Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Karamarkov zloduh u HSP-u AS i Erdoganove metode Pere Čorića

Autor: Vice Borić / 7Dnevno / 29. srpnja 2016.

Pero Čorić, koji izjavljuje da je jedina razlika između Plenkovića i njega u plaći, svojim ponašanjem pokazuje da je u tome, ustvari, razlika najmanja.

Nakon što je HDZ vijećao tjedan dana, a samo u ponedjeljak gotovo deset sati, i okupio gotovo sva središnja tijela osim stranačkog sabora, kako bi raspravio i donio odluku o načinu izlaska na izbore, uslijedila je reakcija. Čorić je, valjda uz Tepeševu suglasnost, sazvao telefonsku sjednicu Predsjedništva svoje stranke, koja ima manje članova nego HDZ-ova gradska podružnica, kako bi „donio odluku da s HDZ-om raskida k’o Tuđman s Jugoslavijom“. Koji blefer, koja neznalica, koji politički analfabet! Kao prvo, Tuđmanov raskid s Jugoslavijom, koji nema nikakve veze s današnjom situacijom, nije išao preko koljena, bilo je tu puno natezanja i taktiziranja, pa i pristajanja na famozni europski moratorij od tri mjeseca kada je odluka već bila donesena. Kod Čorića ni taktike ni strategije. On je jednostavno, spoznavši da mu HDZ ne želi jamčiti siguran ulazak u Sabor, donio odluku vođen isključivo vlastitim motivima, pa ju zajedno s nekolicinom „užih suradnika“ onako „brzoglasno“ nametnuo čitavom Predsjedništvu. Drugo, Tuđman se pobrinuo da njegova odluka ima najširi mogući konsenzus, pa ju nije, iako je mogao, donio samo na razini stranke ili državnog vodstva, nego je zatražio i referendumsko izjašnjavanje. Čorić je odluku „o raskidu svih državnopravnih sveza s HDZ-om“ donio između dva udaha, mimo Statuta vlastite stranke, uvodeći čitavo Predsjedništvo u opasnu protustatutarnu situaciju, pa zaprijetio da će iz stranke biti izbačen svatko tko ga u njegovu nelegalnom i neutemeljenom zahtjevu za izlaskom HSP-a AS i iz svih lokalnih koalicija ne posluša. On se, u svojoj namjeri da „razbije“ stranku koja mu ne želi jamčiti novi četverogodišnji mandat u saboru k’o Tuđman Jugoslaviju, nije opasao bombama i uletio u središnjicu HDZ-a, nego je zatražio od svih svojih vijećnika da to učine na lokalnoj razini. Tako je, brojčano i intelektualno inferioran, odlučio „razvući“ HDZ-ove snage, objašnjavajući to borbom za Hrvatsku. Uspije li u to uvjeriti svoje lokalne čelnike svaka mu čast.

Čorić nije shvatio „Karamarkov poučak“

HDZ je velika stranka čije su strukture, na žalost, prepune poltrona i ulizica, ljudi koji u onome što govore i rade misle uglavnom na vlastitu kožu i probitak. No i u takvom HDZ-u našlo se nekoliko pojedinaca koji su, doduše sramežljivo, osim utemeljitelja, koji ionako nisu imali što za izgubiti, progovarali o samoubilačkom karakteru Karamarkove akcije „preslagivanja“. Bilo je to premalo i prekasno, pa je Vlada srušena, ali HDZ je jaka stranka koja će dobiti drugu šansu, a s obzirom na koji način ju Plenković vodi, možda i pobijedi. No što je s Čorićem, osobom bez naročitog znanja i političkog talenta da vodi ikakvu smislenu politiku? Njegova je sudbina, ako ćemo već uspoređivati, jednaka onoj koju je nedavno „preživio“ Karamarko. Njegova, ne baš odveć bogata, politička karijera će potrajati onoliko koliko će trebati da prvi HSP-ovac od značaja kaže: „Car je gol!“ i da mu prvi ogranak otkaže poslušnost. Nema, dakle, nikakve dvojbe da će se to dogoditi. Ako se to dogodi prije parlamentarnih izbora HSP AS imat će šansu na idućim lokalnim izborima surađivati s HDZ-om i nastaviti rasti kao stranka, podizati svoju infrastrukturu i privlačiti članstvo. No ako se to dogodi tek nakon fijaska na parlamentarnim izborima, nakon što na sulude Čorićeve pozive izađu iz svih lokalnih koalicija s HDZ-om, neće ih spasiti ni da im sam dr. Ante Starčević, na kojeg se pozivaju, ustane iz groba i dođe na čelo stranke zbog koje čijeg se čelništva sada u grobu prevrće.

