Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Karamarkov ministar i nesuđeni nasljednik Butković opet na stranačkim listama!

Autor: Igor Cižmek

Oleg Butković, postao je zanimljiv organima pravne države zbog preprodaje gradskog zemljišta, poznatog po kolokvijalnom nazivu "Suha marina", trgovačkom lancu Lidl, tijekom koje je gradski proračun primorskog turističkog gradića oštećen za najmanje tri milijuna kuna. Taj je Karamarkov kandidat za ministra prometa uz Sanaderove naputke, sudjelovao i u detroniziranju neposlušne Jadranke Kosor, a poslije se prišlepao Karamarku koji ga je nagradio pozicijom ministra najvećeg resora.

Iako novom predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću do izbora nije ostalo mnogo vremena za sređivanje stanja u stranci nakon abdikacije Tomislava Karamarka, neke stvari se očito ne mijenjaju – ili se barem ne mogu tek tako lako riješiti. Naime, ‘mladi lav’ HDZ-a Oleg Butković koji je uzletio u političku orbitu upravo u vrijeme i zahvaljujući bivšem, aferema debelo kompromitiranom predsjedniku stranke, ponovno se našao visoko na stranačkim listama za predstojeće izbore, iako ima debelu hipoteku afera koje su pratile njegovu nedugu karijeru.

Butković, za kojeg kolege tvrde kako je potpuno netalentiran za politiku, po uzoru na svog političkog mentora Darka Milinovića, posuo se pepelom a potom se i poklonio pred još jednim novim stranačkim šefom i tako izbjegao nestanak s političke scene. Do jučer se taj isti Butković vidio čak i i kao Karamarkov nasljednik na čelu HDZ-a, ali onda mu je valjda netko rekao koji su njegovi limiti, pa je na vrijeme shvatio što je za njega najbolje i najsvrsishodnije. Tom strategijom Butković je tako dočekao da umjesto u Remetincu ponovno bude visoko na stranačkoj listi za predstojeće parlamentarne izbore u 8.izbornoj jedinici.

A nije se loše podsjetiti kako je Butković organima države postao zanimljiv zbog preprodaje gradskog zemljišta znanog i kao ‘Suha marina’ trgovačkom lancu ‘Lidl’, čime je gradski proračun Novog Vinodolskog čiji je bio gradonačelnik oštetio za minimalno tri milijuna kuna. Zbog spletki s ovim trgovačkim lancem Butković je preko noći postao zanimljiv Uskokovim istražiteljima, zamjerajući se istodobno nizu svojih sugrađana – vlasnicima restorana i malih ugostiteljskih objekata koji cijelu sezonu zjape prazni dok turisti po obroke odlaze baš u Lidl. I dok je dio zainteresiranih za ovaj slučaj vjerovao da je do spletki s Lidlom došlo radi gradonačelnikova neiskustva, jer gradonačelnički posao bilo mu je prvo radno mjesto, drugi dio uključujući i Uskok znao je da se radi o klasičnoj HDZ-ovoj formuli koja uključuje zamjene, prenamjene, preprodaje i druge sumnjive aktivnosti iz kojih jedni izlaze bogati, a većina samo ogorčena.  Kada su svojedobno na gradskim fasadama Novog osvanuli grafiti s duhovitim porukama koje aludiraju na pretjeranu ovisnost mladog gradonačelnika o savjetima njegove majke, crikvenička policija pohapsila je cijeli Forum mladih SDP-a, uključujući čak i dužnosnike seniorskog dijela socijaldemokratske ekipe.

Majstor(i) pri(h)vatizacije

Sve je počelo još prije devet godina, kada je upravo na inzistiranje gradonačelnika Olega Butkovića i uz svesrdnu podršku HDZ-ove većine u Gradskome vijeću Novog Vinodolskog, Grad prodao vrijednu tvrtku Marina d.o.o. za svega 4,5 milijuna kuna kontroverznom požeškom poduzetniku, bliskom HDZ-u, Josipu Galiću. Već su tada vijećnici oporbenog SDP-a upozoravali da je posrijedi mogući kriminal, jer najveća je vrijednost Marine d.o.o. atraktivno zemljište od čak 6.400 kvadrata, koje se moglo prodati i za daleko veći iznos… Zemljište je smješteno tik uz gradsku luku, gdje su bili planirani prateći sadržaji namijenjeni nautičkom turizmu, a nikako ne za izgradnju još jednog trgovačkog lanca, kojih u Vinodolskom i onako ima na pretek, istina, na manje atraktivnim lokacijama…

