KAZNENO PRIJAVLJENO 16 hrvatskih sudaca zbog KORUPCIJE! Pravni stručnjaci: TE SUCE I TREBA NA SUD!

Autor: Damir Kramarić

Nakon što je SOA prije godinu dana upozorila da korumpirani hrvatski suci najozbiljnije ugrožavaju nacionalnu sigurnost zemlje, nakon što su talijanski parlamentarni zastupnici nedavno tražili reakciju talijanske države zbog skandalozne presude sutkinje Maje Šupe te zbog činjenice da ‘hrvatski pravosudni sustav nesposoban osigurati pravdu‘, te nakon uhićenja korumpirane stečajna sutkinje Vesna Malenica, hrvatski zviždači i aktivisti ovih su dana ukazali na još nekoliko sramotnih skandala s korumpiranim ili posve nesposobnim hrvatskim sucima.

Oštećenici RBA zadruga i njihovi pravni savjetnici kazneno su DORH-u prijavili deset sudaca iz Varaždina, Zagreba, Zlatara i Zadra, među kojima i nekoliko predsjednika sudova, dok su članovi i aktivisti Živog zida, nevezano za te prijave, kazneno prijavili šest sutkinja i sudaca iz Istre. I jedni i drugi hrvatske suce su prijavili jer su donijeli presude suprotne Zakonu o ništetnosti ugovora o kreditu s međunarodnim obilježjem sklopljenih u RH, ali i suprotne Odluci Ustavnog suda(!), a u korist Raiffeisen zadruga iz Austrije.

No, to nije sve.

Poučeni dosadašnjim lošim iskustvom s DORH-om i činjenicom da državni odvjetnici najčešće ne reagiraju ni na posve utemeljene kaznene prijave pa čak ni kada se i iz aviona vidi da je po srijedi korupciju i kriminal, aktivisti Inicijative oštećenika RBA zadruga ovaj su puta konzultirali ugledne pravne stručnjake te uz njihovu pomoć suce prijavili i Vrhovnom sudu RH, ali i Europskoj Komisiji (objavljujemo presliku prijave s pečatima Europske Komisije i Vrhovnog suda)!

Članovi Inicijative oštećenika RBA zadruga, zatražili su i pravno tumačenje uglednog ustavnopravnog stručnjaka Mate Palića.

”Smiju li u parnicama ili u ovršnim postupcima suci preispitivati i raspravljati ocjene Ustavnog suda, dovodeći ih u pitanje, kao što su kazneno prijavljeni suci ignorirali rjećenje US U-I-4455/15 od 04. travnja 2017.godine? Koje su posljedice prema sucima ukoliko se ogluše primjenjivati odluke i rješenja Ustavnog suda? Mogu li biti osumljičeni za kazneno djelo zlouporabu položaja i ovlasti”, upitali su aktivisti uglednog pravnog stručnjaka.

Mato Palić odgovorio im je da su sva državna tijela pa i sudovi, dužni uvažavati pravna shvaćanja koja je u obrazloženjima svojih odluka i rješenja izrazio Ustavni sud RH.




”Ne postoji nikakav prostor da bi se ta obveza izbjegavala. Suci ne smiju ignorirati niti jedno rješenje Ustavnog suda RH. Sadržaj obrazloženja navedenog rješenja obvezuje sudove, odnosno suce kod donošenja presuda. Svako suprotno ponašanje bi predstavljalo kršenje odredbe iz čl. 77. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu RH. Donošenje presude koja bi bila u suprotnosti s stajalištima Ustavnog suda RH sasvim sigurno predstavlja kršenje odredbe iz čl. 105. Zakona o sudovima. Postojanje kaznene odgovornosti odnosno meritorna ocjena o tome je u nadležnosti DORH-a”, upozorio je ustavnopravni stručnjak Mato Palić, te tako dao za pravo aktivistima da suce – koji sude u korist nelegalnih austrijskih kreditnih zadruga, a protiv oštećenih hrvatskih građana – dovedu na sud i primjereno kazne!

”Mato Palić potvrdio nam je da suci rade kazneno djelo! Jasno je da su ti suci korumpirani. Ne znam kako drugačije objasniti to da odbijaju provoditi zakone i uvažavati mišljenje Ustavnog suda. Pitanje je samo koliko su novca dobili. Jer da nisu, sudili bi prema zakonu. Ili su, pak, totalne neznalice pa ne znaju da moraju postupati prema zakonu i prema tumačenju Ustavnog suda. Kazneno smo ih prijavili DORH-u u Zagrebu te smo zatražili izuzeća županijskih državnih odvjetništava, jer su u pravilu pristrani”, ističe Neno Koljaja, predstavnik Inicijative oštećenika RBA zadruga.

Dodaje potom da su hrvatski suci do sada bili zaštićeni kao lički medvjedi, da im nitko ništa nije mogao, makar je bilo jasno da su mnogi korumpirani. Napominje da to više neće biti tako te da će aktivisti ustrajati na kaznenom progonu sudaca koji krše zakone i sude na štetu hrvatskih građana, a u korist nelegalnih austrijskih lihvara.




