KARAMARKO, MILANOVIĆ PA BANDIĆ! Svi bi ‘na kavu’ s Gotovinom, ali Bandić je spremio ‘opak’ plan

Autor: I. Međugorac

Zagrebački gradonačelnik bio je od velike pomoći generalovoj obitelji dok je bio u Haagu, i očekivao je da će mu ovaj to uzvratiti.

O generala Antu Gotovinu politika se nerijetko pokušava očešati. A trend klanjanja njegovim neupitnim zaslugama najrazvidniji je uoči svakih izbora. S generalom su se tako počesto družili mnogi uglednici iz prljave političke kaljuže zanemarujući njegovu čvrstu vojničku poruku da ga politika ne zanima.

Često se Gotovina sreće s premijerom Milanovićem te je njihov odnos reći će upućeni prerastao u prijateljski. Zasluge za taj odnos ponajviše nosi generalov prijatelj, ministar obrane Ante Kotromanović. Nedavno je sliku s Gotovinom uz prisustvo sedme sile okinuo i prvi čovjek HDZa Tomislav Karamarko. General međutim s njim nije toliko prisan koliko i s Milanovićem te se čuju tek rijetko telefonski. Kavu pa i ručak ne rijetko zato Gotovina odradi s glavnim tajnikom oporbenjaka Milijanom Brkićem s kojim je prijatelj još od ratnih dana.

Fotografi su možda ponajviše zahvaljujući Brkiću i uoči predsjedničkih izbora ovjekovječili druženje Kolinde Grabar Kitarović s generalovom obitelji. Posljednji u nizu istom se trendu priklonio prvi čovjek metropole Milan Bandić čije je druženje s Gotovinom preplavilo društvene mreže. Ipak, datira ova spona između Bandića i Gotovine iz znatno ranijih dana kada je mali Mile počeo kovati svoj veliki i nadasve ambiciozan politički plan o pohodu na političku scenu. Lukavac kakav jest Bandić je spoznao nišu za jeftino populističko prikupljanje poena te se tako među ostalim odlučio držati za rukav hrvatskih generala. Potporu je uspio izlobirati od generala Mladena Markača kojemu je nedavno zauzvrat dodijelio titulu počasnog građanina Grada Zagreba. Jer kako drugačije protumačiti tu predizbornu nagradu. Kao da general trofeje nije zaslužio znatno ranije. Trofeje je nedvojbeno zaslužio i Gotovina premda je otpilio Bandića i to već pri prvom susretu, ostajući tako vjeran sebi i svojoj apolitičnosti. Naime, još prošle godine Bandić je u strogoj diskreciji posjetio generala koji mu je tada pokazao svoje tunogojilište ne želeći ići dalje od toga.

A dalje od toga uz prisustvo medija želio je poći baš Bandić koji je za nastavak toga druženja isplanirao put u svoju Hercegovinu, gdje bi generala na ručku kod Milanove majke dočekala cijela vojska uglednika. Ante Gotovina ponudu je iz nepoznatog razloga odbio što je silno naljutilo i iznerviralo Bandića koji je od Gotovine očekivao dozu zahvalnosti jer na taj način dajući vjetar u leđa njegovoj politici odužio bi se za pomoć koju je zagrebački gradonačelnik davao njegovoj obitelji dok je ovaj bio u Haagu. Bilo kako bilo, Bandić je sada na koncu svoju sliku s generalom ipak užicao. I ona je siguran pazatelj da su nam pred vratima izbori. Hoće li Bandić u tom slučaju poći Josipovićevim ili Karamarkovih koalicijskih stazama ostaje za vidjeti baš kao što je javnost vidjela fotografije ovog dvojca s velikim hrvatskim generlom. Doduše ostaje za vidjeti ako nadležne institucije prije toga ne vide dublju dimenziju prljavih Bandićevih zagrebačkih poslova.

Autor:I. Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.