Na javnom natječaju 2007. godine, s početnom cijenom od 4,1 milijun kuna, pojavile su se tek dvije ponude i zanimljivo je da su obje bile od Josipa Galića! Jednu je, na svoje vlastito ime, kao fizička osoba, Josip Galić podnio s cijenom od čak 7,5 milijuna kuna, a drugu je isti taj kontroverzni HDZ-ov slavonski tajkun podnio preko privatne tvrtke Galić d.o.o. s cijenom nižom za čak 3 milijuna – pa je iznosila 4 milijuna i 501 tisuću kuna. Kada su drugovi iz HDZ-a vidjeli da su se “zeznuli” i da na javni natječaj nije pristupio nitko osim Galića, zaključili su da je ponuda fizičke osobe (ona veća za tri milje) zapravo bila “nepotpuna” – pa je i odbačena zbog nedostatka neke izjave! Upravo zbog toga je Uskok češljao Butkovića – jer zašto nije raspisao novi natječaj, kada je vidio da se za zemljište može dobiti više od 7 milijuna kuna pa makar i na dogovorenom natječaju?!

Josip Galić postao je vlasnik parcele tada označene kao “poslovna”, s parkingom i djelatnostima direktno vezanim uz marinu koja se trebala graditi u neposrednoj blizini. No, kako zemljište učiniti pogodnim za preprodaju Lidlu? Galić se u travnju 2008. godine, javio na natječaj za dodjelu koncesije za luku nautičkog turizma iako je unaprijed znao da će biti odbijen, što mu je u stvarnosti i odgovaralo! Upravo zato što mu je koncesija odbijena, od Grada je zatražio promjenu poslovne djelatnosti za svoju parcelu, što mu je – naravno, usvojeno – pa se preko noći više nije radilo o parkingu i servisnim sadržajima za marinu, već o trgovačkim sadržajima, čime je vrijednost parcele – gle čuda, naglo skočila! I to četiri puta…




Obzirom da je Galić parcelu spremnu za gradnju trgovačkog centra prodao Lidlu za više od 16 milijuna kuna, oporba u Gradu, posebno SDP, javno su u više navrata iskazivali sumnju u stvarne razloge prodaje Marine d.o.o. Međutim, Državno odvjetništvo u vrijeme vladavine Ive Sanadera nije poduzimalo baš ništa po tom pitanju, iako su prijave stizale kao na traci. Mladen Bajić naglo se zainteresirao za Olega Butkovića i slučaj malverzacije sa gradskim zemljištem tek kada je pao Sanader. Tijekom mandata Jadranke Kosor istražitelji Uskoka u više su navrata posjećivali Butkovića, no rezultata nema ni dan, danas – kada se vlast u Hrvatskoj već dva puta promijenila i kada bi organi pravne države uistinu morali nesmetano raditi svoj posao. No, za razliku od institucija koje očito dugo nisu radile svoj posao, gradonačelnik Butković nije gubio vrijeme – i pronašao je novog “zaštitnika” – u Tomislavu Karamarku. Postao mu je s vremenom priljepak i tako je na kraju nagrađen i jednim od najvećih resora.