Zanimljivo je da su i čelnici Živog zida danas (u petak 24. studenoga) javno obznanili da podnose kaznenu prijavu protiv šest sutkinja i sudaca Općinskih sudova Pula, Poreč i Pazin te protiv javnih bilježnika, djelatnika zemljišno knjižnih odjela, kao i protiv RBA nekretnina d.o.o i vlasnika RBA zadruga.

Ivan Vilibor Sinčić je, u video prijenosu uživo, istaknuo da je u Hrvatskoj postoji pravosudna mafija, a prozvao je poimence kazneno prijavljene suce i sutkinje te odvjetnike!

”Sukus svega je da zadruge i dalje ne miruju, što znači da se tome nije stalo na kraj. Zamislite da su hrvatske zadruge u Austriju nosile novac i dale ga bez dozvole Austrijancima, pa potom samovoljno mijenjali uvjete otplate kredita, a sve da se domognu nekretnina u Austriji… To je u Austriji nezamislivo. U tjedan dana bi to rješili. No, u Hrvatskoj takav kriminal traje godinama. Krešimir Macan zastupao je godinama ove austrijske zadruge, a sada radi za premijera Plenkovića! Očita je velika sprega vlasti i mafije u Hrvatskoj”, istaknuo je Sinčić na press konferenciji prenošenoj izravno na Facebook stranici Živog zida.

Saborski zastupnik Branimir Bunjac podsjetio je pak da Izvješće DORH-a od 2015. godine i danas stoji u Saboru i nikako da dođe na dnevni red. To je, prema Bunčevim riječima, znak da vladajući ne žele da se kriminal zaustavi.

”Očito se nije dovoljno opljačkalo, očito treba još krasti, jer vladajući ne daju da se o ovome raspravlja”, poenitrao je Bunjac te zatražio da se pod hitno proglasi moratorij na sve deložacije RBA zadruga.

U isto vrijeme dok aktivisti Inicijative oštećenika RBA zadruga, te zastupnici Živog zida kazneno prijavljuju 16 hrvatskih sudaca(!) jer štite kriminal austrijskih lihvara, aktivisti udruge Veronika Vera pokušavaju stati na kraj ovrhama fiktivne tvrke ABISAL FAKTOR, u vlasništvu fiktivnog Bugarina ‘Yordana Ivanova Yordanova‘, a na osnovu prastarih mjenica kriminalnih štedno kreditnih zadruga.

”Platila sam put od Rijeke do Zagreba kako bih u sudskom registru Trgovačkog suda u Zagrebu napravila uvid u spis tvrtke ABISAL FAKTOR, koja na temelju bjanko zadužnica zabranjenin štedno kreditnih zadruga iz 2008. I 2009. plijene novac s računa mnogih građana. No, u Trgovačkom sudu nisu nam dali da pogledamo javne knjige! Kazali su da moramo platiti sto kuna, iako bi uvid u spis u sudskom registru morao biti besplatan. Na kraju smo im dali sto kuna i potom vidjeli zašto ne žele da istražujemo Abisal faktor! Jasno se vidi da je oko upisa te tvrtke bilo puno muljanja jer ni jedna prijava u sudskom registru nema broja! Ranije smo već utvrdili da je ‘Yordan Ivanov Yordanov’ fiktivna osoba, zbog čega će udruga Veronika Vera zagražiti od Trgovačkog suda brisanje tvrke ABISAL FAKTOR iz sudskog registra”, ističe Mira Veljačić, aktivistica udruge za zaštitu žrtva hrvatskog pravosuđa – Veronika Vera.

Dodaje potom da je prestrašno to što DORH i policija ništa ne čine, iako u ladicama državnih odvjetnika postoji bezbroj kaznenih prijava protiv osoba koje se kriju iza ABISAL FAKTORA.

Policijski službenici iz odjela gospodarskog kriminaliteta pozivaju na ispitivanja one koji su kazneno prijavili kriminal, dok ‘Bugarina’ ne traže. Maltretiraju žrtve, a kriminalce su pustili! Da su htjeli doznati tko se krije iza ABISAL FAKTORA, lako bi to otkrili. Dali smo im sve podatke. Sve informacije o ‘Yordan Ivanov Yordanovu’,  odnosno  njegovu  kretanju  u Zagrebu,  nalaze  u  spisu  sudskog  registra Trgovačkog suda  u Zagrebu.  Osoba koja se tako predstavlja bila je  21. i 26. travnja  2017. godine u  Ambruševoj  2/II  na Trgovačkom sudu u Zagrebu. Ista je osoba 23. travnja  posjetila Hrvatsku poštansku banku Zagreb, potom ured javnog bilježnika u Tratinskoj 79 u Zagrebu, pa ispostavu za nerezidente u Aveniji Dubrovnik 32, potom je ista osoba trag ostavila i u poslovnici FINA-e, nakon toga ponovno je fiktivni Bugarin posjetio Trgovački sud u Zagrebu, pa javnog bilježnika u Tratinskoj 79, pa javnog bilježnika u Martićevoj 15 u Zagrebu…

