Screenshot Youtube

Kapetan Dragan žali se UN-u na ponašanje Hrvatske i Australije i traži obranu sa slobode

Autor: Dnevno.hr

Početak suđenja Draganu Vasiljkoviću zakazano je za 20. rujna.

Dragan Vasiljković, poznatiji pod nadimkom Kapetan Dragan, putem svojih odvjetnika se UN-ovom Odboru za ljudska prava požalio na ponašanje Australije i Hrvatske vezano za njegovo uhićenje i izručenje Hrvatskoj.

RTS navodi da u priopćenju odvjetnika Gorana Cvetića stoji da je kapetan Dragan podnesak uputio UN-ovom odboru zbog nelegalnosti izručenja i desetogodišnjeg pritvora u Australiji i Hrvatskoj.

U podnesku naglašava kako su mu povrijeđena prava na slobodu i sigurnost te se žali na prekomjerno trajanje pritvora. Od Odbora traži i da Hrvatsku obavijesti kako je neophodno da mu se omogući obrana sa slobode.

Podsjetimo, kapetana Dragana se tereti da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno kao zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije. Na teret mu se stavlja da je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi, te tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca, mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Uz to ga se tereti i da je tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje. Tijekom napada su oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, pljačkana imovina, te ubijeni i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Nakon što se desetak godina skrivao u Australiji pod drugim identitetom kapetan Dragan izručen je Hrvatskoj početkom srpnja 2015.

Početak suđenja Draganu Vasiljkoviću zakazano je za 20. rujna.

Autor: Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.