Kaufland

‘Kaufland nije reagirao na vrijeme’: TRULA I SMRDLJIVA JAJA GRAĐANI PRIJAVILI I PRIJE smrti dječaka

Autor: I.G./I.M.

Zašto nije objavljen proizvođač, zašto Kaufland nije reagirao odmah po dojavi kupca?

Iako je slučaj obitelji iz Bregane koja se navodno otrovala jajima kupljenima u Kauflandu zaraženima salmonelom potresao javnost, čini se da to nije prvi slučaj upozorenja ovome trgovačkom lancu na baš taj upitan proizvod. Naime, i nekoliko dana ranije obaviješteni su o pokvarenim jajima.

>>> Peteročlana obitelj zarazila se slamonelom, 5-godišnji dječak umro! Kaufland odmah povukao jaja!

Na Facebook stranici Kauflanda u objavama posjetitelja 8. listopada nešto prije 11 sati, kupac je prijavio, uz fotografiju, da je u Vinkovcima kupio pokvarena – trula i smrdljiva jaja.

Objavu kupca primijetili smo nakon što je u javnost izašla priča o smrti petogodišnjeg dječaka iz Bregane poslije zaraze salmonelom, u noći s ponedjeljka na utorak (10. na 11. listopada), a koja je nastupila najvjerojatnije nakon konzumacije nedovoljno termički obrađenih jaja kupljenih u Kauflandu u Samoboru.

U roku od dva dana, točnije, 10. listopada nešto prije 9 sati, Kaufland se ispričao kupcu i uputio na Službu za potrošače.

“… Zaista nam je jako žao i ovim putem Vam se ispričavamo. Svakako se javite našoj Službi za potrošače kako bi kolege detaljnije provjerili što se ovdje dogodilo i kako bi cijelu situaciju riješili na obostrano zadovoljstvo. Potrebno je samo ispuniti kontakt formular za kupce. Podrazumijeva se da se prilikom sljedeće kupovine možete s računom javiti na info pult kako bi dobili povrat novca za kupljeni proizvod. Još jedanput Vam se ispričavamo i želimo Vam ugodan ostatak dana”, poručili su iz Kauflanda.

Screenshot
Screenshot

Iz Kauflanda sami povukli  jaja, ali reagirali presporo?

Sanitarna inspekcija slijedom službene dojave o sumnji na trovanje salmonelom iz jaja obavila je inspekcijski nadzor dana 12. 10. 2016. u maloprodajnom objektu trgovačkog lanca pri čemu je utvrđeno da je sam trgovački lanac zbog sumnje u zdravstvenu ispravnost pokrenuo interno povlačenje sporne hrane iz svih svojih trgovina.

Iz Kauflanda su za medije kazali kako su povukli sporna jaja čim su zaprimili informaciju o navedenom slučaju. “Preventivno su iz naših poslovnica povučena sva jaja koja su odgovarala opisu 30/1 s naših polica, a uzorci su poslani na analizu u za to akreditirani laboratorij – kazali su u Kauflandu i dodali da sva analitička izvješća pokazuju da su uzorkovani proizvodi iz njihovih poslovnica mikrobiološki ispravni.

No, Kaufland je, kao što možemo vidjeti, po objavi na Facebooku ranije upozoren na problem s jajima, točnije 8. listopada, a sporna jaja iz Poljske povukli su tek nakon informacije o smrtnom slučaju dječaka iz Bregane.

Kupca koji je upozorio na pokvarena jaja samo su obavijestili da se javi Službi za potrošače. Jesu li iz Kauflanda trebali odmah reagirati, povući jaja odmah nakon ove dojave i jesu li trebali svoje kupce odmah upozoriti o kojim se jajima radi? Kontaktirali smo Iliju Rkmana iz Društva potrošača kako bismo razjasnili situaciju.

“Svaka informacija koja potencijalno ugrožava zdravlje potrošača mora se objaviti. Tako je i Kaufland trebao reagirati u ovom slučaju. Odmah po dojavi kupca trebali su reagirati i povući proizvod, poslati obavijest svim medijima kao što to na primjer radi Ikea ili kao što je to nedavno napravio Bosch s plinskim štednjacima”, kazao je Rkman.

Zašto Kaufland nije objavio ime proizvođača jaja koja su povukli, datum proizvodnje tih jaja, kako to inače biva kod povlačenja proizvoda, već su samo naveli kako su “preventivno iz njihovih poslovnica povučena sva jaja koja su odgovarala opisu 30/1” Rkman je objasnio da su s obzirom na poljsko porijeklo namirnice trebali reagirati putem RASFF – brzog sustava uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje. 

“Smatram da se u ovom trenutku treba pokrenuti istraga jer po meni ovo ima elemente kaznene odgovornosti, jer imamo smrtni slučaj”, smatra Rkman. “Ministarstvo poljoprivrede, gospodarstva, zdravlja, trebaju uključiti svoje inspekcije, istražiti i objaviti potpune informacije o nastaloj situaciji, od imena proizvođača do svih bitnih elemenata”, kazao je.

Također, iz Društva za potrošače smatraju kako je trgovački lanac presporo reagirao na situaciju i prekršio niz načela Europske unije o visokim standardima, kvaliteti i sigurnosti hrane. Dodao je i kako ova priča svakako zaslužuje veći eho jer se radi o pitanju zdravlja.

O ovom slučaju upit smo uputili i nadležnin inspektorima tražeći ih dodatno objašnjenje ove priče, ali do okončanja ovoga teksta odgovor nismo dobili.

O navedenom smo kontaktirali i Kaufland koji je na naša postavljena pitanja odgovorio istom “službenom objavom za medije” kao i od ponedjeljka. Njihovu službenu objavu prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

Kaufland ponajprije želi izraziti žaljenje zbog nastalog smrtnog slučaja.

Čim smo zaprimili informaciju o navedenom slučaju, hitno smo poduzeli mjere, s ciljem uklanjanja svake mogućnosti eventualne zaraze. Preventivno su iz naših poslovnica povučena sva jaja koja su odgovarala opisu 30/1 s naših polica, a uzorci su poslani na analizu u za to akreditirani laboratorij. Sva zaprimljena analitička izvješća pokazala su da su uzorkovani proizvodi iz naših poslovnica mikrobiološki ispravni.

Osim toga, nakon posjete sanitarne inspekcije, na analizu su u Hrvatski zavod za javno zdravstvo poslani dodatni uzorci za koja još nisu zaprimljena izvješća. Rezultati koji su dosad objavljeni u javnost su neslužbeni.

Kaufland je u redovitom kontaktu s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, ali i s proizvođačem jaja te da surađuje sa svim nadležnim tijelima, uključujući i sanitarnu te veterinarsku inspekciju.

Naravno, htjeli bismo ovom prilikom skrenuti pažnju na to da je za visokorizične namirnice kao što su jaja, svježe meso i sl., vrlo važno da se transportiraju i čuvaju na odgovarajućoj temperaturi te da se prije konzumacije pravilno termički obrade. Analiza koju smo proveli pokazala je da su jaja s naših polica zdravstveno ispravna te da naši kupci i dalje slobodno mogu konzumirati jaja kupljena u našim poslovnicama.

Autor: I.G./I.M.

VEZANE VIJESTI

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.