Isti grijeh – različiti kriteriji

Zbog sličnih malverzacija i preprodaje zemljišta – samo drugom trgovačkom lancu – u Remetincu je već završio varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok. Bivšeg liberala Čehoka i aktualnog HDZ-ovog tehničkog ministra Butkovića ne povezuje samo uobičajena gradonačelnička sklonost ka sumnjivim prodajama atraktivnih gradskih parcela stranim trgovačkim lancima, već ih povezuju i tajne veze s bivšim premijerom, svojedobnim stanovnikom Remetinca – Ivom Sanaderom. No, za razliku od Čehoka koji je nakon Sanaderova sloma krenuo nizbrdo, Butković je ipak doživio svojevrsni politički uzlet. Glavni arhitekt njegova uspjeha je ljetni stanovnik Vinodolskog i odvjetnik Ive Sanadera – Goran Suić. Nije nikakva tajna da je Suić svoje prijateljstvo s Butkovićem gradio godinama, ljetujući u Novom, u vili s bazenom kupljenoj od jednog istaknutog člana zagrebačkog podzemlja koji je prethodno prevario neke Slovence. Zahvaljujući Suiću, Oleg Butković bio je prvi dužnosnik HDZ-a koji se telefonski čuo sa Sanaderom, još u vrijeme njegova boravka u austrijskom pritvoru. Sanader je iza salzburških rešetaka završio zbog afere Hypo, a Butković baš njemu duguje i vlastite bliske veze s nekim osobama iz poznate koruške banke koja baš na području Novog Vinodolskog ima posve specifične poslovne interese.




Upravo je uz Sanaderove naputke, Butković sudjelovao i u detroniziranju neposlušne Jadranke Kosor, zbog čega ga je Sanaderova nasljednica na trenutak pomela sa svih stranačkih dužnosti u Primorsko-goranskom HDZ-u. Ta je afera poznata i kao “slučaj prisluškivanje“, nakon kojeg je Butković mislio da je zauvijek politički mrtav. No, iznenadna prilika mladom se gradonačelniku ukazala tijekom ovogodišnje utrke za predsjednika HDZ-a. Kako je i inače netalentiran za visoku politiku – Butković je prvo podržao “ličkog Borata” – Darka Milinovića, no kada je vidio da ovaj nema šanse, brzo se prešaltao kod Karamarka. Karamarko je to znao cijeniti pa ga je zato i nagradio pozicijom ministra – samo je veliko pitanje po kojem točno kriteriju – sposobnosti ili one stare policijske – imam ga u ladici pa prema tome – i pod kontrolom!

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Ono što široj javnosti nije poznato obiteljski su korijeni mladog ministra. O mladom Butkoviću još u listopadu pretprošle godine progovarao je HDZ-ov Sanjin Baković. I to javno na svojem Facebooku obraćajući se Karamarku. U svojem pismu šefu stranke aludirao na imena koja će mu Butković prezentirati kako bi njima popunio listu za Sabor, a nakon pobjede i za popunjavanje ministarstava i državnih tvrtki. I svi oni mahom su sumnjivi likovi. Kao jednoga od Butkovićevih ljudi Baković spominje Bojana Hlaču koji je upropastio riječki HDZ te se potom zbrinuo kod kućnog prijatelja Pave Komadine na Pomorskom fakultetu i na Veleučilištu preko bivšeg dekana Dušana Rudića pa su se mnogi pitali što dotični radi u HDZ-u budući da dolazi iz komunističke obitelji. Tu je i Alan Šustić dopredsjednik riječkog HDZ-a, kućni prijatelj Željka Jovanovića i dijete iz obitelji OZNE. Njegov čovjek jest i Ivan Vanja Frančišković koji je djelovao u Savezu Komunista te mnogi drugi koji korijene vuku iz tih tamnih prošlih vremena, a koje je Butković nastojao uvaliti u stranku i na rukovodeće funkcije.

– Jasno je da Oleg Butković ne radi u interesu HDZ-a a niti Vas, jer urušava sve redom kako bi ostavio prostora spomenutim imenima, a da ne govorim o podvalama gdje su gubili gotovo svi gradonačelnici u svojim sredinama dok se vršio udar na Vas opstrukcijom i blokadom rada što sam gledao od izbora do izbora, stajalo je u pismu kuvertiranom na Karamarkovu adresu u kojem se nadalje tvrdi: “Moj Vam je savjet da pustite bijeli dim i odaberete novog poglavara poput pape Franje koji će biti ponizan i spreman pomoći a ne uništavati sve redom uz pomoć moći i bahatosti, a na kraju bi mogao i Vas doći glave s ljudima kojima otvara put a bili su direktno protiv Vas ili su dio udbaško komunističke strukture. Ponekad je lakše zahvaliti se 50 ljudi nego da su 8.500 članova žrtva njihovih dijela i politike koju provode a ruše temelje HDZ-a- pisao je HDZ-ovac, čije pismo očito tada nije pretjerano dirnulo Karamarka.

Autor:Igor Cižmek
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.