O svemu ovome postoji pismeni trag, što znači da je policija odavno mogla pronaći prevaranta koji se krije iza imena Yordan Ivanov Yordanov.  No, policija ne traži kriminalca, već maltretira žrtve! To dovoljno govori koliko su institucije RH zainteresirane za zaustavljanje kriminala i za zaštitu hrvatskih građana”, ogorčena je Mira Veljačić, aktivistica udruge Veronika Vera.

Blokirani: Bošnjaković će opet pogodovati javnim bilježnicima i odvjetnicima!

Zanimljivo je, da su i predstavnici udruge Blokirani duboko razočarani razvojem događaja oko pripreme novog Ovršnog zakona.

U prostorijama Ministarstva pravosuđa održan je, naime, 22. studenoga prvi radni sastanak radne skupnine za izradu novog Ovršnog zakona pod predsjedanjem ministra Dražena Bošnjakovića. U uvodnom dijelu, Ministarstvo pravosuđa je postavilo  ciljeve i način rada radne skupine, koja bi trebala raditi godinu dana , a predstavljanje zakona bi trebalo biti krajem 2018 godine.

Radnu skupinu čine sudac Vrhovnog suda RH, zamjenica Glavnog državnog odvjetnika RH, sutkinja Županijskog suda u Zagrebu, sutkinja Županijskog suda u Zagrebu,predsjednik Županijskog suda u Velikoj Gorici, sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu, sutkinja Općinskog suda u Novom Zagrebu, sutkinja Trgovačkog suda u Zagrebu, Sveučilište u Zagrebu-Pravni fakultet, Pravni fakultet u Osijeku, Ministarstvo financija, Hrvatska odvjetnička komora, Hrvatska javnobilježnička komora, Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Matica hrvatskih sindikata, Hrvatska udruga poslodavaca, Financijska agencija, Hrvatska udruga banaka, Udruga Blokirani-Deblokirajmo Hrvatsku, Udruga javnih ovršitelja i 5 članova iz Ministarstva Pravosuđa.

”S obzirom na sastav radne skupine jasno je vidljivo u kojem smjeru će se voditi rasprava i jasno je vidiljivo da se iza svega krije interes javnobilježničke i odvjetničke komore koja pošto-poto želi uz blagoslov Ministarstva pravosuđa zaštiti svoj dobro uhodani posao u koji nisu uložili „ništa“, a izvlače milijunsku dobit”, ističe Mario Strinavić, glavni tajnik Udruge Blokirani.

Dodaje potom da je samo prošle godine u Hrvatskoj provedeno preko 700.000 ovršnih postupaka, a od 2010. do 2017. Godine gotovo 8 milijuna.

”Valjda je svakome jasno što su sve u stanju napraviti da ostanu u ovršnom biznisu. Lucija Popov, predsjednica Javnobilježničke komore , na okruglom stolu „Javni bilježnik-jamac sigurnosti“ najavila je izradu središnjeg informacijskog sustava za osnovno poslovanje Javnih bilježnika koji bi trebao profunkcionirati 2018. među kojim se nalazi i sustav E-ovrha. I jasno je svima da će to pokušati progurati kroz radnu skupinu jer je to prvi prijedlog koji su stavili na sastanku radne skupine.

Za udrugu Blokirani to je apsolutno neprihvatljivo i tražimo od ministarstva pravosuđa odgovornost i da se kroz informatizaciju pravosuđa, ovršni postupci vrate isključivo u nadležnost sudova. Izjave koje dolaze iz Javnobilježničke i Odvjetnike komore da će to usporiti i poskupiti ovršne postupke je najobičniji spin.

Predsjednica udruge Blokirani Miriam Kervatin izrazila je našu sklonost prema slovenskom modelu Ovršnog zakona. Zatražila je da se u novi Ovršni zakon po uzoru na Sloveniju uvede zabrana ovrhe nad mjesečnim primanjima ovršenika ( pravne i fizičke osobe) koji su ispod iznosa bruto minimalne plaće za kalendarsku godinu. To znači da bi, prema sadašnjoj visini bruto minimalne plaće od ovrhe bilo zaštićeno 3.276 kuna bruto (oko 436 eura), odnosno 2.620,8 kuna neto plaće.U Sloveniji je od ovrhe zaštićeno 76 posto bruto minimalnog dohotka koji trenutačno iznosi 602 eura mjesečno.

Po meni je takvo zakonsko rješenje na tragu socijalne države koja rješava pitanje dostojanstva i sigurnosti svih građana  Republike Hrvatske”, napominje Mario Strinavić, glavni tajnik Udruge Blokirani.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.