova proglasa uspostave NDH od 10. travnja 1941. god.

Tekst Uskrsne propovijedi (13. travnja 1941. god.) blaženog Alojzija Stepinca teško da je mogao biti različitiji od navedenog. Bio je to poziv na mir koji je nazvao „jednim od najljepših darova Isusa Krista”, oplakujući pri tom ratni „kaos u svijetu”, „uzdahe potlačenih” i „suze ispaćenih i unesrećenih”.




Klevete srbijanske Vlade protiv blaženog Alojzija Stepinca, uključujući i lažne riječi i osjećaje koje mu se namjerno pripisuju, a koje nikada nije izrekao ili imao, dio je šire i neprestane klevetničke kampanje usmjerene prema hrvatskom narodu i državi. Posebno je uznemirujuće što je Srbija jedna od kandidatkinja za ulazak u EU od koje se očekuje da se pridržava (europskih) i međunarodnih pravila ponašanja, običaja i vrijednosti utemeljenih na poštivanju istine i razumnih činjenica. Takvo ponašanje prema Hrvatskoj, a time i prema EU, ne doprinosi stabilnosti.

Molimo Vas i Vaše kolege da imate na umu ove laži i budete na oprezu kod svih ostalih srbijanskih kampanja radi diskreditiranja Hrvatske koje su u budućnosti moguće.”

S poštovanjem,

Dr. Vice John Batarelo                                   Dr. Robin Harris                      Don Markušić
Predsjednik Vigilare                                         Povjesničar*                         Posebni pravni savjetnik

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.