Odluka bez presedana: ‘Izbacit ćemo svakoga tko bude poštovao Statut stranke’

Dr. Ante Starčević o svojoj ulozi u HSP-u ovako je pisao i govorio: „Izraz pervaka stranke prava, koj mi se daje, bez dvojbe, razumeva se tako da sam medju jednakimi drugovi možda najstarii u godinah i u javnu poslovanju. Zato mi godi i ova čast; A U SVEMU OSTALOM, NAS SVAKI JEST I IMA BITI PERVAK NA SVOJEMU MESTU, U SVOJOJ RADNJI“. To se danas zove „načelo supsidijarnosti“, koje svaka stranka registrirana u Hrvatskoj ima ugrađeno u svoje temeljne dokumente, inače se ne bi mogla registrirati. Načelo podrazumijeva da svaka organizacija samostalno donosi odluke koje se tiču te razine djelovanja, odnosno da odlučivanje o zajedničkim pitanjima mora biti preneseno na najniži mogući stupanj organizacije, dok središnja „vlast“ ima samo ulogu nadopune političkog odlučivanja. Tako i HSP AS ima niz odredbi koje jasno govore da je ono u što se Čorić sada petlja stvar lokalnih organizacija i vodstava tih organizacija koje izravno bira članstvo. Uloga Čorićeva, telefonski sazvanog, Predsjedništva, iz kojega još nitko nije potvrdio da je o nečemu uistinu raspravljao, je tek da „potvrđuje prijedloge podružnica i županijskih vijeća o predizbornim i postizbornim koalicijama u predstavničkim tijelima lokalne samouprave“.

Ako želi preživjeti, HSP AS mora reagirati na Čorićev „državni udar“

Prema tome, Čorićev zahtjev, pod prijetnjom izbacivanja iz stranke, da se sve lokalne koalicije s HDZ-om imaju raskinuti, osim što je izvan pameti, je i statutarno neprovediv. I ne samo to. Čak i kada bi se učinilo nemoguće, pa prihvatilo rezon po kojemu netko treba odgovarati za odbijanje protustatutarnog naloga od strane neovlaštenog tijela, kako bi ta izbacivanja Čorić proveo? Kao i u drugim strankama, svakom članu HSP-a AS „mora biti omogućeno da se pred tijelom, koje protiv njega vodi postupak (koje je to za sada ne znamo) a prije izricanja mjere, izjasni o svim činjenicama što mu se stavljaju na teret, o dokazima koji ga terete, kao i o dokazima koji mu idu u prilog“.




To, naravno, mora biti stegovno tijelo iste razine, dakle županijski ili gradski Časni sud. Nakon toga protiv izrečene stegovne mjere nezadovoljan član može izjaviti žalbu u roku od osam dana po primitku rješenja o izricanju mjere. Pa se onda može žaliti višoj instanci… Do tada su izbori gotovi, HSP AS ih je izgubio, a Čorić i Tepeš sjednice mogu samo telefonski sazivati, jer s njima više nitko ne želi imati posla. A sve to radi toga što, za razliku od Starčevića, Čorić ni pravaštvo ni demokraciju ne doživljava ni približno slično i zbog toga što su se članovi HSP-a ponašali kao HDZ-ovci u doba Karamarka. Zbog Čorića koji se u svojim eskapadama protiv HDZ-a koji, nota bene, jedini može poraziti Milanovića, ne pridržava ni Statuta, ni Etičkog kodeksa ni Temeljnih načela HSP-a AS, i umjesto da radi toga bude sankcioniran – svima onima koji ga u tome ne slijede prijeti stegovnim mjerama! Zato, želi li spriječiti svoje potpuno urušavanje, HSP AS mora reagirati na Čorićev „državni udar“ i ne dopustiti Erdoganu u njemu da se razmaše. Jer, povjeriti sudbinu stranke u ruke čovjeka koji u svom dosadašnjem političkom djelovanju nije pokazao ništa od onoga što je u etičkom kodeksu propisao kao uvjet za članstvo u stranci: integritet, poštenje, povjerenje, poštovanje, humanost, tolerantnost i odgovornost, vrlo je opasno. Pitanje je samo hoće li to članstvo HSP-a AS shvatiti na vrijeme.

Autor:Vice Borić / 7Dnevno / 29. srpnja 2016.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.